Καθώς ο κίνδυνος του κορωνοϊού δεν έχει εκλείψει και φαίνεται πιθανή η αναζωπύρωση της επιδημίας, διαβάστε μερικούς κανόνες ασφαλείας για τις διακοπές σας που θα σας προστατέψουν από την προσβολή από τον ιό αλλά και θα αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα
Οι τελευταίοι μήνες ήταν μια μεγάλη δοκιμασία για όλους μας. Η πανδημία της COVID-19 άλλαξε τον τρόπο ζωής και δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης με ιδιαίτερη ανησυχία για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και μεγάλο πρακτικό και συναισθηματικό φορτίο λόγω των περιορισμών στη φυσική επαφή ακόμα και μεταξύ των οικείων προσώπων προκειμένου να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι του κοινωνικού συνόλου.
Καταφέραμε όλοι μαζί αυτήν την περίοδο η χώρα μας να εμφανίζει πολύ χαμηλό ρυθμό μετάδοσης του ιού και να έχει επανέλθει σε μια κανονικότητα στους ρυθμούς της καθημερινότητας, που επιτρέπει πλέον ακόμα και το σχεδιασμό διακοπών.
Είναι όμως εμφανές πως ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει και φαίνεται πιθανή η αναζωπύρωση της επιδημίας, ειδικά με τη σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων από και προς το εξωτερικό.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνουμε σε όλους να τηρούν και στις διακοπές τους παρακάτω κανόνες ασφαλείας που θα τους προστατέψουν από την προσβολή από τον κορωνοϊό αλλά και θα αποτρέψουν την περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Γενικοί κανόνες υγιεινής που πρέπει να εφαρμόζουμε
Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 15-20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιείτε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 70% αλκοόλ.
Αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας με άπλυτα χέρια.
Καλύψτε τον βήχα σας ή το φτέρνισμα σας με ένα χαρτομάντηλο το οποίο στη συνέχεια θα πετάξετε.
Τα καθαριστικά οικιακής χρήσης και μαντηλάκια είναι αποτελεσματικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση αντικειμένων και επιφανειών που αγγίζουμε συχνά.
Αποφύγετε τις χειραψίες και τη σωματική επαφή.
Προτιμάτε για έξοδο μέρη που τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που συστήνει η πολιτεία. Για εστιατόρια, καφέ, μπαρ αλλά και παραλίες προβλέπονται αποστάσεις ασφαλείας και περιορισμοί στον αριθμό των θαμώνων προκειμένου να μειώνεται ο κίνδυνος έκθεσης.
Αν υπάρχει η δυνατότητα, επιλέξτε να κάνετε τηλεφωνικά/ ηλεκτρονικά εργασίες που δεν απαιτούν τη φυσική παρουσία σας (ψώνια, τράπεζες κ.λπ.)
Η χρήση της μάσκας
Συστήνουμε τη χρήση μάσκας σε πολυσύχναστα μέρη όπως σούπερ μάρκετ, τράπεζες και μέσα μαζικής μεταφοράς. Η χρήση της είναι επιβεβλημένη για όποιον επισκεφτεί για οποιοδήποτε λόγο νοσοκομείο ή ιατρείο αλλά και για όποιον έχει συμπτώματα καθώς περιορίζει τη πιθανότητα να μεταδώσει τον ιό, αν νοσεί. Είναι πολύ σημαντική η σωστή χρήση της μάσκας.
Πλύνετε τα χέρια σας αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
Τοποθετείστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Θεωρείται μολυσμένο!
Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων πλύνετε την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60ο.
Προσπαθήστε να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας (2 μέτρα) ακόμα και αν φοράτε μάσκα ειδικά σε μέρη με αυξημένο συγχρωτισμό (ΜΜΜ, πλοία κ.λπ.)
Αποφεύγετε οπωσδήποτε τη στενή επαφή (σε απόσταση 2 μέτρων) με όποιον έχει συμπτώματα.
Εάν εμφανίσετε συμπτώματα…
Αν οι ίδιοι εμφανίσετε συμπτώματα, παραμείνετε σπίτι και επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον ιατρό σας ή καλέστε τον τοπικό ιατρό στο μέρος όπου παραθερίζετε. Για ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται παρέμβαση. Αν τα συμπτώματα σας γίνουν πιο έντονα (πχ δύσπνοια) επικοινωνήστε με τον ιατρό σας ή/και τον ΕΟΔΥ στο 1135 για οδηγίες.
Άλλα χρήσιμα τηλέφωνα:
24ωρη γραμμή για Covid-19 (ΕΟΔΥ): 1135
Τηλεφωνικό κέντρο ΕΟΔΥ: 210 52 12 000
Τηλέφωνο ΕΚΑΒ: 166
Τηλεφωνικό Κέντρο Υπουργείο Τουρισμού: 210 37 36 001
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ): 1500
Ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία
Στην περίοδο των διακοπών σημειώνουμε πως όλοι οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο που προκαλεί καταστολή του αμυντικού συστήματος (πχ χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία) είναι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ιδίως οι ηλικιωμένοι. Δεν προκαλούν όλα τα ογκολογικά φάρμακα του ίδιου βαθμού ανοσοκαταστολή, αλλά καλύτερα επικοινωνήστε με το ιατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν κατά την περίοδο των διακοπών σας χρειαστεί να επισκεφθείτε τον ογκολόγο σας θυμηθείτε πως οι ασθενείς που προσέρχονται για θεραπεία πρέπει να συνοδεύονται μόνο από ένα άτομο και αυτό αν είναι απαραίτητο.
Αν εμφανίσετε πυρετό ή/και βήχα, πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον ιατρό σας για να αναβληθεί το ραντεβού και να εκτιμηθεί αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.
Οι ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα πρέπει να επικοινωνούν με τον ιατρό τους για οδηγίες άμεσα και να μην έρχονται στα ιατρεία χωρίς ειδοποίηση.
Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, γίνεται πιο αποτελεσματική η προστασία όλων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.
*Ο Γεώργιος Ρηγάκος είναι Παθολόγος Ογκολόγος, Επιμελητής Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
ΠΗΓΗ:https://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου