Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 21/9: Ποιοι απεργούν - Οι συγκεντρώσεις, τι ισχύει με ΜΜΜ - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 21/9: Ποιοι απεργούν - Οι συγκεντρώσεις, τι ισχύει με ΜΜΜ


  

Οι κινητοποιήσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο πυκνώνουν και πολλά σωματεία έχουν προκηρύξει απεργία για τις 21 Σεπτεμβρίου.

 Η χώρα αναμένεται να «παγώσει» στις 21 Σεπτεμβρίου, την ημέρα που αναμένεται να κατατεθεί το εργασιακό νομοσχέδιο στη Βουλή, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από πολλούς εργασιακούς κλάδους που έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

 Συγκεκριμένα, «τα συνδικάτα ετοιμάζουν απεργιακή πανελλαδική κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη, την ημέρα που θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής αυτό το έκτρωμα» δήλωσε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πρόσφατο συλλαλητήριο εργατικών συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.

 

Ποιοι απεργούν στις 21/9

Μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις για τις 21 Σεπτεμβρίου έχει προαναγγείλει η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει πως «λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις που εκφράστηκαν κατά του αντεργατικού νομοσχέδιου, που ήδη συζητείται στη Βουλή και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από Εργατικά Κέντρα της Αττικής, το Δ.Σ. πήρε απόφαση στη συνεδρίαση για 24ωρη απεργία την Πέμπτη 21/9, την οποία θα δημοσιοποιήσει μαζί με τον τόπο της συγκέντρωσης μετά την δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας».

Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία, συμπληρώνοντας - μεταξύ άλλων - στην ανακοίνωσή της: «Το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν την συνδικαλιστική δράση. Για να "ζήσει" αξιοπρεπώς ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αμείβεται αναλόγως στο ωράριο εργασίας του και όχι να αναγκάζεται να δουλεύει νυχθημερόν σε πολλούς ή έναν εργοδότη χωρίς ανάπαυση. Ακόμα και σήμερα εργοδότες και δημόσιο δεν σέβονται θεσμοθετημένα εργασιακά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με κακοπληρωμένη εργασία, με οφειλόμενα δεκάδες ρεπό και ημέρες κανονικών αδειών. Πόσο μάλλον μετά την ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου που ελαστικοποιεί περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις»

Κάλεσμα σε πανεργατική απεργία στις 21 Σεπτεμβρίου σε κάθε πόλη της χώρας απευθύνει το ΠΑΜΕ, προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας. Το ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει ως «τερατούργημα» το νομοσχέδιο που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής παναθηναϊκής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος, στις 11 π.μ..

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

 

Επίσης, απεργιακές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, όπως το Κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής.

Πού έχει συγκεντρώσεις στην Αθήνα την Πέμπτη 21/9

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Γιάννενα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην πλ. Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς.

Τι θα γίνει με τα ΜΜΜ

Επί του παρόντος, οι ενώσεις εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν ανακοινώσει τι θα κάνουν την Πέμπτη (21/09), αν και δεν αποκλείεται - ως συνήθως - να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις είτε με 24ωρη απεργία είτε με στάσεις εργασίας. Το πιθανότερο είναι η στάση εργασίας προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των διαδηλωτών προς τα συλλαλητήρια. Πάντως, οι ανακοινώσεις -εφόσον γίνουν- θα πρέπει να αναμένονται τις επόμενες ώρες.

Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο

Με το υπό κατάθεση στη Βουλή Εργασιακό νομοσχέδιο και, κυρίως, μέσω των αλλεπάλληλων δηλώσεων το υπουργού Εργασίας στα τηλεοπτικά (κατά προτίμηση) κανάλια, έχουν ανατραπεί όχι μόνο οι θεμελιώδεις εργατικοί νόμοι, όπως ο νόμος του ΠΑΣΟΚ (1264 του 1982), αλλά ακόμη ο νόμος Χατζηδάκη (4808 του 2021) και ο νόμος του Ελευθερίου Βενιζέλου 2112/20.

Ειδικά, μετά την κατάργηση του 5νθημέρου (εργασία το Σάββατο σε κάθε επιχείρηση), όπου η Σαββατιάτικη απασχόληση θα αμείβεται με 40%, από 60% που ισχύει σήμερα, επεκτείνεται πλέον η τακτική λειτουργία των επιχειρήσεων και τις Κυριακές, ενώ μειώνεται η αποζημίωση για την Κυριακάτική αργία από +75%, στο 40%!

 

Μιλώντας πρόσφατα στον «Real FM» ο κ. υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι θα επιτρέπεται να εργάζονται και Κυριακή οι «βιομηχανίες τροφίμων - αναψυκτικών και εμφιαλώσεως νερού ….οι εργαζόμενοί τους να δουλεύουν πενθήμερο με κυλιόμενες βάρδιες συμπεριλαμβάνοντας και το Σαββατοκύριακο. Αυτό το κάναμε διότι με οικονομοτεχνική μελέτη που κατατέθηκε στο γραφείο μας αποδείχθηκε ότι οι επιχειρήσεις αυτές ζημιώνονται πολύ από το κλείσιμο των μηχανών τους την Κυριακή».

Να σημειωθεί ότι 7 ημέρες εργάζονται λίγες επιχειρήσεις την Ελλάδα που έχουν σχέση με ασφάλεια, την ομαλή κοινωνική ζωή ή είναι «συνεχούς πυράς» και δεν μπορούν να κλείσουν (π.χ. Θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ). Γι αυτές τις επιχειρήσεις υπάρχει η πρόβλεψη τα 4ης βάρδιας: 3 για την καθημερινη-8ωρη λειτουργία και από δύο 12ωρα το Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad