«Μετά από αυτές τις μέρες, όσοι παραγωγοί έκαναν έκθλιψη στα ελαιοτριβεία παρατήρησαν βελτίωση της ποιότητας, ενώ εάν κάνει ακόμη μία βροχή ή ένα κρύο, ίσως θα έστρωνε και η παραγωγή»
Σωτήρια αποδείχτηκε η βροχή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου και η πτώση της θερμοκρασίας για τους ελαιοκαλλιεργητές πολλών περιοχών της χώρας, αφού είτε ήρθε να αντιμετωπίσει τα σημαντικά προβλήματα ανομβρίας και την παρατεταμένη ζέστη του φθινοπώρου, είτε να διώξει τον δάκο και το γλοιοσπόριο, που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο. «Τη βροχή τη θέλαμε σαν τον διψασμένο που επί μέρες θέλει να πιει νερό», μας λέει ο Μιχάλης Καμπιτάκης, εκπρόσωπος του ΑΣ Κάτω Ασιτών και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ηρακλείου, εξηγώντας ότι η βροχή βοήθησε τις ίδιες τις ελιές να ζωντανέψουν λίγο, αλλά και να αποφευχθούν οι όψιμες προσβολές του δάκου, καθώς την τελευταία περίοδο μετά το τέλος των δακοκτονιών οι πληθυσμοί ανέβαιναν πάλι, επιβαρύνοντας τις οξύτητες. Η βροχή, η πτώση της θερμοκρασίας, αλλά και ο αέρας επέδρασαν εξίσου θετικά στην Πελοπόννησο, όπου εκτός από το ζωντάνεμα των δέντρων, ο προσβεβλημένος καρπός έπεσε από το δέντρο, οδηγώντας σε βελτίωση και της ποιότητας του λαδιού. «Μετά από αυτές τις μέρες, όσοι παραγωγοί έκαναν έκθλιψη στα ελαιοτριβεία παρατήρησαν βελτίωση της ποιότητας, ενώ εάν κάνει ακόμη μία βροχή ή ένα κρύο, ίσως θα έστρωνε και η παραγωγή», παρατήρησε ο Θοδωρής Βασιλόπουλος, ελαιοκαλλιεργητής στην περιοχή της Ηλείας και πρόεδρος της ΠΕΝΑ.
Διορθώνονται οι οξύτητες
Ενδεικτικά της βελτίωσης είναι και όσα δήλωσε ο Νίκος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ Λακωνίας, από την περιοχή των Μολάων. «Στον κάμπο των Μολάων ένας μέσος όρος οξύτητας ήταν 0,4-0,5, ενώ τώρα είναι στο 0,3» επεσήμανε, για μία περιοχή βέβαια που φέτος θα είναι από τις λίγες της χώρας που θα έχουν λάδια χαμηλής οξύτητας. Αντίστοιχα βελτιωμένη παρουσιάζεται η εικόνα και στο Ηράκλειο, όπου από οξύτητες 7-8 γραμμών ακόμη κι ενός βαθμού, τώρα τα περισσότερα αλέσματα βγαίνουν μεταξύ 3-7 γραμμών. Πέρα από τη βοήθεια του καιρού συνέβαλε και το γεγονός ότι πέρασαν οι «προβληματικές» πρώτες ποσότητες καρπών, οπότε οι αρχικές εκτιμήσεις των παραγωγών επαληθεύονται. «Μπορεί να μην έχουμε ποσότητες λαδιών μεταξύ 2-3 γραμμών όπως τις καλές χρονιές, ωστόσο εκτιμώ ότι θα πάμε από 3 έως 5», πρόσθεσε ο κ. Καμπιτάκης.
Ανακάμπτουν οι ποσότητες
Καλή παραγωγή αναμένουν στα Χανιά, με την περιοχή του Κολυμπαρίου να επαληθεύει τα σενάρια των καλών αποδόσεων, ισοσκελίζοντας τα προβλήματα που είχαν περιοχές στην άλλη πλευρά του νησιού, λόγω της εκτεταμένης ανομβρίας. Στην περιοχή του Ηρακλείου εκτιμάται μείωση κατά 30% σε σύγκριση με την περσινή, ήδη μέτρια χρονιά. Γενικότερα για το νησί της Κρήτης, η μείωση εκτιμάται στο 50% μίας κανονικής χρονιάς, με τα έως τώρα δεδομένα, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στελέχη της αγοράς.
Στο 60% της περσινής χρονιάς εκτιμούν ότι θα κινηθούν οι φετινές ποσότητες στους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπατσάκη, πρόεδρο του ομώνυμου Αγροτικού Συνεταιρισμού. Με την έως τώρα εικόνα, οι ποσότητες που αναμένει ο κάμπος των Μολάων υπολογίζονται σε 10.000 τόνους ελαιολάδου, περίπου 20% πάνω σε σχέση με πέρυσι, που ήταν μία κανονική παραγωγή, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΑΣΕΛ Λακωνίας. Με 9.000-10.000 τόνους ελαιόλαδου να εκτιμάται ότι έχουν παραχθεί ήδη στην περιοχή της Ηλείας, η φετινή παραγωγή αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 18.000-21.000 τόνων έναντι των περίπου 40.000 της περσινής παραγωγής, ανέφερε ο Θ. Βασιλόπουλος.
«Στα 4,10 τα καλά φρέσκα Λακωνίας»
Μεταξύ 2,80 και 2,90 ευρώ το κιλό κυμαίνονται οι τιμές στην περιοχή του Ηρακλείου, βάσει των 3 γραμμών οξύτητας. Στα 3 ευρώ/κιλό κινούνται τα λάδια των Χανίων, τιμή αυξημένη κατά 30 λεπτά από το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου για τον νομό. «Οι παραγωγοί της περιοχής γενικά είναι ευχαριστημένοι για όλα πλην της τιμής, η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη από τα 3,90 ευρώ/κιλό που ήταν πέρυσι στο ξεκίνημα» επεσήμανε ο υπεύθυνος για τη δραστηριότητα ελαιόλαδου στον ΑΣ Χανίων, Νεκτάριος Παρασκάκης. Οι τιμές αυτήν τη στιγμή συμπιέζονται και από τις περσινές αδιάθετες ακόμη ποσότητες, αλλά και από τις προσδοκίες για μεγάλη παραγωγή από την Ισπανία. «Επικρατούν δύο σενάρια: Αυτό που λέει ότι θα δούμε μία απότομη πτώση όταν η Ισπανία αρχίσει να διαθέτει λάδια, ενώ υπάρχει και το σενάριο που λέει ότι λόγω της κακής ποιότητας που εμφανίζουν τα λάδια σε πολλές περιοχές της χώρας, τα λάδια που θα είναι οξύτητας μέχρι 5-6 γραμμών θα πληρώνονται ακριβά. Δηλαδή, μπορεί να δούμε διαφοροποιήσεις στην τιμή πώλησης στην χονδρική από τις 5 στις 6 γραμμές ίσως και 30-40 λεπτά αρκετά μεγάλη απόκλιση, ενώ ήδη στις τιμές αγοράς πάνω από τις 5 γραμμές διαμορφώνεται μία διαφορά της τάξεως των 10 λεπτών ανά γραμμή οξύτητας από το σύνηθες που είναι μία απόκλιση της τάξεως των 3-5 λεπτών».
Μεταξύ 4 και 4,10 ευρώ/κιλό πωλούνται τα φρέσκα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας μέχρι 0,4 στη νότια Λακωνία. «Πάντα ο παραγωγός της περιοχής μας απολάμβανε μία καλύτερη τιμή της τάξεως του 5% και πάνω λόγω της ποιότητας, αυτό όμως που υπάρχει εδώ και 3-4 χρόνια που πάει 4, 4,50 δυσχεραίνει κάπως τους τυποποιητές, καθώς βλέπω ότι όταν έχουμε υψηλές τιμές η κατανάλωση πέφτει» επεσήμανε ο Ν. Γραμματικάκης.
Από 3 έως 3,20 ευρώ κινούνται τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα οξύτητας έως 0,5 στην Ηλεία, ενώ τα παρθένα κινούνται μεταξύ 2,30-2,50 ευρώ στη χονδρική. Μεταξύ 3,60-3,80 ευρώ πωλούνται τα βιολογικά ελαιόλαδα της ίδιας περιοχής, με τα περισσότερα βέβαια να ανήκουν στην κατηγορία του παρθένου και όχι του έξτρα παρθένου, σύμφωνα με τον Θ. Βασιλόπουλο.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου