O καύσωνας έκαψε και καρπίδια ελιάς λέει η Πελοπόννησος, ζητά αποζημιώσεις ΕΛΓΑ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

O καύσωνας έκαψε και καρπίδια ελιάς λέει η Πελοπόννησος, ζητά αποζημιώσεις ΕΛΓΑ



Τα προβλήματα που προκάλεσε στις καλλιέργειες ο πρόσφατος, άκαιρος καύσωνας τέθηκαν επί τάπητος σε σύσκεψη την Τρίτη 2 Ιουνίου, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν στελέχη του ΕΛΓΑ, υπό τον Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Δούκα και του βουλευτή Λακωνίας  Νεοκλή Κρητικού.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η περιφερειακή σύμβουλος κα Μαργαρίτα Σπυριδάκου, που έλαβε μέρος στη σύσκεψη, όλοι οι παριστάμενοι διευθυντές από ΔΑΟΚ της Περιφέρειας παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με το μέγεθος ζημιάς ανά Περιφερειακή Ενότητα, επισημαίνοντας τις μεγάλες ζημιές στην καρπόδεση και στα καρπίδια που υπήρχαν πάνω στα δέντρα, πέραν των ανθέων.

«Τόνισα την ανάγκη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια της παραγωγής, εξαιτίας του καύσωνα στις 16, 17 και 18 Μαΐου, άμεσα, αφού τις ημέρες αυτές βρισκόμασταν στο μεταίχμιο της καρποδεσης, καθώς και στις ελιές και τα εσπεριδοειδή υπήρχαν ήδη καρπίδια, κάτι που ακόμα και με τον αναχρονιστικό κανονισμό ΕΛΓΑ που υφισταται, δικαιολογεί αποζημίωση των παραγωγών», μας ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Ο παριστάμενος αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σύμφωνα με πληροφορίες, επικαλούμενος το γράμμα του Κανονισμού του ΕΛΓΑ

Ανάλογα αιτήματα δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΛΓΑ και από άλλες ελαιοκομικές Περιφέρειες, οι οποίες επλήγησαν εξίσου από τον πρόσφατο καύσωνα. Οι παραγωγοί και φορείς τους από όλες αυτές τις περιοχές (Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη) ζητούν να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον πρόσφατο καύσωνα, που πρώτος ο ΑγροΤύπος ανέδειξε, προσπαθώντας να αποφύγουν τη χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ.

Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος παρέσχε διαβεβαιώσεις στο Λάκωνα βουλευτή της ΝΔ, Θανάση Δαβάκη, ότι μετά την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος, ο ΕΛΓΑ θα στείλει εκ νέου συνεργεία και κατά την τελική φάση της καρπόδεσης, για να εκτιμηθεί το ποσοστό της ζημιάς επί της παραγωγής.

Ανακοίνωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Άκαρπη η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη για τις ζημιές από τον καύσωνα

Ούτε συγκεκριμένο πρακτικό αποτέλεσμα και προφανώς ούτε και θετικό, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας- είχε η ευρύτατη σύσκεψη που έγινε σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Δούκα και στελεχών του Οργανισμού, με αντικείμενο τις ζημιές που έχει επιφέρει στην Περιφέρεια ο πρόωρος καύσωνας, όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια, τα κεράσια, τα βύσσινα και τα πορτοκάλια.

Μετά την σύσκεψη -στην οποία παρευρέθηκε και ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός- ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο στα χέρια μας. Δεν είμαι ευχαριστημένος από αποτέλεσμα τόνισε, για να σημειώσει με έμφαση στη συνέχεια, ότι τους αγρότες δεν τους ενδιαφέρει η γραφειοκρατία.

Οταν ο ΕΛΓΑ δεν στηρίζει τις παραγωγές, το αγροτικό εισόδημα, δεν θα έχουμε ποτέ ισχυρή γεωργία. Προφανώς έχουμε πρόβλημα με τον κανονισμό του Οργανισμού, αλλά τους αγρότες δεν ενδιαφέρει αν ο κανονισμός είναι παλιός ή νέος, ούτε και η γραφειοκρατία. Τους ενδιαφέρει να αποζημιωθούν για το εισόδημα που έχασαν. Τον ΕΛΓΑ τον στηρίζουν οι αγρότες και έχουν την απαίτηση όταν παθαίνουν ζημιές, αυτές να καλύπτονται. Εχω την ελπίδα ότι ίσως αλλάξει πολιτική ο ΕΛΓΑ για το συγκεκριμένο θέμα και ίσως έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. Προς το παρόν όμως, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται -και λυπούμαι, πρόσθεσε.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τους διευθυντές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων -οι οποίοι, όπως και ο ομόλογός τους της έδρας, παρουσίασαν στα στελέχη του ΕΛΓΑ το πρόβλημα που έχει προκληθεί- να ετοιμάσουν φάκελο με τις ζημιές ανά Π.Ε.

Θα τεθεί και πολιτικά το ζήτημα

Τον συγκεκριμένο φάκελο ο Π. Νίκας, όπως δήλωσε, θα υποβάλει στην κυβέρνηση και στον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη: Το ζήτημα θα τεθεί και πολιτικά, οι εκθέσεις θα υποβληθούν στον υπουργό Γεωργίας και ο καθένας ας πράξει αυτό που νομίζει. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τον κόσμο και τα συμφέροντά του, σημείωσε ο περιφερειάρχης.

Μπίκας Αλέξανδρος

ΠΗΓΗ:https://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad