Διαβάστε παρέα με τα παιδιά σας, κάνει καλό - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Διαβάστε παρέα με τα παιδιά σας, κάνει καλό


Για να καταφέρεις να κάνεις το παιδί σου να αγαπήσει τα βιβλία και το διάβασμα, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να τα αγαπάς εσύ. Το κεφάλαιο "βιβλίο" είναι ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή ενός παιδιού και ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την υγιή πνευματική εξέλιξή του.

Μαθαίνουν τα παιδιά να διαβάζουν; Η απάντηση είναι σίγουρα "ναι", αν διαβάζετε μαζί. Και εξηγούμε το γιατί.

Γιατί το διάβασμα γίνεται οικείο στο παιδί

Όσο πιο συχνά διαβάζουμε σε ένα νήπιο/παιδί, τόσο πιο οικεία του γίνεται η διαδικασία και το σίγουρο είναι ότι το διάβασμα βιβλίων θα γίνει μία από τις αγαπημένες του συνήθειες και μεγαλώνοντας.. Η συχνή ανάγνωση ακόμα και σε ένα πολύ μικρό παιδί αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει κι εκείνο να διαβάζει. Η αντίληψη ότι τα παιδιά πρέπει να είναι μεγάλα για να είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως αυτό που διαβάζουν πριν οι γονείς ξεκινήσουν την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι εσφαλμένη. Ένας γονιός οφείλει πρώτα απ' όλα να διδάξει στο παιδί του τι σημαίνει "διάβασμα".

Γιατί αναπτύσσεται το δέσιμο ανάμεσα στο παιδί και στον γονέα

Το να διαβάζετε μαζί με το παιδί ή να του διαβάσετε ένα βιβλίο πριν τον ύπνο είναι μερικοί τρόποι να περάσετε χρόνο μαζί. Η ανάγνωση σχετίζεται με την παροχή ασφάλειας και με τους δεσμούς αγάπης που χρειάζονται τα παιδιά από το περιβάλλον τους και κατ' επέκταση με την υγιή συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Γιατί αναπτύσσει τη φαντασία και δημιουργεί δεξιότητες

Και δεν κάνει μόνο αυτά. Διδάσκει ένα νήπιο/παιδί την επικοινωνία, εισάγει έννοιες όπως αριθμούς, γράμματα, χρώματα και σχήματα με διασκεδαστικό τρόπο, δημιουργεί δεξιότητες ακρόασης, μνήμης και λεξιλογίου, αναπτύσσει τη φαντασία και τις γλωσσικές δεξιότητές του. Το συμπέρασμα είναι ότι το διάβασμα μπορεί να κάνει μόνο καλό στο παιδί σου. Ειδικά το διάβασμα που γίνεται μαζί με την μαμά και τον μπαμπά.

Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία που μπορείς να διαβάσεις παρέα με το παιδί σου. Βιβλία που και θα το κάνουν να διασκεδάσει και θα του μάθουν πράγματα. Στο www.publicawards.gr θα βρεις τα 10 που έχει αγαπήσει περισσότερο ο κόσμος. Τα συγκεκριμένα βιβλία είναι αυτά που αναδείχθηκαν πρώτα στην ψηφοφορία του κοινού στην Α' Φάση των Βραβείων βιβλίου Public στην κατηγορία "Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία".

Το ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας θα το καθορίσεις εσύ με την ψήφο σου. Μέχρι τότε, ρίξε μια ματιά στους τίτλους και τους συγγραφείς για να πάρεις μια ιδέα.

Τα 10 βιβλία σε αλφαβητική σειρά

Αγάπη από σύννεφο, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, εικονογράφηση: Θεοδώρα Μιμηλάκη, Εκδόσεις Πατάκη

Αν, Αγαθή Δημητρούκα, εικονογράφηση: Tàssies, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Ένα μυστήριο για τον μπούφο - Το πρώτο μου μυστήριο, Γιώργος Κωνσταντινίδης, εικονογράφηση: Σωτήρης Μητρούσης, Εκδόσεις Μίνωας

Ένας αρκούδος μια φορά, Ελένη Γερουλάνου, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, Εκδόσεις Πατάκη

Οι άθλοι του Ανδρέα, Μαθητικές συγγραφικές ομάδες - Πρόγραμμα Βιβλιοδεσμοί, εικονογράφηση: Παπασταθόπουλος Γιώργος, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Οι Θεοί του Ολύμπου - Μια μέρα στην Ελλάδα, Aθηνά Μπαλή, εικονογράφηση Chloe Ponthus, Εκδόσεις Petita Demas

Πες μου τ’ όνομα σου, Φοίβος Δεληβοριάς, εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά, Εκδόσεις Μικρή Άρκτος

Το μικρό αγόρι και τα 4 αβγά, Κατρίνα Τσάνταλη, Εκδόσεις Διόπτρα

Το μυστικό βιβλίο του μπλε κύκλου, Αντώνης Παπαθεοδούλου, εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή, Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Το σπαθί του στρατηλάτη – Οι περιπέτειες του ήπιου θερμοκηπίου 4, Χρήστος Δημόπουλος, Εκδόσεις Ψυχογιός


Και μόνο από τους τίτλους και τα εξώφυλλα καταλαβαίνεις πως πρόκειται για βιβλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που το παιδί σου θα λατρέψει. Άλλωστε, ο κόσμος είναι ο πιο αυστηρός κριτής και ο κόσμος τα ψήφισε για να μπουν στην τελική δεκάδα στην κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία του θεσμού Public Book Awards.

Μπες στο www.publicawards.gr και ψήφισε το αγαπημένο σου μέχρι τις 9 Ιουνίου. Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα στις 13 Ιουνίου στις 19:00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις.

ΠΗΓΗ:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad