Στήνονται κάλπες για τον διάδοχο του Νίκα στον δήμο Καλαμάτας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Στήνονται κάλπες για τον διάδοχο του Νίκα στον δήμο Καλαμάτας


Την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου η δημοτική ομάδα Νίκα πρόκειται να επιλέξει τον διάδοχο, τον υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Η ανάδειξή του θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στο παλιό Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στα γραφεία της ΟΕΒΕ, με μυστική ψηφοφορία.

Το εκλεκτορικό σώμα, αυτοί που έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και να τον επιλέξουν, είναι οι 24 δημοτικοί σύμβουλοι και οι 29 πρόεδροι κι εκπρόσωποι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, εκλεγμένοι το 2014 με το ψηφοδέλτιο Νίκα, συνολικά 53 άτομα.

Υποψηφιότητες από ενδιαφερόμενους υποψηφίους δημάρχους θα κατατεθούν μέχρι την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στα μέλη της εφορευτικής επιτροπής (Θανάση Ηλιόπουλο, Γιώργο Φάβα και Γιάννη Αδαμόπουλο).

Αυτά αποφασίστηκαν ομόφωνα στη συνάντηση της δημοτικής ομάδας στο παλιό Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το βράδυ της Δευτέρας. Οι ενδιαφερόμενοι που θα διεκδικήσουν τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Καλαμάτας, θα είναι σίγουρα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Μπουζιάνης και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και υπό προϋποθέσεις (θα ξεκαθαρίσουν μέχρι την Κυριακή) ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης και η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα.

Στη συνάντηση της Δευτέρας μετείχαν 20 σύμβουλοι, καθώς απουσίαζαν οι Γιάννης Δούζης (βρισκόταν στη Σάμο, όπου εργάζεται), Αναστασία Μπελογιάννη (είναι σε ταξίδι στην Αυστραλία), Γιώργος Καρβέλης (φαίνεται να απέχει) και Μαρία Οικονομάκου, η οποία δεν παρέστη ούτε σε αυτή τη δεύτερη συνάντηση, καθώς έχει αποστασιοποιηθεί από την ομάδα και διεκδικεί αυτόνομα το Δήμο Καλαμάτας. Ωστόσο, οι τρεις πρώτοι ενημερώθηκαν και φέρεται να συνυπέγραψαν την απόφαση της συνάντησης. Το γεγονός ότι η επιλογή θα γίνει από ολιγομελές εκλεκτορικό σώμα, από το οποίο θα απουσιάζουν οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας έχει προκαλέσει δυσφορία και έντονο προβληματισμό.

Χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου στο νέο Δημαρχείο, οι Θανάσης Ηλιόπουλος και Γιώργος Φάβας (που μαζί με τον Γιάννη Αδαμόπουλο αποτέλεσαν το προεδρείο της συνάντησης και είναι η εφορευτική επιτροπή της εκλογικής διαδικασίας της ερχόμενης Δευτέρας) ενημέρωσαν για την ομόφωνη απόφαση της ομάδας στην προχθεσινοβραδινή συνάντηση.

Στα σημαντικότερα σημεία της απόφασης που διάβασε ο Θαν. Ηλιόπουλος, επισημαίνεται ότι: “Ως δημοτική παράταξη πρέπει να συνεχίσουμε το δημιουργικό μας έργο, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Η παράταξη πρέπει να συμμετέχει στις επερχόμενες εκλογές ενωμένη σε ένα ψηφοδέλτιο. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας θα προκύψει μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Το εκλεκτορικό σώμα θα αποτελέσουν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της παράταξης δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι κι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις:

Για το γεγονός ότι αποκλείστηκαν εκλεγμένοι σύμβουλοι κοινοτήτων, όπως της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, ο κ. Ηλιόπουλος είπε πως “η διαδικασία που προκρίθηκε, είναι αυτή που σας περιέγραψα”.

Για τις υποψηφιότητες και τις περιπτώσεις επαφών με τη Μαρία Οικονομάκου και την Ελένη Αλειφέρη, παρατήρησε ότι “η κ. Οικονομάκου θα κληθεί, όπως κλήθηκε και στις πρώτες συναντήσεις. Είναι μέλος της δημοτικής ομάδας και εφόσον επιθυμεί, μπορεί να ψηφίσει και να ψηφιστεί. Ανήκει στο εκλεκτορικό σώμα που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Θα βγάλουμε τον επικεφαλής και ο επικεφαλής θα κάνει αυτά που πρέπει (όσον αφορά τη συνεννόηση με την κ. Αλειφέρη)”.

Για τις απουσίες των 3 συμβούλων και τη δυνατότητα που έχουν να ψηφίσουν, ο κ. Φάβας είπε ότι “υπήρξε επικοινωνία με την κ. Μπελογιάννη και τους κυρίους Δούζη και Καρβέλη. Ηταν σαν να ήταν παρόντες. Οσοι δεν θα είναι παρόντες, μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά, έχουμε βρει τη διαδικασία μέσω Διαδικτύου”.

Για τη δέσμευση όσων μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ότι θα αποδεχθούν το αποτέλεσμα και θα ακολουθήσουν τον νέο επικεφαλής, ο κ. Ηλιόπουλος παρατήρησε πως “θεωρώ ότι όποιος έρχεται να ψηφίσει σε μια τέτοια διαδικασία, αυτοδεσμεύεται ότι θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα, εκτός και αν κοροϊδεύουμε”.

Για την περίπτωση συμμετοχής του δημάρχου στην εκλογική διαδικασία εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να συμμετέχει, γιατί δεν περιλαμβάνεται στο εκλεκτορικό σώμα.

Για το χρόνο των αποφάσεων της ομάδας και το ενδεχόμενο καθυστέρησης, ο κ. Φάβας είπε ότι “η δημοτική ομάδα έδρασε τον κατάλληλο χρόνο, δεν πρέπει να λειτουργήσουμε κάτω από πιέσεις. Επιλέξαμε την πιο σωστή διαδικασία και μάλιστα ομόφωνα”.

Ο κ. Ηλιόπουλος πρόσθεσε ότι “το τάιμινγκ ήταν κατάλληλο, δεν χρειάζονται βιαστικές, αλλά ώριμες κινήσεις και προσεκτικές. Υπήρχε άριστο κλίμα και στις δύο συναντήσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι συνεχίζουμε ενωμένοι για το συμφέρον του δήμου και των πολιτών”. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι αυτός που θα επιλεγεί, “θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50%+1, θα υπάρξει δεύτερος γύρος αν χρειαστεί” κι εκτίμησε πως “θα πάμε σε πολύ μεγάλο και υψηλό ποσοστό συμμετοχής”.

Οσον αφορά τη μη επιλογή επικεφαλής εκτός ομάδας ο κ. Φάβας είπε ότι “υπάρχει η ηθική πλευρά του ζητήματος, έχουμε έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που μπορούν να διοικήσουν. Αυτό δεν δεσμεύει τον υποψήφιο δήμαρχο να επιλέξει πρόσωπα μέσα από την κοινωνία και να πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο. Θα χωρέσουν και νέοι άξιοι συμπολίτες μας”. Πρόσθεσε ότι “μετά την ανάδειξη υποψηφίου, που θα αναλάβει την εξουσιοδότηση, αν υπάρξουν συγκλίσεις, αυτές θα γίνουν”.

Κλείνοντας, ο κ. Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι “όπως είχε αποδείξει ο κ. Νίκας, η παράταξη δεν ήταν καθαρά του κεντροδεξιού χώρου, έκανε άνοιγμα και σε άλλους χώρους. Δεν κλείνουμε πόρτες σε κανέναν, είμαστε ανοιχτοί σε συζήτηση και συνεννόηση. Προέχει η ανάδειξη του υποψηφίου σε πνεύμα ενότητας”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad