Αμακιγιάριστες, σίγουρες κι όμορφες μέσα κι έξω - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Αμακιγιάριστες, σίγουρες κι όμορφες μέσα κι έξω


Instagram, περιοδικά, ρεπορτάζ εκπομπών… Σε όποιο από αυτά και να στραφείς θα δεις φωτογραφίες γυναικών χωρίς make up. Ηθοποιοί, μοντέλα, γυναίκες που εργάζονται στα φώτα της δημοσιότητας και που το μακιγιάζ είναι το ένδυμα του προσώπου τους. Κι όμως, αυτές είναι που ξεκίνησαν να δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, είναι εκείνες που άρχισαν να ανεβάζουν φωτογραφίες στις οποίες είναι ο εαυτός τους.


Γιατί αυτός είναι ο σκοπός κι αυτό πρέπει να περάσει στο μυαλό κάθε γυναίκας μικρής ή μεγαλύτερης. Η ομορφιά δεν προέρχεται απ’ το κονσίλερ ή την καλύτερη μάσκαρα, αλλά απ’ τα μάτια που χαμογελάνε, απ’ το πρόσωπο που όταν δεν έχει ίχνος make up είναι πανέμορφο, επειδή εκείνες είναι πανέμορφες στην ψυχή τους.

Είναι κρίμα να μακιγιάρονται πιστεύοντας πως έτσι θα κερδίσουν μια καλύτερη θέση στη ζωή μέσω μιας επιπλέον κατάκτησης ή να προσπαθούν να κρύψουν τα πραγματικά εσωτερικά κι εξωτερικά σημάδια τους. Να επιδιώκουν με αυτήν τη μάσκα –διότι περί μάσκας πρόκειται– να ξορκίσουν το κακό, να διώξουν το φόβο που πηγάζει απ’ την αναγκαστική κατά πρόσωπο συζήτηση με το μέσα τους.

Δε θα έπρεπε να το φοβούνται, επειδή μέσα από αυτήν τη συζήτηση που ίσως φτάσει σε σύγκρουση, θα προέλθει η εσωτερική τους ομορφιά κι αυτή έχει δύναμη! Έχει την ικανότητα να κάνει τις γυναίκες σταθερές στα βήματα, τις βοηθάει να συνειδητοποιήσουν ποιες είναι και τις στηρίζει στην προσπάθειά τους να φανερώσουν τον αληθινά όμορφο εαυτό τους.

Ακόμα κι αν οι υπόλοιποι θεωρούν ότι δεν μπορούνε εκείνες να σταθούν χωρίς τη στήριξή τους, εκείνες θα τα καταφέρουν, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε αυτό, της ομορφιάς. Το make up πρέπει να τονίζει τα ωραία χαρακτηριστικά μας, όχι να τα καλύπτει. Πρέπει να εμφανίζει το πρόσωπο κι όχι να καλύπτει τις πληγές. Πρέπει να δηλώνει την ήρεμη δύναμη κι όχι την προσποιητά ήρεμη δύναμη που ενίοτε είναι και τοξική, όταν οι γυναίκες που την έχουν τη χρησιμοποιούν εις βάρος άλλων.

Τα μαύρα στίγματα που κατακάθονται στις ψυχές ασχημαίνουν το πρόσωπο, τις ζωές και μαραίνουν τα όνειρα, όχι εκείνα στη μύτη. Θέλει θάρρος να δείξουνε στους υπόλοιπους το πρόσωπό τους, να φανερώσουν την αυτοπεποίθηση που τις χαρακτηρίζει και να δούνε κι οι άλλοι την πραγματική τους εικόνα.

Το «no make up» στην πραγματικότητα δεν είναι απλά άλλη μία τάση, είναι οι ενωμένες φωνές όλων των γυναικών, είναι η αντίδρασή τους στα πρότυπα ομορφιάς που απαιτούν από εκείνες να ‘ναι πάντα μακιγιαρισμένες, γιατί αν για μια μέρα δεν το κάνουν θα θεωρούνται απεριποίητες και δε θα συναντήσουν τον έρωτα της ζωή τους. Λες κι αυτός δε θα τις προσέξει αν είναι ευτυχισμένες, και χωρίς μακιγιάζ. Λες και κάποιος δε θα γοητευτεί από ένα καθαρό βλέμμα και πρόσωπο, εκείνο που δείχνει την εσωτερική ομορφιά, δε θα βρει ενδιαφέρον το χιούμορ τους και δε θα τον κερδίσει ο τρόπος που περπατάνε, ακόμα κι αν φοράνε τη φόρμα τους κι έχουνε πιασμένα αλογοουρά τα μαλλιά τους.

Το «no make up» είναι επίσης η φωνή των γυναικών ενάντια στον ρατσισμό της ηλικίας. Είναι η εναντίωση σε μια κοινωνία που προσπαθεί να κρύψει χρόνια και κοιτάει με άρνηση όσες έχουν μεγαλώσει. Λες κι οι ρυτίδες, εκείνες οι γραμμές που δείχνουν τη διαδρομή της ζωής τους, είναι μίασμα κι όχι ωρίμανση κι εμπειρία.

Γι’ αυτό οι γυναίκες αντί να ξοδεύουν το χρόνο και την ενέργειά τους στην αναζήτηση του πιο εξελιγμένου προϊόντος ομορφιάς, καλό θα ήταν να ασχοληθούν παραπάνω με ό,τι της ηρεμεί και τις εκφράζει. Ψάχνοντας την ομορφιά σε ένα υπέροχο βιβλίο, σε μια βόλτα στο πάρκο, σε μια θεατρική παράσταση, σε οτιδήποτε γεμίζει με γαλήνη την ψυχή τους και τους χαρίζει δύναμη.

Μέσω αυτών θα κερδίσουν αυτοπεποίθηση και θα αγαπήσουν τον εαυτό τους, γιατί όσες αγαπάνε τον εαυτό τους δεν έχουν ανάγκη τα λόγια των υπολοίπων και δε χρειάζονται επιβεβαίωση από κανένα για να σταθούν όρθιες στα πόδια τους χωρίς αποκούμπια. Όλες, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να κοιτάξουν στον καθρέπτη το είδωλό τους και μετρώντας τις ρυτίδες τους, τις γραμμές έκφρασης, τα σημάδια, τη λίγο πιο στραβή μύτη, να δούνε το πρόσωπό τους για πρώτη φορά όπως πραγματικά είναι: όμορφο!

Κι αυτό δε θα έχει προέλθει από κανένα μακιγιάζ αλλά απ’ την αγάπη τους για εκείνες, απ’ το θάρρος τους να δείξουν την εικόνα του εσωτερικού τους καθρέπτη. Γιατί τότε θα συνειδητοποιήσουν πως αυτό που πραγματικά θέλουνε είναι να ‘ναι όμορφες όταν είναι άβαφες, ήρεμες κι ειλικρινείς με τον εαυτό τους…

Συντάκτης: Γεωργία Κοκκονούζη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη


ΠΗΓΗ:pillowfights.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad