Στο Αρχαίο Στάδιο Σικυώνας παρουσιάζεται η Όπερα “ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ” του Σοφοκλή - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Στο Αρχαίο Στάδιο Σικυώνας παρουσιάζεται η Όπερα “ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ” του Σοφοκλή


Την Κυριακή 25 Αυγούστου

Ο Σύλλογος Φίλοι Γραμμάτων και Τεχνών “Ο ΛΥΣΙΠΠΟΣ”, το Υπουργείο Παιδείας, τμήμα σχολικών δραστηριοτήτων Δ/νσης Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας, με την αρωγή της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, παρουσιάζουν την Όπερα “ΤΡΑΧΙΝΙΕΣ” του Σοφοκλή σε μουσική του πολυβραβευμένου παγκοσμίου φήμης συνθέτη κ. Καρούσου Παναγιώτη και σκηνοθεσία της κας. Κώνστα Ειρήνης στο Αρχαίο Στάδιο Σικυώνας, την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 20:00.

   Μια σπουδαία εκδήλωση στο μαγευτικό τοπίο του μοναδικού μνημείου της περιοχής του Αρχαίου σταδίου Σικυώνας.



 Λυρική τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή του Π. Καρούσου

Στις Τραχίνιες περιγράφονται τα βάσανα του Ηρακλή και η εξιλέωση της Δηιάνειρας, με τον τραγικό θάνατό της. Η οπερατική τραγωδία παρουσιάζει την ελληνική μυθολογία και φιλοσοφία με δωρικό λυρισμό. Στις Τραχίνιες, όπως και σε άλλα του Παναγιώτη Καρούσου, η αρχαία ελληνική τραγωδία συνδυάζεται με το μελαγχολικό ρομαντισμό των αριών σε στυλ bel-canto, στοιχεία που την αναδεικνύουν ως ένα σημαντικό οπερατικό έργο της νέας εποχής, «μια πρωτότυπη έξαρση του λυρισμού στην όπερα».

Η σύγχρονη όπερα «Τραχίνιες» του Σοφοκλή του Παναγιώτη Καρούσου παρουσιάστηκε:
Στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης στις 26 Μαρτίου 2016 με την επωνυμία «Ολυμπιακή Φλόγα» με αμερικανούς σολίστ και συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman.
Στο Θερινό Φεστιβάλ της Αστόριας στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 5 Ιουλίου 2016 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Στον Καθεδρικό Ναό του Μόντρεαλ (Βασιλική Notre-Dame) με σολίστ, χορωδία και μεγάλη συμφωνική ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Andre Gauthier.
Στην Ελλάδα η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε στην Παλαιά Βουλή, με κοστούμια σε σκηνοθεσία του μπάσου Βασίλη Ασημακόπουλου που πρωταγωνίστησε στο έργο και Δηιάνειρα την σοπράνο Ειρήνη Κώνστα. Επίσης στο Ανοιχτό θέατρο Άλσους Βείκου (Θερινό Φεστιβάλ Δήμου Γαλατσίου 2018), στον Πολυχώρο Άννα & Μαρία Καλουτά – Δήμου Αθηναίων, στο Ανοιχτό θέατρο Πλ. Δεξαμενής Κορωπί, στο 3ο Φεστιβάλ Θεάτρου Δήμου Αίγινας, στο Κηποθέατρο Παπάγου, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, σε αποσπάσματα στην Αίθουσα συναυλιών «Παρνασσός» υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ελευθέριου Καλκάνη, και στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Λουτρακίου όπως και στο Θέατρο της Αρχαίας Κορίνθου “ΞΕΝΙΑ”  με το Σύνολο Κλασικής Μουσικής της Φιλαρμονικής Κορίνθου της Μαέστρου Γλυκερίας Μωραϊτάκη.



Ο Ελληνοκαναδός συνθέτης κ. Παναγιώτης Καρούσος είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα, παρουσίασε τις όπερες του και τα συμφωνικά του έργα στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αργεντινή, στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Είναι ο μοναδικός Έλληνας συνθέτης στην ιστορία που παρουσίασε όπερες στην Βόρειο Αμερική με επιτυχία αλλά και στην Επίδαυρο. Από την κυβέρνηση του Καναδά έχει βραβευτεί για την προσφορά του στην τέχνη.
Μετανάστευσε το 1990 στο Μόντρεαλ, και συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Γαλλικό πανεπιστήμιο. Το 1994 πρωτοπαρουσιάζει κάτω από αντίξοες συνθήκες την όπερα Προμηθεύς. Στο ρόλο του Ωκεανού ο διάσημος Καναδός Μπάσος, πρώην συνεργάτης της Μαρίας Κάλλας, κ. Josephe Rouleau. Η όπερα έκανε εντύπωση και ξαναπαρουσιάζεται με κυβερνητική επιχορήγηση το 1996 στα Γαλλικά στο theatre Maisonneuve, της Place des Arts. Την παράσταση προλόγισε ο Κυβερνήτης του Κεμπέκ, και ο κ. Καρούσος αναγνωρίστηκε ως ένας νέος συνθέτης κλασικής μουσικής.



Ο Προμηθέας είναι το πρώτο έργο της Ελληνικής Τετραλογίας, με κύριο θέμα την φλόγα, που είναι το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα. Στον Προμηθέα η φλόγα έχει την μυστικιστική μορφή, στο δεύτερο έργο Η Ολυμπιακή Φλόγα, την μορφή του πολιτισμού, στον Μεγαλέξανδρο την εκπολιτιστική διεύρυνση του πνεύματος, και τέλος στον Ιησού Χριστό την καθαρτήριο φλόγα. Αυτή η προσπάθεια ένωσης Ελληνισμού – Χριστιανισμού μέσα από της μορφές της φλόγας είναι ένα έργο ζωής, που φιλοδοξεί ο δημιουργός να παρουσιάζετε ως φεστιβάλ στην Ελλάδα. Το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, συνεχίζει να υπάρχει μέσα στην Ορθοδοξία.
Το δεύτερο μέρος της Τετραλογίας Η Ολυμπιακή Φλόγα, παρουσιάσθηκε το 2005, με τεράστια επιτυχία στην Βασιλική Notre-Dame de Montreal, από την Ελληνική Παροικία του Μόντρεαλ. Ανάμεσα στης δυο αυτές όπερες ο κ. Καρούσος συνεργάστηκε με Καναδικές συμφωνικές ορχήστρες παρουσιάζοντας τα έργα του. Το 2000 η δημαρχεία του Μόντρεαλ του παραγγέλνει την Μοντρεαλιτικη Σουίτα για να γιορτάσει το millennium, και για την οποία τον βραβεύει. Το Πιάνο Κονσέρτο για την ειρήνη παρουσιάζετε υπό την αιγίδα της UNESCO, για το παγκόσμιο έτος της ειρήνης. Το 2002 παρουσιάζει ένα μεγαλόπνοο συμφωνικό ποίημα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, Το Πνεύμα της Ελευθερίας, στην παράσταση παραβρίσκεται και ο πρώην πρωθυπουργός του Καναδά Pierre Trudeau. Το έργο αυτό ξαναπαρουσιάστηκε την επόμενη σαιζόν από το Ελληνικό Προξενείο του Μόντρεαλ για την επέτειο της επανάστασης του 1821 και καθιερώθηκε ως η Πρώτη Συμφωνία του συνθέτη «Συμφωνία της Ελευθερίας». Το 2002 παρουσιάζει στο Μόντρεαλ τα συμφωνικά ποιήματα Μελωδία του Χρόνου, Δημοκρατία και Παρθενών με τεράστια επιτυχία κερδίζοντας το κοινό.
Το 2003 ο Παναγιώτης Καρουσος παρουσιάζει την Δεύτερη Συμφωνία «Ολυμπιακή Συμφωνία», μελοποιώντας τους Ομηρικούς Ύμνους στο πρωτότυπο. Το έργο εντυπωσίασε με τον ανάλαφρο λυρισμό και τους παραδοσιακούς Ελληνικούς ρυθμούς. Τον ίδιο χρόνο παρουσίασε επίσης το ορατόριο αφιερωμένο στον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, «Το Τραγούδι των Εθνών». Στο ορατόριο αυτό μελοποιεί για σοπράνο, μπάσο, χορωδία και συμφωνική ορχήστρα 6 ποιήματα από της 6 επίσημες γλώσσες που απαρτίζουν την βάση του οργανισμού ΟΗΕ.
Η μουσική δωματίου του κ. Καρούσου παρουσιάστηκε εκτός από τον Καναδά και στο Λος Άντζελες, χαρακτηρίσθηκε δε μελωδικότατη αλλά περίπλοκη, περιπαίζοντας ανάμεσα στην τονικότητα και την πολυφωνική ατονικότητα.


Τον Μάρτιο του 2006 ο Παναγιώτης Καρούσος παρουσιάζει πανηγυρικά με την Συμφωνική Ορχήστρα Αστόρια και την χορωδία Queensborough στο Long Island υπό την διεύθυνση του μαέστρου Silas Huff την Συμφωνία της Ελευθερίας προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Το έργο ξαναπαρουσιάζεται στην Νέα Υόρκη μαζί με το Βιολί Κονσέρτο και το Μπουζούκι Κονσέρτο σε συνεργασία με την Ελληνική παροικία της Νέας Υόρκης σε μια συναυλία προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 2007 για της Θρησκευτικές Ελευθερίες. Τον ίδιο χρόνο πρωτοπαρουσιάζεται στο Μόντρεαλ η επική όπερα Μέγας Αλέξανδρος με μεγάλη επιτυχία στα Γαλλικά.
Τον Απρίλιο του 2008 ο Παναγιώτης Καρούσος ανεβάζει πανηγυρικά τον Προμηθέα στην Νέα Υόρκη στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Τον Μάιο του 2008 η όπερα Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται σε μεγαλειώδη συναυλία στα Αγγλικά με την Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου υπό την διεύθυνση του David Stech, οι κριτικές μιλούν για τον νέο Ελληνοκαναδό Βέρντι της όπερας. Τον Νοέμβριο του 2008 η όπερα Προμηθεύς ανεβαίνει στην Ουάσινγκτον με την ορχήστρα District of Columbia Symphony Orchestra υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman με σολίστες από την όπερα της Νέας Υόρκης.
Toν Ιανουάριο του 2009 o Παναγιώτης Καρούσος παρουσιάζει την όπερα Μέγας Αλέξανδρος στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ με την συμφωνική ορχήστρα East Coast Philharmonic και σολίστες υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Η όπερα δημιούργησε εντύπωση και κατέκτησε τους Αμερικανούς.

Τον Φεβρουάριο του 2009 ο Μέγας Αλέξανδρος ανεβαίνει στο Τορόντο με την Συμφωνική Ορχήστρα του Πανεπιστήμιου του Τορόντο Sneak Peek Orchestra και σολίστες υπό την διεύθυνση του μαέστρου Victor Cheng. Αποσπάσματα του έργου παρουσιάστηκαν στην Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2009, και λίγο μετά τον Ιούνιο ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται πανηγυρικά με κοστούμια και σκηνοθεσία στην Νέα Υόρκη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Τον Οκτώβριο του 2009 αποσπάσματα του έργου στα ισπανικά παρουσιάστηκαν στην αίθουσα Μπόρχες της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Το 2010 ο Παναγιώτης Καρουσος παρουσίασε αποσπάσματα από τις όπερες Προμηθεύς και Το Φως του Χριστιανισμού στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκίδας.
Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε ως «Προμηθέας Δεσμώτης» από το 2011 έως το 2013 στα Δημοτικά Θέατρα του Χολαργού, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Ιθάκης, και Χαλκίδας, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην Αίθουσα Συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο Βεάκειο, στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων, στο Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας, στο Εκκλησιαστήριο (Ωδείο) της Αρχαίας Μεσσήνης, στο Θέατρο Περιστερίου, στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει μελοποιήσει και ερμηνεύσει τα έργα του αρχιεπισκόπου του Καναδά Σωτηρίου. Το τριπλό άλμπουμ Ορθόδοξη Κατήχηση κυκλοφόρησε στον Καναδά τα έσοδα του οποίου εδόθησαν στα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής. Επίσης το 2013 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Παπάγου και στην Αίγινα  αποσπάσματα από την Ολυμπιακή Φλόγα.
Η συνεργασία του συνθέτη με την Εκκλησία του Καναδά ξεκίνησε από την μελοποίηση και εκτέλεση του Πατριαρχικού ύμνου για την επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Καναδά. Ως βαρύτονος ο Παναγιώτης Καρουσος έχει παρουσιαστεί σε τηλεοπτικά κανάλια και διεθνή φεστιβάλ ερμηνεύοντας κυρίως παραδοσιακά Ελληνικά, έντεχνα τραγούδια και άριες από όπερες στα Γαλλικά και Αγγλικά. Ο Παναγιώτης Καρούσος έχει παρουσιαστεί και ερμηνεύσει ως βαρύτονος άριες σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια του Καναδά και της Αμερικής, και έχει πάρει μέρος ως σολίστ σε πολλά φεστιβάλ της Βόριου Αμερικής και της Καλιφόρνιας. Το 2008 τραγούδησε στην 5η Λεωφόρο του Μανχάταν της Νέας Υόρκης σε κοινό 150.000 θεατών.

ΠΗΓΗ:ontimenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad