Χρυσές Σφαίρες 2019: "Bohemian Rhapsody" και "Green Book" οι μεγάλοι νικητές - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Χρυσές Σφαίρες 2019: "Bohemian Rhapsody" και "Green Book" οι μεγάλοι νικητές




Ένα βραβείο για το "Favourite" του Λάνθιμου καθώς τα Όσκαρ μοιάζουν να μην έχουν κανένα φαβορί.

Θοδωρής Δημητρόπουλος

Αν οι Χρυσές Σφαίρες είναι ο μεθυσμένος φίλος στην παρέα που προσπαθεί να προβλέψει τα Όσκαρ, οι χθεσινές Χρυσές Σφαίρες ήταν ακόμα πιο μεθυσμένες από όσο τις έχουμε συνηθίσει.

Ηθοποιοί και σκηνοθέτες που εμφανώς τα είχαν πιει τα ποτάκια τους σε συνδυασμό με το παραδοσιακά απρόβλεπτο γούστο της ένωσης και με δύο οικοδεσπότες που δε φοβόντουσαν το ανάλαφρο, γρήγορο χιούμορ, είχαν σαν αποτέλεσμα μια βραδιά απολύτως χαρακτηριστική του πνεύματος των Χρυσών Σφαιρών.

Ο Άντι Σάμπεργκ του “Brooklyn Nine-Nine” κι η Σάντρα Ο του “Killing Eve” (για το οποίο μάλιστα κέρδισε κι ένα ιστορικό βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου, στη διάρκεια της βραδιάς) προχωρούσαν με ανάλαφρο βάδισμα αλλά με διαρκείς αιχμηρές σφήνες ξεναγώντας μας σε μια βραδιά που αριθμούσε όχι 10, όχι 15, όχι 20, αλλά 27 βραβεία. Η Σάντρα Ο μιλώντας για το “Crazy Rich Asias” είπε πως είναι το πρώτο στουντιακό φιλμ με ασιατικής καταγωγής πρωταγωνιστές μετά το “Aloha”, κι η Έμμα Στόουν ακούγεται στο κοινό να φωνάζει “συγγνώμη!”.

Αργότερα, σύστησε τα μέλη του καστ του οικογενειακού μελοδράματος “This Is Us” λέγοντας “βγάλτε χαρτομάντηλα, γιατί θα θέλετε να αυνανιστείτε με όλους τους!”


Οι παρουσιαστές είχαν την ενέργεια και τη διάθεση (και πρόλαβαν στο πρώτο τους λεπτό να ρίξουν και σπόντα στα Όσκαρ που ακόμα αναζητούν παρουσιαστή), κι από ένα σημείο και μετά τα βραβεία έγιναν τόσο παλαβά που μας ώθησαν με φόρα ως το φινάλε.

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς είναι αναμφίβολα το “Πράσινο Βιβλίο” με 3 Σφαίρες (Ταινίας - Κωμωδία, Σεναρίου, Β’ Ανδρικού Ρόλου) και το “Bohemian Rhapsody” με τις 2 τελευταίες Σφαίρες της βραδιάς (Ταινίας - Δράμα, Α’ Ανδρικού Ρόλου) δύο ταινίας μέτριας κριτικής αποδοχής που επικρατώντας εδώ τόσο ολοκληρωτικά ρίχνουν σε χάος μια οσκαρική περίοδο που έμοιαζε έτσι κι αλλιώς αμήχανη.


Τα θεωρούμενα ως μεγάλα φαβορί μέχρι σήμερα είχαν περίεργες βραδιές: Το “Ένα Αστέρι Γεννιέται” κέρδισε μόνο Τραγούδι χάνοντας όλα τα υπόλοιπα, το “Favourite” του Λάνθιμου κέρδισε μόνο τον Α’ Γυναικείο για την Ολίβια Κόλμαν, και το “Ρόμα” παραμένει μια ιδιάζουσα περίπτωση καθώς για τεχνικούς λόγους δεν είχε το δικαίωμα να προταθεί καν για Καλύτερη Ταινία, όμως κέρδισε και Ξενόγλωσση Σφαίρα αλλά -κυριότερα- και τη Σκηνοθεσίας για τον Αλφόνσο Κουαρόν. Μήπως ανάμεσα στα πάντα, είναι τελικά αυτό το φαβορί μας για φέτος; Σε κάθε περίπτωση, ο τόνος της σαρωτικής επικράτησης αυτών των ταινιών, αφήνει περίεργη γεύση.

Όλη η βραδιά κινήθηκε σε μια γνώριμη κατεύθυνση συναισθηματικής φόρτισης: Όταν η Σάντρα Ο κέρδισε, ευχαρίστησε τους γονείς της που ήταν παρόντες, στη γλώσσα τους, ενώ μίλησε νωρίτερα για τη σημασία της διαφορετικής εκπροσώπησης. Η σπουδαία Ρετζίνα Κινγκ του “Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει” κέρδισε το βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου και δεσμεύθηκε σε ένα 50% γυναικών σε όλα της τα μελλοντικά σχέδια.


Μα στο τέλος, σάρωσε το “Πράσινο Βιβλίο”, μια απλοϊκή, κατάλευκη ματιά στις φυλετικές σχέσεις της Αμερικής, και η μουσική βιογραφία “Bohemian Rhapsody”, της οποίας ο πρωταγωνιστής κι οι συντελεστές έκαναν ό,τι μπορούσαν για να αποφύγουν να αναφέρουν το όνομα του σκηνοθέτη.

Σε μια αληθινά σουρεάλ κατάληξη της βραδιάς, την ανακοίνωση-σοκ της ταινίας ως νικήτριας ακολούθησε ένα θέατρο του παραλόγου, με τους συντελεστές να μιλούν σαν η ταινία να γυρίστηκε μόνη της, κάνοντας επικλήσεις στο πνεύμα του Φρέντι Μέρκιουρι και προσπερνώντας ερωτήσεις που αφορούσαν στον σκηνοθέτη Μπράιαν Σίνγκερ.

O Σίνγκερ θυμίζουμε πως εγκατέλειψε την παραγωγή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες την ώρα που νέες καταγγελίες εμφανίστηκαν εναντίον του για το βιασμό ενός 17χρονου. Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανήλικων αγοριών. Κατά τα άλλα, Time’s Up. Πιστεύω ειλικρινά πως οι άνθρωποι του “Bohemian Rhapsody” ήθελαν να στήσουν μια περίτεχνη αλλά σχετικά χαμηλών τόνων καμπάνια με έμφαση στον Ράμι Μάλεκ (που παίζει τον Μέρκιουρι) και κάνοντας φυσικά σαν η ταινία να γυρίστηκε μόνη της, μην περιμένοντας ποτέ πως θα συνέβαινε μια τόσο μεγάλη νίκη. Τώρα η πίεση ενόψει των Όσκαρ, θα είναι τεράστια.

Πάμε όμως σε άλλα σημαντικά πράγματα που συνέβησαν στη διάρκεια της τελετής.


Ο Κρίστιαν Μπέιλ κέρδισε τη Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Κωμωδία για το “Vice” (που είχε τις περισσότερες υποψηφιότητες αλλά μετά το γδάρσιμο που δέχθηκε από την κριτική ξεφούσκωσε τελείως) και ευχαρίστησε τον Σατανά για την έμπνευση στο πώς θα παίξει τον Ντικ Τσέινι. Αν μας ρωτάτε, ο Θεός έχει λάβει υπερβολικά πολλές ευχαριστίες στη διάρκεια ομιλιών σε απονομές βραβείων, και ήταν καιρός κι ο Σατανάς να πάρει κι εκείνος ένα μικρό ευχαριστώ.

Η Γκλεν Κλόουζ κερδίζει το βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δράμα σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της βραδιάς. Είναι για το φιλμ “The Wife”, ένα από εκείνα τα τύπου “Crazy Heart”, “ο Τζεφ Μπρίτζες δεν έχει Όσκαρ ακόμα, ας του το δώσουμε, ευκαιρία είναι” φιλμ.

Οι πάντες περίμεναν εδώ την Lady Gaga, αλλά η Κλόουζ όχι μόνο έκανε την έκπληξη αλλά παρέδωσε και ευχαριστήριο λόγο που σήκωσε την αίθουσα στο πόδι. Κάτι τέτοια στιγμιότυπα είναι που αλλάζουν τις ταχύτητες σε μια οσκαρική κούρσα, κι η Κλόουζ ίσως να έγινε το φαβορί.

Αλλά μισό λεπτό γιατί έχουμε άλλη μια βασίλισσα. Η Ολίβια Κόλμαν του λανθιμικού “Favourite” κέρδισε τη Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Κωμωδία και ευχαρίστησε τον “Yorgos” και “my bitches” (δηλαδή την Έμμα Στόουν και την Ρέιτσελ Βάις, που στην ταινία μάχονται για την εύνοιά της). Η Κόλμαν εκτός από σπουδαία ηθοποιός φαίνεται και απολαυστικό άτομο, και η τριπλέτα των πρωταγωνιστριών της ταινίας μοιάζουν με τη σπάνια περίπτωση καστ σε οσκαρική κούρσα που πραγματικά απολαμβάνουν όλη αυτή τη διαδικασία η μία παρέα με την άλλη.

Η οσκαρική κούρσα αναπόφευκτα θα γίνει δυσάρεστη και άσχημη για πολλά από τα φαβορί, το επόμενο διάστημα, αλλά η ταινία του Λάνθιμου φαίνεται πως θα είναι όαση κεφιού μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία. Κανείς δε θα στραφεί εναντίον αυτής της ταινίας, και ειδικά εναντίον των Κόλμαν, Στόουν και Βάις.


Φυσικά η αληθινή σταρ της βραδιάς ήταν η κοπέλα με τα εμφιαλωμένα νερά στο κόκκινο χαλί. Μέχρι το απόγευμα το ίντερνετ θα την έχει προσθέσει με photoshop στις μισές φωτογραφίες που έχουν υπάρξει ποτέ.

Στην τηλεοπτική πλευρά, το “Kominsky Method” του Netflix είναι η φετινή σειρά που οι Σφαίρες θα υποχρεώσουν τους πάντες να αναρωτηθούν αν υπάρχει στα αλήθεια (βλέπε παλαιότερα και “Mozart in the Jungle”), δίνοντάς του βραβεία Καλύτερης Κωμωδίας και Α’ Ανδρικού για τον Μάικλ Ντάγκλας. Δεν είναι κακή σειρά πάντως.

Καλύτερο Δράμα ανακηρύχθηκε το “Americans” για την τελευταία σεζόν του, μια σπάνια στροφή για τις Σφαίρες που πάντα αναδεικνύουν φρέσκα πράγματα εις βάρος παλαιότερων.

Καλύτερη Μίνι Σειρά το σπουδαίο “Assassination of Gianni Versace”, η νέα δηλαδή σεζόν της σειράς ανθολογίας “American Crime Story”, με τον Ντάρεν Κρις να κερδίσει και το αντίστοιχο βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Προφανώς, τις μεγαλύτερες “είσαι μεθυσμένος, πήγαινε σπίτι” στιγμές τους, οι Σφαίρες τις φύλαξαν για τα κινηματογραφικά βραβεία. Πάντα υπάρχουν οι Χρυσές Σφαίρες που ως βραβεύσεις δε βγάζουν το παραμικρό νόημα. Καλό πρόσφατο παράδειγμα ήταν για παράδειγμα το βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Άαρον Τέιλορ Τζόνσον για το “Nocturnal Animals” πριν 2 χρόνια, μια βράβευση σχεδόν σοκαριστικής τυχαιότητας. Ο Τέιλορ Τζόνσον δεν προτάθηκε καν για Όσκαρ, το οποίο τελικά κέρδισε ο Μαερσάλα Άλι του “Moonlight”. Φέτος, οι Σφαίρες βράβευσαν τον Άλι για το Β’ Ρόλο του στο “Green Book”, ένα βραβείο που θα μπορούσε κάλλιστα να λέει “συγγνώμη δεν ξέρουμε τι έγινε πριν 2 χρόνια, είχαμε πιει, mea culpa”. Φανταστείτε τι θα πρέπει να κάνουν σε άλλα δύο χρόνια, τώρα που από όλη τη συγκομιδή ενός μαγικού κινηματογραφικού 2018, ξεχώρισαν το “Πράσινο Βιβλίο” και το “Bohemian Rhapsody” ως τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Σφαίρες… μη σταματήσετε ποτέ το ποτό.


Πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad