Τι θα ήταν το Πάσχα χωρίς τους νονούς; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 23 Απριλίου 2019

Τι θα ήταν το Πάσχα χωρίς τους νονούς;


Νονοί είναι λένε οι πνευματικοί γονείς, είναι οι άνθρωποι που επιλέγει η οικογένεια όχι μόνο για να βαφτίσουν μα και για να φωτίσουν με την αγάπη τους όλες τις πτυχές της ζωής ενός παιδιού. Τι πιο όμορφο και πιο συγκινητικό απ’ το να ακούς τη λέξη «νονά» ή «νονέ» βλέποντας δυο ματάκια να λάμπουν, καθώς οι λέξεις ηχούν στα αφτιά σου; Ακόμη και στην περίπτωση που ζεις μακριά απ’ το βαφτιστήρι σου, αρκεί ένα τηλεφώνημα για να χαρείς εξίσου, όταν με ενθουσιασμό σε προσφωνεί με τον τίτλο σου, κι ίσως να συγκινηθείς και λίγο περισσότερο.

Τι θα ήταν το Πάσχα δίχως τους νονούς; Ό,τι θα ήταν και τα Χριστούγεννα χωρίς τον Άγιο Βασίλη! Η αποστολή όλων μας; Να βρούμε την πιο τέλεια λαμπάδα, το πιο σοκολατένιο αβγό ή κουνελάκι, τα πιο όμορφα παπούτσια και φυσικά να εισπράξουμε την πιο ζεστή αγκαλιά ως επιβράβευσή μας. Η αγωνία είναι το κυρίαρχο συναίσθημα και για τις δυο πλευρές. Απ’ τη μία το άγχος μας να επιλέξουμε το καλύτερο για το βαφτιστήρι μας, αυτό που όντως θα του αρέσει και θα το χαρεί, κι απ’ την άλλη η αγωνία κι η προσμονή του παιδιού να πάρει στα χέρια του το δώρο μας.

Υπάρχουν πολλές κατηγορίες νονών, φυσικά, μα δε θα ζαλιστούμε με τέτοιες λεπτομέρειες. Αν στεκόμασταν ως απλοί παρατηρητές εν μέσω καταστημάτων τις ημέρες αυτές, θα καταλήγαμε σε πολλά συμπεράσματα ως προς τα κριτήρια με τα οποία εμείς οι νονοί επιλέγουμε, τελικά, τα δώρα μας κι ακόμη περισσότερα ως προς το τι προσμένουμε ως αντίδραση απ’ τα βαφτιστήρια μας. Κάν’ το εικόνα όλο αυτό και θα καταλάβεις τι εννοώ. Νονοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης; Μπορεί και ναι, μα όλο αυτό έχει τη δική του μαγεία!

Υπάρχουν οι νονοί που πολύ απλά θα αφουγκραστούν (ή και θα ψαρέψουν) τα «θέλω» του παιδιού, κι έτσι οι αγορές θα θεωρηθούν από πρώτο χέρι επιτυχημένες. Είμαστε, όμως, κι εκείνοι που θα τολμήσουμε με δικές μας ιδέες, βάζοντας μέσα στο πολυπόθητο δώρο λιγάκι απ’ το δικό μας γούστο και χαρακτήρα. Θα ρισκάρουμε λίγο παραπάνω όσον αφορά στο στολισμό της λαμπάδας ή στην επιλογή του δώρου που θα την συνοδεύσει, θέλοντας έτσι με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε πως γνωρίζουμε οι ίδιοι αρκετά καλά το βαφτιστήρι μας. Ευχόμαστε, βέβαια, να μην έχουμε πέσει έξω κατά πολύ!

Τούλια, κούκλες, μπάλες κι οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί είναι ικανό να στολίσει την πασχαλινή λαμπάδα που θα επιλέξουμε για το βαφτιστήρι μας. Επόμενος σταθμός, η επιλογή του δώρου που ποικίλει ανάμεσα στα κλασικά παπούτσια, σε ρούχα ή παιχνίδια. Αν, βέβαια, είμαστε καμένοι εξ ιδίας πείρας και δεν είχαμε την πολυτέλεια να ‘χουμε τόσο ευσυνείδητους νονούς, τότε σίγουρα θα γίνουμε οι σούπερ δοτικοί νονοί, αγοράζοντας τα πάντα, θέλοντας να προσφέρουμε ό,τι οι ίδιοι στερηθήκαμε. Βλέπεις, η χαρά του να δίνεις αγάπη είναι εξίσου τεράστια με του να παίρνεις αγάπη, ειδικά απ’ το βαφτιστήρι σου.

Τελευταίος σταθμός το πασχαλινό γλύκισμα, οποιουδήποτε είδους σοκολάτας και σχήματος. Τι σημασία έχει αν θα ‘ναι αβγό ή κουνελάκι, αυτό που έχει σημασία είναι η απόλαυση. Όλα παίζουν κι όλα επιτρέπονται μπροστά στις επιθυμίες ενός παιδιού που το θεωρούμε φυσικά δικό μας! Εξάλλου, μέσα από όλες αυτές τις αγορές και προετοιμασίες νιώθουμε οι ίδιοι και πάλι ανυπόμονα πιτσιρίκια, βιώνοντας λιγάκι περισσότερο το δίδυμο «Νονοί και Πάσχα».

Κι όπως θέλει η παράδοση, κατά τη Μεγάλη Πέμπτη φτάνει η ημέρα που το βαφτιστήρι μας θα λάβει όλα όσα αγοράσαμε γι’ αυτό! Η αγωνία εξακολουθεί να υπάρχει και στις δύο πλευρές μέχρι τη στιγμή που τα χεράκια θα ανοίξουν τα δώρα και τότε όλα θα γίνουν όπως τα ‘χαμε φανταστεί τη στιγμή που τα αγοράζαμε. Το άγχος θα δώσει τη θέση του στην έκπληξη, κι αυτή με τη σειρά της στη χαρά. Τα μικρά ματάκια θα λάμψουν και τα δικά μας θα πλημμυρίσουν από χαρά και συγκίνηση. Έπειτα θα ‘ρθει κι η περηφάνια, μιας κι η αποστολή μας θα ‘χει στεφθεί με απόλυτη επιτυχία! Για ακόμη ένα Πάσχα κάναμε αυτό που θέλαμε, αυτό που νιώσαμε κι αυτό που έπρεπε ως νονοί ενός παιδιού.

Είμαστε νονοί και το χαιρόμαστε, λοιπόν! Νονοί όλο το χρόνο, όχι μόνο το Πάσχα. Γιατί μπορεί οι συγκυρίες της ζωής να μη μας τα φέρνουν πάντα βολικά, ώστε να ‘μαστε διαρκώς ενεργά κομμάτια της ζωής αυτού του παιδιού, μπορεί να στερούμαστε στιγμές μαζί τους λόγω υποχρεώσεων ή ακόμη και λόγω απόστασης, αν ζούμε σε διαφορετικά μέρη, αλλά έστω και νοητά το ξέρουν πως είμαστε και θα ‘μαστε πάντα εκεί για τα μικρά μας πλασματάκια.

Καμία σημασία, εξάλλου, δεν έχουν όλα τα παραπάνω εμπόδια, όταν θέλεις να γίνεις ο νονός που ποτέ δεν είχες ή να ‘σαι ο υπέροχος νονός που είχες και πάντα θα θυμάσαι με χαμόγελο. Άλλωστε, όλοι οι νονοί μέσα μας κουβαλάμε ακόμη ένα μικρό βαφτιστήρι που ξέρει να δίνει αγάπη και να αγκαλιάζει παιδικά όνειρα κι επιθυμίες.

Συντάκτης: Μαίρη Σάμου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

ΠΗΓΗ:pillowfights.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad