Χωρίς μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 6 Ιουνίου 2023

Χωρίς μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας

 


Πληροφορηθήκαμε την Πέμπτη 1η Ιουνίου ότι στο έργο “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΣΤΡΟΥ ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΥ” της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορίνθου μετά τη λήξη των πρώτων δίμηνων συμβάσεων έργου, δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενης που αποτελεί μονογονεϊκή οικογένεια με μικρό παιδί 2 ετών!

Το έργο στην ουσία έχει ξεκινήσει πρόσφατα και ενώ υπάρχουν ανάγκες για προσωπικό μέχρι τουλάχιστον αρχές Δεκέμβρη, με βάση τις υπόλοιπες συμβάσεις που έχουν ανανεωθεί, συνεχίζει με 2 άτομα λιγότερα από τα 5 με τα οποία ξεκίνησε.

Για άλλη μια φορά, όπως έχει καταλήξει να είναι κανόνας για όλες τις Εφορίες Αρχαιοτήτων και γενικά τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, έχουμε υποστελεχωμένα τμήματα χωρίς μόνιμο προσωπικό όπου οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης των πολιτιστικών μας μνημείων γίνονται στο «πόδι», την τελευταία στιγμή και με εποχιακό προσωπικό το οποίο εργάζεται με συμβάσεις μερικών μηνών «από εδώ και από εκεί».

Δεν υπάρχει όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό με συγκροτημένα δικαιώματα που να γνωρίζει το πολιτιστικό μνημείο, να εργάζεται όλο το χρόνο με σχέδιο και προγραμματισμό, στις εξωτερικές εργασίες όταν το επιτρέπει ο καιρός και στις εσωτερικές εργασίες που είναι απαραίτητες.

Η υποστελέχωση αυτή δεν είναι τυχαία, είναι κανόνας όχι μόνο για τον Πολιτισμό αλλά και για όλους τους νευραλγικούς κλάδους όπως της Υγείας, Παιδείας κτλ. Οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών αντικειμενικά, παρά την μεγάλη προσπάθεια και το φιλότιμο των εργαζομένων.

Το κενό αυτό στις παρεχόμενες υπηρεσίες που δημιουργείται με σχέδιο έρχεται να καλύψει ο ιδιωτικός τομέας που μετατρέπει τις υπηρεσίες αυτές σε εμπόρευμα ώστε να αναπτύσσει την κερδοφορία του. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτές οι ελάχιστοι που μπορούν να τις ακριβοπληρώσουν και όχι όλος ο λαός όπως έχει κάθε δικαίωμα!

 Οι ζωές μας δεν μπορούν να μπαίνουν στη «μέγγενη» του κόστους – κέρδους. Σε όλους τους κλάδους και τις υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του λαού μας στον 21ο αιώνα πρέπει να εργάζεται μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, εξασφαλισμένα με σύγχρονες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

 Να σταματήσει αυτό το αίσχος με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας που «σκαρφίζονται» επιχειρηματικοί όμιλοι, κυβερνήσεις και ΕΕ, που κρατούν «ομήρους» τους εργαζόμενους για ένα κομμάτι ψωμί, που ανακυκλώνουν την ανεργία και πολλές φορές αξιοποιούνται και για ψηφοθηρικούς λόγους!

 Με αυτό το σκεπτικό απαιτούμε άμεσα να ανανεωθούν οι συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους που το επιθυμούν.

Απαιτούμε, επίσης, να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις εργασίας για να καλύπτονται σε μόνιμη βάση οι ανάγκες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κορίνθου.

Το ΔΣ του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Κορινθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad