Διάβαση Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Η Ομάδα Αστρονομίας θα στήσει τα τηλεσκόπιά της στο 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Διάβαση Ερμή από τον ηλιακό δίσκο. Η Ομάδα Αστρονομίας θα στήσει τα τηλεσκόπιά της στο 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου


Στις 11 Νοεμβρίου ο Ερμής θα περάσει μπροστά από τον Ήλιο, φαινόμενο σπάνιο και πολύ εντυπωσιακό. Η Ομάδα Αστρονομίας θα στήσει τα τηλεσκόπιά της στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου, το οποίο ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Θα έχουμε μαζί μας και το νέο ηλιακό τηλεσκόπιο του Δήμου Κορινθίων και του Αστεροσκοπείου Στεφανίου.

Σας περιμένουμε όλες και όλους να δείτε ένα υπέροχο αστρονομικό φαινόμενο.

Η Ομάδα Αστρονομίας

υ.γ. Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες βασικές πληροφορίες του φαινομένου
 από το astrovox ( https://www.astrovox.gr/ )

Στις 11 Νοεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα ένα πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη διάβαση του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο που είχε να συμβεί από το 2016 (ορατή από την Ελλάδα) ενώ θα αργήσει να ξανασυμβεί καθώς η επόμενη διάβαση θα γίνει το 2032 και θα είναι και πάλι ορατή από την Ελλάδα. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν περίπου 13 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.
Η διάβαση της 11ης Νοεμβρίου 2019 θα είναι ορατή περίπου κατά το ήμισυ από την Ελλάδα καθώς θα δούμε την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο και περίπου τη μισή διάβαση. Ο ήλιος θα δύσει κοντά στο μέσο του φαινομένου και δε θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε την έξοδο του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης διάβασης είναι πως είναι "βαθιά", δηλαδή ο Ερμής θα περάσει πολύ κοντά από το κέντρο του ήλιου, μόλις 75,9 δεύτερα λεπτά της μοίρας από αυτό. Παρά το ότι ο Ερμής είναι αρκετά φωτεινός πλανήτης, μέσα από το ηλιακό φίλτρο θα φαίνεται μαύρος στο φόντο ενός λαμπρού ήλιου.

Η είσοδος του Ερμή θα γίνει στις 14:35 (ώρα Ελλάδας) με την «πρώτη επαφή» κατά την οποία θα δούμε τον Ερμή να εφάπτεται εξωτερικά του ήλιου. Δύο και κάτι λεπτά μετά θα έχει εισέλθει ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά, σημείο που αναφέρεται ως η «δεύτερη επαφή». Για τις επόμενες 3 περίπου ώρες θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τον Ερμή να διαβαίνει τον ηλιακό δίσκο και να φτάσει στο βαθύτερο σημείο στις 17:20, σχεδόν ταυτόχρονα με τη δύση του ήλιου.

Παρακάτω αναγράφονται συνοπτικά οι σημαντικές ώρες του φαινομένου:
1η επαφή: 14:35
2η επαφή: 14:37
Μέγιστο διάβασης 17:20
Δύση ηλίου ~ 17:20 ανάλογα την περιοχή
3η επαφή: 20:02 (μη ορατή από Ελλάδα)
4η επαφή: 20:04 (μη ορατή από Ελλάδα)

Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή τα κιάλια σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ:
http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15712

Η παρατήρηση του ήλιου χωρίς ειδικά φίλτρα είναι επικίνδυνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad