Προς Καλαμάτα πλέει το τάνκερ της «διπλωματικής διαμάχης»? - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Προς Καλαμάτα πλέει το τάνκερ της «διπλωματικής διαμάχης»?


Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο «Grace 1”, το οποίο έχει μετονομαστεί σε «Adrian Darya» και που αποτελεί αντικείμενο μεγάλης πολιτικής διαμάχης μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης το τελευταίο δίμηνο, να κατευθυνθεί μέσα στις επόμενες ημέρες (πιθανότατα στις 25 του μήνα) στο λιμάνι της Καλαμάτας.

Πλήθος αναφορών από ηλεκτρονικούς χάρτες διεθνούς ναυσιπλοΐας αλλά και δημοσιεύματα του Reuters σημειώνουν πως το συγκεκριμένο τάνκερ -το οποίο βρισκόταν υπό καθεστώς κατάσχεσης από τις βρετανικές αρχές στο Γιβραλτάρ από τις αρχές του περασμένου Ιουλίου- τελικά αφέθηκε ελεύθερο αργά το βράδυ της Κυριακής και πλέει σε διεθνή ύδατα κατευθυνόμενο στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Οι βρετανοί στους οποίους ως γνωστόν ανήκει το Γιβραλταρ ως υπερπόντια κτήση, κρατούσαν το πλοίο με την κατηγορία πως μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, κάτι που το Ιράν έχει διαψεύσει. Οι Η.Π.Α. ωστόσο επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή στο να παραμένει το δεξαμενόπλοιο σε καθεστώς κατάσχεσης, υποστηρίζοντας πως διατηρεί σχέσεις με τους «Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης» που έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση και αφήνοντας να εννοηθεί πως μετέχει της τρομοκρατίας και την υποστηρίζει όποιας χώρας λιμάνι το υποδεχθεί.
Ωστόσο μέχρι χθες, ούτε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ούτε το γραφείο τύπου του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος σε επικοινωνία που είχε μαζί τους η ΕΡΤ Καλαμάτας ανέφεραν πως υπάρχει καποια σχετική επίσημη ενημέρωση για το θέμα ενώ το λιμεναρχείο της Καλαμάτας μας διευκρίνισε πως δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα είτε από ιδιώτη, είτε από πράκτορα, είτε από κράτος για κατάπλου στο λιμάνι της Καλαμάτας τέτοιου πλοίου.

ΠΗΓΗ:https://www.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad