Με ένα γαμήλιο γλέντι αρχίζουν την Παρασκευή οι παραστάσεις στη Μικρή Επίδαυρο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

Με ένα γαμήλιο γλέντι αρχίζουν την Παρασκευή οι παραστάσεις στη Μικρή Επίδαυρο


Η παράσταση «Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι» της θεατρικής ομάδας Patari Project σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου ανοίγει, την Παρασκευή, την αυλαία των παραστάσεων στην Μικρή Επίδαυρο για το Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Θεογονία στο Φεστιβάλ Αθηνών
Η παράσταση εμπνέεται απ’ το ομώνυμο επικό, αφηγηματικό ποίημα του Ησίοδου (7ος αι. π.Χ.) για τις απαρχές του κόσμου και φέρνει στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου, λίγο πριν τις εκλογές, ένα γαμήλιο γλέντι αλλιώτικο από τ’ άλλα. Τις ίδιες μέρες στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου το Εθνικό παρουσιάζει «Ικέτιδες» του Ευριπίδη με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Το φαντασμαγορικό σύμπαν της Θεογονίας, γεμάτο ερωτικές ενώσεις, γάμους και γεννήσεις, συγκρούσεις και κατορθώματα, αποτυπώνει ένα παιχνίδι διαδοχής, τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας από τη μια γενιά στην άλλη: απ’ τη Γη στον Ουρανό, τον Κρόνο και τελικά στον Δία. Είναι, όμως, και αφήγηση μιας ατέρμονης γέννας, μιας ζωής που παλεύει και ξεχύνεται με χίλιες μορφές και ονόματα στον κόσμο, με τον φόβο του θανάτου να την αντιμάχεται σε κάθε της βήμα.

Η γένεση του κόσμου στο Φεστιβάλ Αθηνών
Η Θεογονία περιγράφει τη γένεση του κόσμου και τη γενεαλογία των θεών της ελληνικής μυθολογίας.

Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουλίου, λίγο πριν τις εκλογές, ένα γαμήλιο γλέντι στη Μικρή Επίδαυρο

Επικαλούμενος τη θεία έμπνευση που έχει λάβει απευθείας από τον Δία και τις Μούσες, ο Ησίοδος παραδίδει 1.022 στίχους που αντλούν από πρώιμες παρατηρήσεις της φύσης και του κόσμου, της γης, του ουρανού, των αστεριών, της θάλασσας. Ξεκινώντας από το Χάος, απ’ όπου γεννιούνται οι πρώτες θεότητες, ο Έρωτας, το Έρεβος και η Νύχτα, το ποίημα περιγράφει, κατόπιν, την ένωση της Γης με τον Ουρανό, τον ευνουχισμό του τυράννου Ουρανού απ’ τον γιο του, Κρόνο, την εμφάνιση των Ολύμπιων θεών, τους μύθους του Προμηθέα και της Πανδώρας, την Τιτανομαχία.

Ο Ησίοδος στη Θεογονία επιστρέφει στα πρώτα υλικά, στις πρώτες ρίζες του κόσμου, για να περιγράψει τις απαρχές του. Για τους Patari Project πρώτο υλικό και κύριο μέσο αφήγησης είναι το ίδιο το σώμα, οι ιδιότητες και οι ικανότητές του. Κι επειδή και τα “μεγάλα” παιδιά έχουν ανάγκη ν’ ακούσουν ένα παραμύθι που θ’ αφηγηθεί όσα το μυαλό δε μπορεί να εξηγήσει, η ανατρεπτική ομάδα θα ζωντανέψει σκηνές ενός απ’ τα πρώτα μεγάλα παραμύθια, σε μια παράσταση για τη δική μας Γη, τον δικό μας Ουρανό και το δικό μας Χάος.

Θεογονία, ένα μεγάλο γλέντι Μια παράσταση εμπνευσμένη απ’ τη “Θεογονία” του Ησίοδου
Σύλληψη - ιδέα: Patari Project Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου, Δραματουργία: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος
Παίζουν (αλφαβητικά): Χαρά Κότσαλη, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης
Μουσικοί επί σκηνής: Νίκος Γαλενιανός, Σταμάτης Πασόπουλος

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου / 5 & 6 Ιουλίου, 21.30

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad