Αναβίωση του Βλάχικου Γάμου στο Ζευγολατιό - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Αναβίωση του Βλάχικου Γάμου στο Ζευγολατιό


Το έθιμο που ξεκίνησε μεταπολεμικά, αναβιώθηκε τη δεκαετία '80 και φέτος επανέρχεται

Το έθιμο του Βλάχικου Γάμου, εκτός των Θηβών όπου τελείται η διασημότερη εκδοχή του, απαντάται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας ανεξαρτήτως αν υπάρχουν βλάχικες ρίζες ή όχι. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: Το έθιμο δεν έχει αποκλειστικά βλάχικη καταγωγή παρά έρχεται από τα βάθη των αιώνων και οι ρίζες του βρίσκονται στον «Ιερό Γάμο» των αρχαίων Ελλήνων που τελούταν περίπου τέτοια εποχή στις λατρείες του Διόνυσου.

Έτσι και στο Ζευγολατιό, το κέντρο της Βόχας, την έδρα του δήμου Βέλου-Βόχας, από την εποχή που λεγόταν ακόμη "Τρανό" Ζευγολατιό για να διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα ομώνυμα χωριά του, το έθιμο του Βλάχικου Γάμου τηρούταν απαρέγκλιτα κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα.

Προφορικές μαρτυρίες και κυρίως φωτογραφίες της δεκαετίας του ’50 μάς μεταφέρουν την ύπαρξη του εθίμου και εκείνη την εποχή. Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η φωτογραφία η οποία κοσμεί την αφίσα του φετινού «βλάχικου γάμου», αφού έχουν απαθανατιστεί στην πλατεία του Ζευγολατιού, μεταμφιεσμένοι φουστανελοφόροι, να συνοδεύουν τη «νύφη» στο χορό.

Τη δεκαετία του '80 η άοκνη πρόεδρος της "Πνευματικής Στέγης Ζευγολατιού" Ελένη Λιμιάτη κατέγραψε, διέσωσε και εμπλούτισε τα, προφορικά σωζόμενα, κείμενα του "Βλάχικου Γάμου" και με την συμμετοχή όλου του χωριού προχώρησε στην αναβίωσή του παλαιού εθίμου.

Για διάφορους λόγους μετά από μερικά χρόνια το έθιμο σταμάτησε, όμως από πέρυσι ακόμα η συνεργασία και συνέργεια των δύο Πολιτιστικών Συλλόγων του Ζευγολατιού, της Πνευματικής Στέγης και του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Βόχας, οδήγησε σε σειρά ενεργειών για την αναβίωσή του.

Έτσι λοιπόν φέτος, την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου, στην αγορά του Ζευγολατιού θα στηθεί ξέφρενο γλέντι για την αναβίωση και "τέλεση" του Βλάχικου Γάμου. Η «τελετή» εμπλουτίζεται με αριστοφανικά στοιχεία και γλέντι, συμπληρώνεται με σατιρικά δρώμενα, ενώ έχει ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έλκει την καταγωγή του από τους αρχαίους χρόνους: Όλες τις γυναικείες μορφές που λαμβάνουν μέρος  με προεξάρχουσα τη «νύφη» τις ενσαρκώνουν άνδρες.

Την "τελετή" θα ακολουθήσει "δεξίωση" με νηστίσιμα εδέσματα και φασολάδα που θα μαγειρευτεί επιτόπου σε ειδικό καζάνι για όλα τα σόγια!!!












 ΠΗΓΗ:anagnostis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad