Αύρες, drones και χιλιάδες αστυνομικοί – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Αύρες, drones και χιλιάδες αστυνομικοί – Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για το Πολυτεχνείο


«Στα κάρβουνα» οι αξιωματικοί περιμένουν πως θα εξελιχθεί το τεταμένο κλίμα

Ήδη από το Σάββατο 16 Νοεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την συγκέντρωση του Πολυτεχνείου και την αυριανή πορεία. Έτσι, έχοντας πάρει ήδη φόρα από την εισβολή στην ΑΣΟΕΕ και την άγρια καταστολή των φοιτητών, η αυστηρότητα αναμένεται να φτάσει στο ζενίθ της.

Η ΕΛ.ΑΣ. θα επιστρατεύσει ελικόπτερα, drones, υδροφόρα οχήματα (γνωστά ως «Αίαντες») και χιλιάδες αστυνομικούς. Ανάμεσά τους άντρες με πολιτικά αλλά και ένστολοι από διάφορες υπηρεσίες.

Η φετινή επέτειος χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερη» από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., κυρίως λόγω του «ηλεκτρισμένου» κλίματος στα πανεπιστήμια (λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας για το άσυλο) και στα Εξάρχεια (λόγω των εκκενώσεων υπό κατάληψη κτηρίων).

Τα φετινά μέτρα ασφαλείας θα είναι τα πιο αυστηρά των τελευταίων ετών, με περισσότερους από 5.000 αστυνομικούς να βρίσκονται στους δρόμους. Άντρες της Ασφάλειας επιτηρούν το Πολυτεχνείο, την ΑΣΟΕΕ, τη Νομική κι άλλες μεγάλες πανεπιστημιακές σχολές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Οι Αρχές φοβούνται τυχόν προσπάθεια κατάληψης σε πανεπιστημιακό ίδρυμα και γι’ αυτό υπάρχει ειδικός σχεδιασμός για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Επίσης, έμφαση δίνεται στο πληροφοριακό δίκτυο, προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση για τυχόν προσπάθεια να κρυφτούν στα Εξάρχεια πολεμοφόδια, για να χρησιμοποιηθούν σε επεισόδια το βράδυ της Κυριακής. Οι κουκουλοφόροι έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι διαθέτουν «φαντασία» στην απόκρυψη πολεμοφοδίων.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, στα μέτρα θα συμμετέχει και η νεοσύστατη ομάδα «Δράση», η οποία έχει το ρόλο που είχε η ομάδα «Δέλτα», μέχρι την κατάργησή της το 2015. Από αέρος θα υπάρχει επιτήρηση τόσο από το ελικόπτερο της Αστυνομίας όσο και από drones, υπό τον φόβο επεισοδίων από ταράτσες. Το γεγονός ότι οι ομάδες κουκουλοφόρων μπορεί να μην επιλέξουν φέτος ως «ορμητήριο» το Πολυτεχνείο, υπό το φόβο εφόδου της ΕΛ.ΑΣ., αυξάνει τις πιθανότητες, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, να καταφύγουν σε ταράτσες.

Στους δρόμους θα δούμε ξανά και τους «Αίαντες», τα ειδικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που μπορούν να εκτοξεύσουν νερό με πολύ μεγάλη πίεση. Τους «Αίαντες» τους είχαμε δει και πέρυσι να επιχειρούν στην οδό Πατησίων αλλά και στην οδό Τοσίτσα, εν μέσω εκτεταμένων επεισοδίων με μολότοφ.

Οι φόβοι

Οι εκκενώσεις υπό κατάληψη κτηρίων, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα και γενικότερα η αλλαγή στάσης της ΕΛ.ΑΣ., έχουν «ηλεκτρίσει» το κλίμα στα Εξάρχεια. Και αυτό είναι κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους αξιωματικούς της Αστυνομίας, που είναι επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό των μέτρων τάξης.

«Η απάντηση στην κρατική βία είναι η βία, η ανακατάληψη των εκκενωμένων καταλήψεων είναι μία από τις προτεραιότητές μας και οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι οι μπάτσοι να φύγουν από τις γειτονιές μας», διαμηνύουν με κείμενο τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ομάδες των Εξαρχείων.

Οι έλληνες αντιεξουσιαστές έχουν απευθύνει κάλεσμα σε ομοϊδεάτες τους από χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο κ.ά.). Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου θα σχηματιστεί φραγμός από τουλάχιστον 15 κλούβες των ΜΑΤ.

Έντονη ανησυχία υπάρχει και για καταδρομική επίθεση σε Αστυνομικό Τμήμα εκτός του κέντρου των Αθηνών. Η οργάνωση «Μηδενιστική Ταξιαρχία», σε κείμενο με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με βόμβες μολότοφ στο Α.Τ. Πεντέλης, ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξαπλώσουμε τη σύγκρουση έξω από τα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας γενικά. Αυτή τη στιγμή, τα Εξάρχεια είναι το επίκεντρο της προσοχής και της “ασφάλειας”, και πιστεύουμε ότι συγκεντρώνοντας τις επιθέσεις και τις συγκρούσεις σε ένα μόνο μέρος της πόλης μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα έχει παρά θετικές».

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad