Παραλία Καλάμια:Αυτοκίνητα αντί πεζόδρομου; Ε όχι και αυτό! - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Παραλία Καλάμια:Αυτοκίνητα αντί πεζόδρομου; Ε όχι και αυτό!


Του Δημήτρη Πρωτοπαπά – Πολ.μηχανικού.

Με αυτόν τον εμφατικό τίτλο επιθυμώ να εκφράσω την αντίθεσή μου στην «πρόθεση;» της Δημοτικής αρχής να μετατρέψει την οδό Μ. Αλεξάνδρου (παραλία «Καλάμια») σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας ή ακόμα και κανονικής κυκλοφορίας (ποιος ξέρει ?)
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:
α) Την 22/11/2019 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο σύσκεψη με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην παραλία «Καλάμια» , στην οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα: «πιθανή ήπια κυκλοφορία στην οδό Μ. Αλεξάνδρου».
β) Τον Δεκέμβριο 2019 συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης (στην οποία και συμμετείχα), όπου γνωστό μέλος της Επιτροπής διατύπωσε την πρόταση για παραλιακό συνεχόμενο δρόμο από την Ποσειδωνία μέχρι τα δυο Βουναλάκια. Τη συγκεκριμένη πρόταση τη βρήκε πολύ καλή ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ ο Δήμαρχος δεν τοποθετήθηκε.
γ) Τον Φεβρουάριο 2020 ο Δήμαρχος Κορινθίων ανακοινώνει ότι: «Συζητούμε με κατοίκους και επιχειρηματίες για όποιες παρεμβάσεις στην οδό Μ. Αλεξάνδρου αλλά και Περιάνδρου και όπου αλλού προκύψει, μετά από κυκλοφοριακή μελέτη που θα εκπονήσουμε».
Με αυτά τα δεδομένα και και λόγω της ειδικότητάς μου,επιθυμώ να εκφράσω τους προβληματισμούς μου και να διατυπώσω την άποψή μου με σκοπό να συνδράμω τη Δημοτική αρχή στη λήψη της ενδεδειγμένης απόφασης για την ανάπτυξη της παραλίας«Καλάμια».
Πραγματικά κ.Δήμαρχε δε φανταζόμουν ποτέ ότι θα αποτελούσε αντικείμενο διαβούλευσης η ανωτέρω πρόταση για τους εξής λόγους:
1)Η παραλία «Καλάμια», κατά τη γνώμη μου, έχει ήδη διαμορφωθεί σε περιοχή αναψυχής, αποτελεί το μοναδικό ήσυχο μέρος της πόλης μας, μία όαση χωρίς αυτοκίνητα, που την απολαμβάνουν οι Κορίνθιοι.
2)Υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί δημαρχίας Τάκη Δαλακλείδη, με την οποία η οδός Μ.Αλεξάνδρου στην παραλία «Καλάμια» έχει χαρακτηριστεί πεζόδρομος, με συνέπεια να έχουν γίνει σημαντικά έργα στην περιοχή με το αντίστοιχο κόστος για τον προϋπολογισμό του Δήμου.
3)Σας υπενθυμίζω ότι ο κεντρικός σχεδιασμός όλων των Δημάρχων ήταν η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου με επέκταση αρχικά της πεζοδρόμησης και την δημιουργία ποδηλατόδρομου μέχρι την παραλία 5Φ, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της Κορίνθου.
4)Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πόλη μας χρειάζεται κυκλοφοριακή μελέτη.Η διάνοιξη η μη του όποιου δρόμου εντάσσεται στα πλαίσια του κυκλοφοριακού σχεδιασμού.Την κατεύθυνση στους επιστήμονες που θα εκπονήσουν τη σχετική μελέτη τη δίνουν οι πολιτικές αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει την ύπαρξη ενός οράματος για την ανάπτυξη της πόλης και ενός σχεδίου υλοποίησής του. Και στο σημείο αυτό τίθεται εύλογα το ερώτημα. Κύριε Δήμαρχε, έχετε κάποιο όραμα για την πόλη μας το οποίο θα κατευθύνει τις όποιες παρεμβάσεις και σε ζητήματα κυκλοφορίας ή αμφιταλαντεύεστε μεταξύ προτάσεων που διατυπώνονται ένθεν και ένθεν και σκέφτεστε να «καλύψετε» την επιλογή σας με μία μελέτη ; Να το πω απλά προκειμένου να καταλάβουν όλοι οι συμπολίτες μας. Εάν η κυκλοφοριακή μελέτη δείξει ότι πρέπει να ανοίξουμε την οδό Ερμού ή ακόμα και την οδό Εθνικής Αντίστασης, θα το εφαρμόσετε; Προφανώς όχι, για λόγους που γνωρίζετε πολύ καλά. Τι θέλω να πω με αυτό. Στο κέντρο της πόλης μας έχει διαμορφωθεί ήδη μία κατάσταση με την πεζοδρόμηση, την οποία έχουν αποδεχτεί τόσο οι πολίτες, όσο και οι επιχειρηματίες.Σε αυτό το σκεπτικό εντάσσεται και η παραλία «Καλάμια». Κατά συνέπεια η διαχείριση της κυκλοφορίας προϋποθέτει την ύπαρξη ενός συνολικού σχεδιασμού στον οποίο θα ενταχθούν οι αναγκαίες παρεμβάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την υφιστάμενη κατάσταση. Ο σχεδιασμός αυτός θα πηγάζει από το όραμα που έχετε για την πόλη μας. Αλήθεια κύριε Δήμαρχε, ποιο είναι το όραμά σας;
5)Η παραλία «Καλάμια» χρειάζεται μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική μελέτη με στόχο την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, τη διασύνδεσή της με τον προαστιακό με λεωφορεία, τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, έτσι ώστε να αποτελέσει πρόδρομο της μελλοντικής τουριστικής ανάπτυξης.Άλλωστε σε αυτή την κατεύθυνση υπήρξαν κατά το παρελθόν διάφορες προτάσεις(π.χ. Πεσκάρα, αρχιτεκτόνων κ.λ.π).Σε καμία από αυτές δεν υπήρξε η σκέψη για οδό ήπιας κυκλοφορίας που ως γνωστό στο τέλος καταλήγει σε αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου.
6)Επιπλέον θα ήθελα να σας θυμίσω ότι το 2014 συμφωνούσατε με την άποψη αυτή σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα είχατε φέρει στην Κόρινθο δύο καθηγητές πανεπιστημίου, τους οποίους ξεναγήσαμε από κοινού, στην παραλία «Καλάμια» και σε άλλες περιοχές,με σκοπό την διατύπωση προτάσεων για την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου μας.
Η διαπίστωση των πανεπιστημιακών ήταν, εάν το θυμάστε, ότι η παραλία «Καλάμια» είναι ένα κρυμμένο διαμάντι εντός της πόλης μας, αναξιοποίητο!
Θα είχε μεγάλη αξία σε ένα ανοιχτό δημοτικό συμβούλιο ή ακόμα και σε μια συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης(πρέπει να συνεδριάσει οπωσδήποτε) να δούμε ποιοι και γιατί θα τοποθετηθούν υπέρ η κατά αυτής της πρότασης (διάνοιξη η μη της οδού Μ.Αλεξάνδρου).
Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή κ.Δήμαρχε να μας εξηγήσετε πως σχεδιάζετε την ανάπτυξη του Δήμου και της πόλης μας.
Ξεδιπλώστε το σχέδιό σας και τοποθετηθείτε ξεκάθαρα,πως ακριβώς αντιλαμβάνεστε την βιώσιμη αστική κινητικότητα,δίνοντας ακόμα περισσότερο χώρο στα αυτοκίνητα;
Μιλήστε στους δημότες για το όραμά σας πέρα απο την διαχείριση της καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad