Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης ως γιατρός στα χωριά της Μεσσηνίας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης ως γιατρός στα χωριά της Μεσσηνίας


Μία σημαντική προσπάθεια στα χωριά της Μεσσηνίας με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, με τη συνδρομή του γιατρού Παναγιώτη Χαλβατσιώτη που κατάγεται από την περιοχή, και πρόκειται για τον νέο πενταετή κύκλο αποστολών για τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) που ξεκίνησε με την επίσκεψη των μονάδων στο γραφικό και φιλόξενο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας από τις 26.01.19 – 28.01.19 στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην 40η αλλά και 41η αποστολή των ΚΙΜ και της ομάδας Υγείας, συνεισέφεραν οι Ειδικότητες του Ακτινολόγου, Παθολόγου, Γενικού Χειρουργού, Γυναικολόγου, Καρδιολόγου, Νευρολόγου, Οδοντίατρου, Ορθοπαιδικού, Οφθαλμίατρου, Παιδίατρου, Ωτορινολαρυγγολόγου, Διαιτολόγου, Ψυχολόγου και μαζί με τις Επισκέπτριες Yγείας, και τους Νοσηλευτές, πρόσφεραν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε 600 και πλέον κατοίκους από το Σιδηρόκαστρο και τις γύρω περιοχές. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να λάβουν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και συνολικά πραγματοποιήθηκαν 841 ιατρικά ραντεβού. Μεταξύ άλλων διεξήχθησαν: 173 υπέρηχοι, 63 ηλεκτροκαρδιογραφήματα & υπερηχογραφήματα καρδιάς, 58 τεστ ΠΑΠ, 74 μαστογραφίες, 52 Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 3 μικροεπεμβάσεις.

Παράλληλα με τη λειτουργία των ιατρείων, όπως και σε κάθε αποστολή διεξήχθησαν ενημερωτικές ομιλίες & δράσεις με τα παρακάτω θέματα: «Μαθησιακές δυσκολίες», «Γονείς και Παιδί», «Διατροφικές Συστάσεις», «Αποφασίζω να μην καπνίζω» και στην Εκπαίδευση παροχής Α ’Βοηθειών. Όλα τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Κοπανακίου έτυχαν Οφθαλμολογικού ελέγχου για την αποκλεισμό διαθλαστικών και άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Επόμενος προορισμός των ΚΙΜ ήταν ο Άγιος Νικόλαος Δυτικής Μάνης από 03.02.19 έως 05.02.19 προσφέροντας δωρεάν ιατρική περίθαλψη στους κατοίκους του Αγίου Νικολάου και των γύρω περιοχών. Ο απολογισμός της επίσκεψης των ΚΙΜ σε αριθμούς ήταν 910 ραντεβού και 533 εξετασθέντες. Σε σύνολο 546 εξετάσεων, πραγματοποιήθηκαν 129 Υπερηχογραφήματα, 77 Μαστογραφίες. 50 Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας, 41 Ακτινογραφίες, 79 Ηλεκτροκαρδιογραφήματα και υπερηχογραφήματα καρδιάς και 53 τεστ ΠΑΠ.



Η δράση των ΚΙΜ εμπλουτίστηκε με τις ομιλίες: "Η Άσκηση είναι Φάρμακο", "Γνωρίζοντας τη Μεσογειακή Διατροφή", "Μαθησιακές Δυσκολίες", "Αποφασίζω να μην Καπνίζω" καθώς και με το μάθημα των Α΄ Βοηθειών. Στα πλαίσια της πρόληψης έγινε καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, δόθηκε η δυνατότητα διατροφικής αξιολόγησης-λιπομέτρησης και αναπτύχθηκε μικρό χειρουργείο εξαίρεσης σπίλων, κύστεων και λιπωμάτων. Εκτός του οφθαλμιατρικού ελέγχου τα παιδιά έτυχαν ενδοστοματικής εξέτασης και διερευνήθηκε η τυχόν ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών αλλά και αναπτυξιακών και ψυχικών διαταραχών.

Παράλληλα με τις ΚΙΜ το Sports Excellence με το πρόγραμμα "Διασκέδασε Γυμνάσου και Αποφάσισε τι σου Αρέσει", σχεδιασμένο από την ποδοσφαιρική Ακαδημία της Barcelona που την προσέφερε στο Ίδρυμα και με 9μελή ομάδα καθηγητών φυσικής αγωγής και διατροφολόγων επισκέφτηκε τα Δημοτικά Σχολεία της Στούπας και του Κάμπου και πραγματοποίησε αθλητικές δραστηριότητες και αξιολογήσεις σε ένα σύνολο 250 παιδιών. Οι διατροφολόγοι αξιολόγησαν και έκαναν επίσης παρεμβάσεις σε κάθε ένα παιδί ξεχωριστά, ενώ τα παιδιά στο σύνολό τους πέρασαν και από οφθαλμολογικό έλεγχο.

Ο εξοπλισμός των ΚΙΜ είναι ο αρτιότερος και πλέον σύγχρονος και οι μαστογραφίες εκτελούνται με την χρήση ψηφιακού τρισδιάστατου μαστογράφου. Το πρόγραμμα αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος, από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την A’ Ορθοπαιδική Κλινική ΕΚΠΑ και την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ). Από την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2014, μέχρι σήμερα, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 42 πλέον αποστολές σε νησιά της άγονης γραμμής και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας. Στόχος του προγράμματος είναι η εκπλήρωση της βασικής ανάγκης για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε όλες τις ιατρικές ειδικότητες καθώς και σε εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Οι μονάδες στη συνέχεια επισκέφθηκαν και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Υγείας στην Αρεόπολη Λακωνίας.











Πηγή: parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad