Τεστ αναπνοής ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

Τεστ αναπνοής ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα


Σε ένα υλικό που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για νέες και οικονομικές συσκευές εντοπισμού καρκίνου των πνευμόνων
Το γραφένιο μπορεί να είναι το υλικό-κλειδί για τη νέα γενιά μηχανημάτων έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Βρετανία δημιούργησε μία νέα τεχνική χάρη στην οποία θα μπορούσε να σχεδιαστεί ένας υπέρ-ευαίσθητος βιοαισθητήρας γραφένιου με την ικανότητα να εντοπίζει μόρια από τους πιο συνηθισμένους βιοδείκτες καρκίνου του πνεύμονα αναλύοντας τη χημική σύνθεση της αναπνοής ενός ατόμου. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nanoscale.

Ο σχεδιασμός του νέου βιοαισθητήρα θα μπορούσε να αποδειχθεί επαναστατικός για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο Ben Hogan, μεταπτυχιακός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ εξήγησε: «Οι νέοι βιοαισθητήρες τους οποίους δημιουργήσαμε, δείχνουν πώς το γραφένιο μπορεί να έχει αξιοσημείωτη προοπτική για να χρησιμοποιηθεί σαν ηλεκτρόδιο στις συσκευές e-nose («ηλεκτρονικές μύτες» ανίχνευσης οσμών) . Για πρώτη φορά έχουμε δείξει ότι το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα ξεχωριστός, επιλεκτικός και ευαίσθητος ανιχνευτής. Πιστεύουμε ότι με την περαιτέρω εξέλιξη των συσκευών, ένα φτηνό επαναχρησιμοποιήσιμο και ανθεκτικό τεστ αναπνοής για τον εντοπισμό του καρκίνου του πνεύμονα σε πολύ πρώιμο επίπεδο είναι εφικτό».

H προσπάθεια για αναζήτηση νέων βιώσιμων τεχνικών για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ιατρικής κοινότητας παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς και επιθετικούς καρκίνους με 1,4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Ο μειωμένος αριθμός των κλινικών συμπτωμάτων κατά τα πρώτα του στάδια οδηγεί στην καθυστέρηση της διάγνωσής του κάτι που καθιστά τη θεραπεία του δύσκολη.

Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν οικονομικές, απλές ή ευρύτερα διαθέσιμες μέθοδοι για τη διάγνωση καρκίνου του πνεύμονα στα πρώτα του στάδια. Ωστόσο οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιου τουΈξετερ εξέτασαν το ενδεχόμενο το γραφένιο να μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυτή την απαραίτητη συσκευή «ηλεκτρονικής μύτης».

ΠΗΓΗ:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad