«Εκπλήξεις» στις συντάξεις στα ΑΤΜ: Ποιες θα είναι αυξημένες - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

«Εκπλήξεις» στις συντάξεις στα ΑΤΜ: Ποιες θα είναι αυξημένες


Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, καταβάλλονται οι αυξημένες συντάξεις χηρείας σε όλους τους δικαιούχους που εισπράττουν σύνταξη χηρείας με το σύστημα του νόμου Κατρούγκαλου πλην ΟΑΕΕ και ΟΓΑ που καταβλήθηκαν ήδη από την Τετάρτη. Η αύξηση κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 290 ευρώ το μήνα για το Δημόσιο και στα 208 για τους ασφαλισμένους του πρ. ΙΚΑ. Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων ολοκληρώθηκε και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι νέες αυξημένες κατά 40% συντάξεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους αύριο Παρασκευή 27/9 με την καταβολή των συντάξεων Οκτωβρίου. Ηδη από την Τετάρτη οι πρώτες αυξήσεις μπήκαν σε δικαιούχους συντάξεων λόγω θανάτου ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται πως οι αυξήσεις κατά 40% στις χήρες προκύπτει καθώς αυξάνεται το δικαιούμενο ποσοστό από 50% σε 70% βάσει νομοθετικής ρύθμισης του προηγούμενου Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων λόγω θανάτου (συντάξεις χηρείας) και απεστάλησαν σήμερα τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των συντάξεων χηρείας από 50% σε 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα) εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου. Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο. Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Τα αναδρομικά, δηλαδή τα ποσά που αντιστοιχούν στους μήνες από την ψήφιση του νόμου (18 Μαίου 2019) μέχρι και το Σεπτέμβριο του  2019 θα καταβληθούν με τις συντάξεις Νοεμβρίου στο τέλος Οκτωβρίου 2019. Συνολικά η δαπάνη για το 2019 εκτιμάται σε περίπου 70 εκ. ευρώ.

Πάντως, όσοι σπεύσουν στα ATM από το απόγευμα της Πέμπτης, θα δουν τα νέα ποσά, καθώς η διαδικασία καταβολής των συντάξεων και των επιδομάτων παγίως ξεκινά την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι και ολοκληρώνεται σταδιακά με βάση τις διαδικασίες του συστήματος ΔΙΑΣ.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad