Δακοκτονία: Ελέγχους από Περιφέρεια και παραγωγούς και GPS σε τρακτέρ ζητάνε οι τυποποιητές - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Δακοκτονία: Ελέγχους από Περιφέρεια και παραγωγούς και GPS σε τρακτέρ ζητάνε οι τυποποιητές


Τις προτάσεις του για τη διεξαγωγή της φετινής δακοκτονίας παρουσίασε στην Περιφέρεια ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ).
Τις προτάσεις του για τη διεξαγωγή της φετινής δακοκτονίας παρουσίασε στην Περιφέρεια ο Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΣΥΤΕΚ κ. Γεώργιος Ανδρεαδάκης, «αν και έχουν γίνει φέτος κάποια βήματα προς την σωστή κατεύθυνση (επιλογή εργολάβων κ.α.) δεν είναι αρκετά.
Εμείς ζητάμε να υπάρξουν περισσότεροι έλεγχοι των εργολάβων από την Περιφέρεια αλλά να συμμετέχουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί και να ελέγχουν αν γίνεται δακοκτονία στο χωράφι τους. Για αυτό μάλιστα ζητήσαμε να υπάρξει και ένα τηλέφωνο που θα μπορούν να γίνονται καταγγελίες.
Επίσης μιλήσαμε με την Περιφέρεια και ζητάμε να γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή του GPS σε κάθε τρακτέρ για την σωστή παρακολούθηση του κάθε δρομολογίου ψεκασμού.
Ακόμη ο τομεάρχης κάθε πρωί να επιβλέπει ότι τα σωστά φάρμακα πήρε το κάθε τρακτέρ που θα κάνει ψεκασμούς.
Πιστεύουμε πάντως ότι μακροπρόθεσμα ότι θα πρέπει να υπάρξει και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με στόχο να υπάρξουν ευθύνες αν δεν διεξάγεται σωστά η δακοκτονία.
Μας ενδιαφέρει η παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου το οποίο θα μπορούμε να πωλήσουμε στην χώρα μας αλλά και στις διεθνείς αγορές».

Προτάσεις του ΣΥΤΕΚ
Όπως αναφέρει το ΔΣ του ΣΥΤΕΚ, για να αποφύγουμε μια νέα δυσάρεστη χρονιά κατέληξε και προτείνει στην Περιφέρεια Κρήτης τα παρακάτω:

1. Η Περιφέρεια Κρήτης να ορίσει έναν υπεύθυνο-συντονιστή για την εφαρμογή του προγράμματος στο νησί, ο οποίος σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ θα επιβλέπει την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και θα ενημερώνει για τυχόν πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. 

2. Γνωστοποίηση των ψεκασμών από τις ανά νομό ΔΑΟΚ στον ΣΥΤΕΚ και στο τύπο, για  να κινητοποιούνται ανάλογα οι παραγωγοί ανά περιοχή, για μεγαλύτερη παρακολούθηση και έλεγχο των ψεκασμών. Επίσης να ελέγχονται και οι περιφραγμένοι ελαιώνες, οι οποίοι δημιουργούν εστίες εάν δεν γίνουν δολωματικοί ψεκασμοί 

3. Δημιουργία Ιστοσελίδας από την Περιφέρεια για την Δακοκτονία όπου θα αναρτώνται οι μετρήσεις δακοπληθυσμού και οι σχετικές ανακοινώσεις. 

4. Η Περιφέρεια να δημιουργήσει ένα 5ψήφιο αριθμό, όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος να κάνει καταγγελίες (ανώνυμα αν επιθυμεί) και παράπονα για τους ψεκασμούς και τα όργανα της Περιφέρειας άμεσα να ελέγχουν και να διορθώνουν ή να επιβάλλουν ποινές στους εργολάβους που αθετούν  τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

5. Εφαρμογή GPS σε κάθε τρακτέρ για την σωστή παρακολούθηση του κάθε δρομολογίου ψεκασμού.

6. Ο κάθε τομεάρχης να ελέγχει περιορισμένο αριθμό τρακτέρ, ώστε να είναι δυνατή  η παρακολούθηση και ο έλεγχος σωστής εφαρμογής του προγράμματος 

7. Προτείνουμε τον εμπλουτισμό των φαρμάκων με εγκεκριμένη χρωστική (εγκεκριμένη για αποφυγή επιμολύνσεων), ώστε να υπάρχει καλύτερο αποτύπωμα στους ελαιώνες και να διευκολύνεται ο έλεγχος σωστής εφαρμογής.

8. Απαγόρευση εξαίρεσης οικισμών από την δακοκτονία και να καθίσταται υποχρεωτική η δακοκτονία παντού.

9. Τα φάρμακα θα πρέπει να δίδονται από τους τομεάρχες οι οποίοι θα επιβλέπουν την προετοιμασία κάθε βυτίου, διότι έχει παρατηρηθεί να διατίθενται μετά τα φάρμακα αυτά στο παραεμπόριο.

10. Να πιέσουμε και να αυξηθούν  ακόμη περισσότερο τα χρήματα για την δακοκτονία και να διπλασιαστεί ο αριθμός των τομεαρχών. Οι τομεάρχες να κινούνται ομαδικά στην περιοχή που λαμβάνει χώρα ο ψεκασμός ανεξάρτητα από την περιοχή δικαιοδοσίας τους.

11. Το κάθε τρακτέρ να διαθέτει και ένα εργάτη, ο οποίος θα είναι αυτός που θα ψεκάζει και όχι ο οδηγός.

12. Οι Δήμοι με κάποιο τρόπο και σε συνεργασία με την Περιφέρεια να διαθέσουν γεωτεχνικούς στην δακοκτονία και ειδικότερα στο θέμα του ελέγχου.

13. Να διοργανωθούν ημερίδες ενημέρωσης των παραγωγών για τη σωστή δακοκτονία - φυτοπροστασία και την χρήση των νόμιμων φυτοφαρμάκων.

Εάν καταφέρουμε και εφαρμόσουμε τα παραπάνω, η οργάνωση και υλοποίηση της δακοκτονίας θα γίνει πιο αποτελεσματική και δεν θα υποστούμε ξανά την περσυνή ζημιά. 

Παϊσιάδης Σταύρος

ΠΗΓΗ:agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad