Επιδεινώνονται τα προβλήματα στα χωριά του Ταϋγέτου - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Επιδεινώνονται τα προβλήματα στα χωριά του Ταϋγέτου


Καλαμάτα: Κλειστός ο δρόμος προς Σπάρτη 

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα χωριά του Ταϋγέτου εξαιτίας των κατολισθητικών φαινομένων.  Εκτεταμένες καθιζήσεις και κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο τοπικό κοινοτικό οδικό δίκτυο αλλά και στην παλαιά εθνική οδό Καλαμάτας- Σπάρτης (μετά την Αρτεμισία). Σε αρκετά σημεία μάλιστα έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ σε άλλα η κυκλοφορία είναι δυσχερής και επισφαλής.

Ειδικά στο χωριό της Αλαγονίας έχει υποστεί σημαντικές ζημιές το οδικό δίκτυο που καθιστούν ανέφικτη την πρόσβαση των ανθρώπων στις οικίες τους. Ο βασικός δρόμος πρόσβασης για την Καλαμάτα έχει καταρρεύσει και ο δεύτερος δρόμος παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Ενώ υπάρχει η πιθανότητα αν συνεχιστεί το φαινόμενο των καθιζήσεων να αποκλειστεί πλήρως το χωριό. Παρεμβάσεις στον κάτω δρόμο του χωριού αναμένεται να γίνουν σήμερα προκειμένου να διατηρηθεί η σύνδεση της Αλαγονίας με την Καλαμάτα.

Εξάλλου,  παρατηρήθηκαν ρωγμές και σε 15 κατοικίες του Οικισμού Μαχαλάς στην Αλαγονία. Παρόμοια προβλήματα κατολισθήσεων και καθιζήσεων παρατηρήθηκαν και σε άλλα χωριά του Ταϋγέτου (Λαδά και Πηγές).

Να σημειωθεί λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας τα φαινόμενα αυτά ενδέχεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ερευνητές του ΙΓΜΕ αναμένεται να φτάσουν αύριο στην περιοχή προκειμένου να εκτιμήσουν τη διάσταση του φαινομένου. Το ενδεχόμενο να εκκενωθούν τα σπίτια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές εξετάζεται από το Δήμο Καλαμάτας και θα εξαρτηθεί από τη γνωμάτευση των γεωλόγων και των μηχανικών.

Την ίδια ώρα σε απόγνωση οι κάτοικοι της Αλαγονίας ζητούν την άμεση παρέμβαση του Δήμου και της πολιτείας για την αποκατάσταση  των ζημιών και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε σύσκεψη που έγινε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο της Καλαμάτας παρουσία του Δημάρχου Παναγιώτη Νίκα, του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών . Τζαμουράνη, αντιδημάρχων και του Προέδρου της Αλαγονίας Τάσου Ροβολή, αποφασίστηκε να διατεθεί από το Δήμος Καλαμάτας το ποσό των 400.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών  και να ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών έκτακτη χρηματοδότηση.

Από την γνωμάτευση των επιστημόνων του ΙΓΜΕ θα εξαρτηθεί και αν τελικά θα υποβληθεί το αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής προστασίας για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη σύσκεψη.

Λόγω αυτού του καταστροφικού φαινομένου θα πρέπει τα χωριά του Ταϋγέτου να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα μείζονα προβλήματα αναφέρει σε Δήλωσή του ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καλαμάτας Μανόλης Μάκαρης ο οποίος βρέθηκε χθες στα χωριά της περιοχής.


Ταϋγετος


Ταϋγετος


Ταϋγετος


Ταϋγετος


Ταϋγετος


Ταϋγετος


ΠΗΓΗ:ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad