Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τον «Ιανό» προς όλους τους πληγέντες αγρότες και στην Κορινθία - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τον «Ιανό» προς όλους τους πληγέντες αγρότες και στην Κορινθία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσαν 14  βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. από τις περιοχές όπου προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές από τον κυκλώνα «Ιανό», μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας, Γ. Ψυχογιός.  Με την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση ζητούν, αφενός, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πίστωση των προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες από τον ΕΛΓΑ και, αφετέρου, την καταβολή της σε όλους τους παραγωγούς χωρίς εξαιρέσεις, όπως συνέβη πρόσφατα.

Να επισημάνουμε ότι η αρχική δημόσια υπόσχεση του προέδρου του ΕΛΓΑ ήταν να χορηγηθεί προκαταβολή σε όσους ανήκαν στην κατηγορία ζημιάς 100% καθώς και σε όσους ήταν στην κατηγορία ζημιάς πάνω από 50% και κάτω από 100%, πράγμα το οποίο δεν πραγματοποιήθηκε, χωρίς καμία συγκεκριμένη αιτιολογία.

Στην πράξη, κι ενώ τελείωσε ο Οκτώβριος, τα πρώτα 24,6 εκατ. ευρώ πυροδότησαν ήδη καταγγελίες, διαμαρτυρίες και αναστάτωση ανάμεσα στους αγρότες όλων ανεξαίρετα των περιοχών που χτυπήθηκαν από τον κυκλώνα.

Για παράδειγμα, από τη μία μεριά, υπάρχουν περιοχές με 100% ζημιά που δεν έχουν λάβει προκαταβολή, ενώ, από την άλλη, υπάρχουν παραγωγοί που έλαβαν προκαταβολή και εμφανίζονται να έχουν συγκομίσει με αυξημένα κιλά τα προϊόντα τους.

Επίσης, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι παραγωγοί, υπάρχουν φαινόμενα σε διάφορες περιοχές, όπου το ένα χωράφι με 100% ζημιά έλαβε προκαταβολή και το ακριβώς διπλανό, με την ίδια ακριβώς ζημιά, δεν έλαβε τίποτα.

Αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι η βιασύνη και η επιπολαιότητα στην αντιμετώπιση ενός τόσο σοβαρού θέματος από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, είχε ως αποτέλεσμα οι προκαταβολές να δοθούν μόνο σε μερίδα πληγέντων αγροτών και σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετα.

Πολλές είναι οι διαμαρτυρίες γεωργών και κτηνοτρόφων που δεν έλαβαν προκαταβολή και στην Κορινθία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν το γιατί και το πότε θα την λάβουν. Οι καθημερινές υποχρεώσεις όμως τρέχουν, και η προκαταβολή είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της καλλιέργειας, ιδίως μέσα σε συνθήκες πανδημίας.  

Και η κοροϊδία της κυβέρνησης έφτασε στο απόγειό της, με την τροπολογία για τις επιπτώσεις του «Ιανού», όπου παρά τις υποσχέσεις – ακόμα και του Πρωθυπουργού – κανείς αγρότης δεν θα πάρει τελικά το 100% της ζημιάς.

Όμως, η ανερμάτιστη και επιπόλαιη πολιτική, οι αδικίες που δεν έχουν πειστικές εξηγήσεις και η αβεβαιότητα στο πότε η προκαταβολή θα δοθεί σε όλους τους πληγέντες, πυροδοτούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα και προμηνύουν το άσχημο τέλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Θέμα:  “Προκαταβολές ΕΛΓΑ προς όλους τους πληγέντες από τον «ΙΑΝΟ» αγρότες”

Στις 22 Οκτωβρίου 2020 θεσπίστηκαν ειδικές διατάξεις για τις πληγείσες από τον «ΙΑΝΟ» περιοχές που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι (α) το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο από τον ΕΛΓΑ καθορίζεται στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής, (β) ο ΕΛΓΑ μπορεί, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021, να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έναντι της αποζημίωσης που δικαιούνται, και (γ) διατίθενται – για την κάλυψη της επιχορήγησης προηγούμενων ετών – περαιτέρω πόροι από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΛΓΑ (Ν. 4737/2020 – ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020). Παρότι δεν καταψηφίσαμε την εν λόγω τροπολογία, έγκαιρα επισημάναμε κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ότι αυτή έχει πολλά προβλήματα.

Στις 26 Οκτωβρίου 2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α. αποφάσισε την πληρωμή προκαταβολών συνολικού ύψους 26.100.000 ευρώ προς τους πληγέντες από τον «ΙΑΝΟ» αγρότες.

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, καταβλήθηκαν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, ύψους 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, σε δικαιούχους αγρότες. Παρόλο όμως που η καταβολή ήταν βιαστική και δεν ακολούθησε τις δραματικές καθυστερήσεις άλλων πληρωμών, όπως των κτηνοτρόφων , οι προκαταβολές  δόθηκαν μόνο σε μερίδα πληγέντων αγροτών που βρίσκονταν σε περιοχές που οριοθετήθηκαν με εκτιμώμενη  ζημιά στο 100%. Έτσι, προκαταβολή έλαβε μόνο ένα μικρό μέρος των πληγέντων, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών δεν έλαβε προκαταβολή αποζημίωσης, διότι έχει εκτιμηθεί διάφορο του 100% ποσοστό ζημιάς, και δεν γνωρίζει πότε θα καταβληθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης.

Επιπλέον, υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη τροπολογία που επέτρεψε την επιπόλαιη χορήγηση προκαταβολής για τις πληγείσες και μόνο περιοχές, δεν θα εξασφαλίζει την 100% αποζημίωση των αγροτών, αφού δεν αναστέλλεται η ισχύ του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ που προβλέπει την αφαίρεση ποσοστού ζημιάς για τα ζημιογόνα αίτια και πολλαπλασιασμό με τον συντελεστή 0.88 ώστε να βγει το ποσοστό της παραγωγής που αποζημιώνεται.

Επειδή υπάρχει δέσμευση ότιμέχρι 31 Ιανουαρίου 2021 θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα και οι υποχρεώσεις του ΕΛ.Γ.Α. ώστε να έχουν εξοφληθεί οι πληγέντες γεωργοί και κτηνοτρόφοι από τον «ΙΑΝΟ»

Επειδή η διαφορά από 100% ζημία προς το 99% ή και λιγότερη δεν συνεπάγεται την ουσιαστική διαφοροποίηση των πραγματικών καθημερινών υποχρεώσεων και αναγκών των πληγέντων αγροτών οι οποίες βαίνουν αμείωτες

Επειδή η ταχεία χορήγηση των προκαταβολών σε όλους τους πληγέντες είναι απαραίτητη για την επιβίωση και τη συνέχιση της παραγωγής

Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:


Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την πίστωση των προκαταβολών σε όλους τους ζημιωθέντες παραγωγούς από τη θεομηνία του «ΙΑΝΟΥ»;

Υπάρχει ή όχι αναίρεση των ισχυόντων σύμφωνα με τον  Κανονισμό του ΕΛΓΑ από τη θεσπισθείσα τροπολογία (Ν. 4737/2020 | ΦΕΚ 204 A’/22.10.2020) ώστε την 31 Ιανουαρίου 2021 να υπάρξει εντέλει, όπως δεσμευθήκατε, η καταβολή του συνόλου της εκτιμηθείσας ζημιάς;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Αραχωβίτης Σταύρος


Τελιγιορίδου Ολυμπία


Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)


Βαγενά-Κηλαηδόνη ΄Αννα


Βαρεμένος Γεώργιος


Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος


Λάππας Σπυρίδων


Μάρκου Κων/νος


Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος


Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)


Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)


Παπανάτσιου Αικατερίνη


Σαρακιώτης Ιωάννης


Ψυχογιός Γεώργιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad