Γιατί είναι τόσο σημαντικό το γράμμα στον τον Άη-Βασίλη - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το γράμμα στον τον Άη-Βασίλη


Το μοναδικό γράμμα που γράφουν τα παιδιά πλέον έχει παραλήπτη- ποιον άλλον;- τον Άγιο Βασίλη. Μια φορά τον χρόνο, λοιπόν, επιστρατεύουν τη μαεστρία τους στο γράψιμο για να του… ανοίξουν την καρδιά τους, να τον ευχαριστήσουν και φυσικά να ου ζητήσουν το πολυπόθητο δώρο των Χριστουγέννων. Αν και εμείς έχουμε συσχετίσει τη φράση «αγαπημένε μου Άγιε Βασίλη…» με το δώρο που θα πάρουμε φέτος στα παιδιά, η αλήθεια είναι πως οι λιλιπούτειοι συντάκτες αυτής της επιστολής κερδίζουν πολλά περισσότερα μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία.

Τα παιδιά εκφράζουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους

Έχετε διαβάσει ποτέ γράμματα παιδιών προς τον γενειοφόρο πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων; Αν όχι, αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι θέλουμε να πούμε. Στο δικό μας μυαλό, τα γράμματα στον Άγιο Βασίλη έχουν έναν σκοπό: το πολυπόθητο δώρο των Χριστουγέννων. Όμως, αποδεικνύεται ότι τα παιδιά βλέπουν τη διαδικασία πιο… ρομαντικά, εκφράζουν όσα σκέφτονται, του λένε γεγονότα που τα σημάδεψαν τον χρόνο που πέρασε και τον νιώθουν περισσότερο σαν φίλο στον οποίο λένε τα μυστικά τους.

Μπαίνουν στο (σωστό) κλίμα των Χριστουγέννων

Ακριβώς επειδή το χριστουγεννιάτικο πνεύμα συγχέεται με τον καταναλωτισμό των γιορτών , το γράμμα στον Άγιο Βασίλη είναι τόσο σημαντικό. Βάζει τα παιδιά στη διαδικασία να σκεφτούν ασυναίσθητα ποιο είναι το ουσιαστικό νόημα των ημερών. Τα δώρα, τα γιορτινά ψώνια, ο στολισμός του δέντρου κ.ο.κ. είναι φυσικά ευπρόσδεκτα, όμως θα έπρεπε να έχουν ρόλο συμπληρωματικό και όχι πρωταγωνιστικό. Διαβάζοντας γράμματα παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη καταλαβαίνουμε ότι δεν το αντιλαμβάνονται σαν κάτι διεκπεραιωτικό, απλά και μόνο για να πάρουν το δώρο που έχουν ζητήσει. Ο Άγιος Βασίλης μπορεί να ζει στη φαντασία τους, όμως καταφέρνει να τους μεταδώσει το μήνυμα της αγάπης και της αλληλεγγύης- κάτι που φαίνεται από τον τρόπο στον οποίο του απευθύνονται.

Δείχνουν ότι νοιάζονται πραγματικά

Σε κάποια γράμματα δεν θα δεις καν τη λέξη δώρο. Αντί για κούκλες, αυτοκινητάκια και ακριβά δώρα τα παιδιά ζητούν «αγάπη για όλο τον κόσμο» ή «να έχουν όλα τα παιδιά φαγητό» ή «να γίνει καλά η γιαγιά που είναι στο νοσοκομείο». Τι δείχνει αυτό; Ότι τα παιδιά έχουν μέσα τους συμπόνια και αγάπη, ότι θέλουν όσο τίποτε άλλο να προσφέρουν και πάνω απ’ όλα, ότι αφήνουν στην άκρη για λίγο τα δικά τους «θέλω».

Μαθαίνουν πώς να απευθύνονται σε έναν μεγαλύτερό τους

Τα παιδιά νιώθουν τόσο οικεία με τον Άγιο Βασίλη που τον νιώθουν σαν τον παππού που δεν βλέπουν συχνά γιατί μένει μακριά. Αν και δεν τον έχουν γνωρίσει ποτέ, μπαίνουν στη διαδικασία να του γράψουν ένα γράμμα, να του ζητήσουν ευγενικά αυτό (ή αυτά) που θέλουν και πάνω απ’ όλα, να τον σεβαστούν, όπως θα σέβονταν έναν οποιοδήποτε μεγαλύτερό τους. Ο «γλυκός» κι ευγενικός τρόπος που του απευθύνονται το αποδεικνύει περίτρανα.

Ας σκεφτούμε όμως λίγο… Μήπως θα άλλαζαν πολλά αν κι εμείς φέτος στέλναμε το γράμμα μας στον Άγιο Βασίλη; Δεν είναι κακό να το δοκιμάσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad