3 φορές που ερωτευτήκαμε το Φαίδωνα Γεωργίτση - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

3 φορές που ερωτευτήκαμε το Φαίδωνα Γεωργίτση


Αποχαιρετούμε έναν από τους πιο όμορφους άνδρες και ρομαντικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου που όλες είχαμε ερωτευτεί κάποια στιγμή μέσα από τους ρόλους του

ο πανέμορφο και κάπως ντροπαλό αγόρι που έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση -όντας ακόμη σπουδαστής στη Δραματική Σχολή- στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν το 1960, έφυγε από τη ζωή μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Όλα τα κορίτσια ήθελαν να τον κοιτούν στα μάτια, αφού είχε το πιο όμορφο βλέμμα του ελληνικού κινηματογράφου. Ο Φαίδων Γεωργίτσης έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες και το υποκριτικό του ταλέντο ήταν μεγάλο, εφάμιλλο της πολύ ωραίας εμφάνισής του, και αρκετές φορές σκεφτήκαμε πως θα μπορούσε να είναι ο Έλληνας James Dean.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα 21 Ιανουαρίου 1939 και ήταν το δεύτερο παιδί ενός αξιωματικού του Ναυτικού και της μικρασιάτισσας συζύγου του. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη.

Ο Γεωργίτσης ερωτεύτηκε τη συμφοιτήτριά του Μπέτυ Αρβανίτη ήδη από την αίθουσα αναμονής για τις εξετάσεις εισαγωγής. Για τη σχέση τους είχε πει: «Με την Μπέτυ γίναμε ζευγάρι στη σχολή και αργότερα παντρευτήκαμε. Δεν ταιριάζαμε όμως ως χαρακτήρες. Οι καβγάδες μας θα μπορούσαν να γίνουν θέμα σε έργο του Στρίντμπεργκ».

O ηθοποιός είχε ένα φλερτ ακόμη και με την Αλίκη Βουγιουκλάκη για το οποίο ο ίδιος είχε πει σχετικά: «Με την Αλίκη είχαμε ένα σύντομο φλερτ το καλοκαίρι του ’63, όταν είχα χωρίσει για λίγο από την Μπέτυ. Κινδύνευα να γίνω ο κύριος Βουγιουκλάκης και δεν ήθελα».

Tον έρωτα της ζωής του το βρήκε στο πρόσωπο της  γαλλίδας συζύγου του Μπέτσι που ήταν μοντέλο και την οποία γνώρισε στη Ρώμη. Μαζί απέκτησαν δυο παιδιά: τη Μαρίζα και το Ραφαέλο.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης έπαιξε με όλες τις “ωραίες” του ελληνικού σινεμά: Ζωή Λάσκαρη, Μάρθα Καραγιάννη, Τζένη Καρέζη, Μαίρη Χρονοπούλου και Αλίκη Βουγιουκλάκη σε ταινίες που άφησαν εποχή: Οι θαλασσιές οι χάντρες, Τα κόκκινα φανάρια, Ποτέ την Κυριακή,Ένας Ιππότης για τη Βασούλα, Μια κυρία στα μπουζούκια, Νύχτα Γάμου,Κατάσκοπος Νέλλη και Ίλιγγος.

1.Μια κυρία στα μπουζούκια 1968 Φινος Φιλμς

Η Μαίρη Χρονοπούλου τραγουδάει “Τού αγοριού απέναντι, πείτε του πως πεθαίνω Για τα βαριά ματόκλαδα, ματόκλαδα, Και τα βαριά τα χέρια” φορώντας εκείνο το iconic μαύρο φόρεμα με τη “μαχαιριά” για εκείνον που πίνει το κρασάκι του στη φτωχική ταβέρνα.



2. Οι θαλασσιές οι χάντρες 1967 Φίνος Φιλμς

Είναι η ταινία στην οποία η Ζωή Λάσκαρη τον έκανε μέχρι και το μουστάκι να ξυρίσει. Έπαιξε το ρόλο του Φώτη, που είναι πρώτο μπουζούκι στην ταβέρνα του “Αποστόλη”.



3. Γοργόνες και Μάγκες 1968 Φίνος Φιλμς

Καταφθάνει σε ένα νησί για να αγοράσει οικόπεδα και να τα χρυσοπουλήσει σε ξένους επενδυτές. Εκεί τον ερωτεύεται η Μάρθα Καραγιάννη που τηγανίζει κεφτέδες και τραγουδά “Ο άνδρας που θα παντρευτώ θα είναι από σόι σκληρό κολάρο θα φορεί μ’ολόχρυσο ρολόι Θα είναι όμορφος πολύ θα βάζει και κολώνια και θα μ’αφήνει να γυρνώ κι εγώ με παντελόνια”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad