Άλλαξες χρώμα στο αυτοκίνητο; Το πρόστιμο που σε περιμένει - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Άλλαξες χρώμα στο αυτοκίνητο; Το πρόστιμο που σε περιμένει


 

Ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου έχει το δικαίωμα να αλλάξει το χρώμα του αμαξώματος εφόσον το επιθυμεί, ωστόσο θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να μην βρεθεί προ εκπλήξεων.

Η αλλαγή χρώματος σε ένα αυτοκίνητο είναι κάτι που δεν παρατηρείται με μεγάλη συχνότητα στην ελληνική επικράτεια. Είναι ωστόσο μια από τις επιλογές που επιτρέπονται από την ελληνική νομοθεσία, η οποία θεωρεί το βασικό χρώμα του αμαξώματος ως ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου.

Παρεμπιπτόντως ως βασικό χρώμα σε ένα αυτοκίνητο θεωρείται εκείνο το χρώμα που βρίσκεται περιμετρικά του αμαξώματος, από τα παράθυρα και κάτω. Όχι δηλαδή το χρώμα που ενδέχεται να υπάρχει στην οροφή, στις κολόνες της οροφής και τους εξωτερικούς καθρέπτες.

Αναφορικά με την αλλαγή χρώματος σε ένα όχημα, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι πολύ σαφής για το τι πρέπει να γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν δεν αλλάξετε χρώμα στο αυτοκίνητο δεν χρειάζεται να προβείτε στη γνωστοποίηση του προς τις αρμόδιες αρχές, ακόμη και αν η χροιά του είναι διαφορετική σε σχέση με την προηγούμενη.

Ειδικότερα, στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 83 περί εξωτερικής εμφάνισης αυτοκινήτων οχημάτων ο ΚΟΚ αναφέρει ότι ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη σχετική αλλαγή στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών μέσα σε 15 ημέρες.

Ο ΚΟΚ αναφέρει επίσης ότι σε συγκεκριμένα οχήματα μπορεί να επιβάλλεται ομοιόμορφος εξωτερικός χρωματισμός, ενώ η αναγραφή η και τοποθέτηση διαφημιστικών μηνυμάτων στο αμάξωμα ενός οχήματος, το οποίο εκτελεί δημόσια συγκοινωνία επιτρέπεται από το νόμο «εφόσον δεν ανατρέπεται ο ομοιόμορφος χρωματισμός» που χαρακτηρίζει το δημόσιο μέσο μεταφοράς.

Στην περίπτωση που ο κάτοχος του οχήματος δεν έχει ενημερώσει σχετικά τις αρμόδιες αρχές για την αλλαγή του χρώματος του αυτοκινήτου του, το πρόστιμο έπειτα από ενδεχόμενο έλεγχο φτάνει στα 20 ευρώ.
Για την αλλαγή στο χρώμα αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να κατατεθούν είναι η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, η πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, απόδειξη παράβολου 75 ευρώ για αυτοκίνητο (εννέα ευρώ για δίκυκλο) και απόδειξη ταυτοπροσωπίας (αντίγραφο ταυτότητας, διπλώματος οδήγησης ή διαβατηρίου).

Όλα αυτά χρειάζονται για να εκδοθεί νέα άδεια κυκλοφορίας του οχήματος όπου θα αναγράφεται και η σχετική αλλαγή στο χρώμα.

Η διαδικασία δήλωσης της αλλαγής χρώματος μπορεί να γίνει και μέσω του «gov.gr», ωστόσο προς το παρόν η υπηρεσία προσφέρεται μόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι αλλαγή στην άδεια κυκλοφορίας πρέπει να κάνετε ακόμη και αν ντύσετε το αμάξωμα με μεμβράνη (wrap) που έχει διαφορετικό χρώμα από εκείνο που αναγράφεται στην άδεια.

carandmoto.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad