Αυτοί που «καθαρίζουν» τα άδυτα του Facebook [βίντεο] - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Αυτοί που «καθαρίζουν» τα άδυτα του Facebook [βίντεο]


«Οι καθαρίστριες» του FACEBOOK περιγράφουν «Έχω δει αποκεφαλισμούς και βιασμούς» 

Το δύσκολο έργο των cleaners των Facebook, όσων δηλαδή έχουν αναλάβει να διαγράφουν υλικό με ακατάλληλο περιεχόμενο αποκαλύπτει το BBC με ένα ολιγόλεπτο βίντεο.

Δουλεύοντας από 8 μέχρι και 10 ώρες οι εργαζόμενοι στη Μανίλα των Φιλιππίνων πρέπει κάθε μέρα να ελέγχουν εκατομμύρια βίντεο και εικόνες που είτε έχουν «μαρκαριστεί» από έναν ειδικό αλγόριθμο, είτε έχουν γίνει «αναφορά» από άλλους χρήστες.

Ωστόσο το περιεχόμενο των οπτικοακουστικών μέσων στο Facebook πολλές φορές είναι σοκαριστικό, αλλά και ανυπόφορο για κάποιον να το δει.

«Εχω δει εκατοντάδες αποκεφαλισμούς», ανέφερε ένας εργαζόμενος, ενώ ο διευθυντής των «καθαριστών»  Μοριτζ Ρίσεγουικ εξήγησε πως «Στη Μανίλα εκατοντάδες εργαζόμενοι ασχολούνται με αυτό ακριβώς. Να μην συναντάμε τέτοιου είδους υλικό στο Facebook».

Ο διευθυντής περιέγραψε στην κάμερα του BBC πως ακριβώς γίνεται αυτή η δουλειά.

«Είναι πραγματικά μία κρυμμένη βιομηχανία στις Φιλιππίνες. Υπάρχουν πολλές εξωτερικές εταιρίες που δουλεύουν για τα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα που γνωρίζουμε, Facebook, Instagram, Twitter, YouTube κ.α. Παρακολουθούν όλες τις εικόνες και τα βίντεο που έχουν μαρκαριστεί ως ύποπτα από έναν αλγόριθμο ή τα έχουν αναφέρει οι χρήστες», εξηγεί ο Μόριτς.

Η δουλειά τους μπορεί να είναι σκληρή, αλλά είναι πιο σημαντική από ότι φαντάζεστε.

«Αν κάνεις ένα λάθος μπορεί να καταστρέψεις περισσότερες από μια ζωές. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα πόλεμο, bullying ή ακόμα και να σκοτώσει έναν άνθρωπο», σημειώνει εργαζόμενη.

Ωστόσο παρά το ότι εργάζονται για μία τόσο μεγάλη εταιρία όσο το Facebook, οι συνθήκες εργασίας δεν είναι ευνοϊκές. Οι καθαριστές εργάζονται οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα, βλέπουν κάθε είδους σκληρό υλικό, από κακοποίηση ανηλίκων, τρομοκρατικά βίντεο και αποκεφαλισμούς και όλα αυτά τα κάνουν χωρίς καμία ψυχολογική υποστήριξη.

«Αναγκάστηκα να παρακολουθήσω τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Ηταν κάτι ασυγχώρητο για εμένα. Πήγα κατευθείαν στον επικεφαλής μου και του είπα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο», αποκαλύπτει μια εργαζόμενη προσθέτοντας πως η απάντηση που πήρε ήταν «θα το κάνεις γιατί έχεις υπογράψει συμβόλαιο».

Από την άλλη πλευρά τόσο το Facebook, όσο το Twitter και το YouTube αναφέρουν ότι η κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται άμεσα στους εν λόγω εργαζομένους, ωστόσο ο Ρίσεγουικ το διαψεύδει ενώ αναφέρει πως μπορεί αυτή η δουλειά να τους προκαλέσει μετατραυματικό στρες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad