Ελαιόλαδο: Οι Ιταλοί… ξανάρχονται – Στα 3,50-3,60 ευρώ τα τρίγραμμα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ελαιόλαδο: Οι Ιταλοί… ξανάρχονται – Στα 3,50-3,60 ευρώ τα τρίγραμμα


Mε την ελαιοκομική περίοδο να οδεύει προς το τέλος της, σε σταθερά επίπεδα κινούνται οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στο πλαίσιο βέβαια των διακυμάνσεων που χαρακτηρίζουν τη χρονιά λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε η παραγωγή.

Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι οι διαφορές στην τιμή που παρουσιάζονται στην κατηγορία των έξτρα παρθένων λόγω των διακυμάνσεων στις οξύτητες, ενώ δεν λείπουν και τα ζητήματα σε ό,τι αφορά την κατηγοριοποίηση, βάσει των οργανοληπτικών τους χαρακτηριστικών.

Αναθέρμανση εμπορικού ενδιαφέροντος
Στη Λακωνία, φαίνεται να αναθερμάνθηκε κάπως το ενδιαφέρον των Ιταλών εμπόρων, που με την έναρξη της ισπανικής ελαιοκομικής περιόδου είχε στραφεί προς την παραγωγή της ιβηρικής χερσονήσου. «Βλέπουμε ότι κινούνται λίγο καλύτερα από ό,τι έναν με ενάμιση μήνα πριν, που είχαν φύγει προς την Ισπανία», σχολίασε ο Γιώργος Γραμματικάκης, πρόεδρος της ΚΑΣΕΛ.

Στην τιμή των 3,50-3,60 ευρώ το κιλό πωλούνται σταθερά τα ποιοτικά έξτρα παρθένα της περιοχής, τριών γραμμών οξύτητας, ενώ τα λάδια 5-6 γραμμών λόγω των φετινών ιδιομορφιών μπορεί να κινούνται και στα 3 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον ίδιο. «Μέχρι στιγμής ό,τι είναι για πώληση φεύγει, κυρίως μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο κ. Γραμματικάκης, ενώ και η τιμή είναι περίπου στα περσινά επίπεδα.

Ωστόσο, διαφορετική φαίνεται η πορεία των λαδιών μεγαλύτερης οξύτητας, 5-6 γραμμών, τα οποία εμφανίζουν μία εμπορική δυσκολία, αφού αφορούν ποιότητα που έχει παραχθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε. «Αυτά τα βαριά λάδια μπορεί να έχουν και άλλα ελαττώματα, όπως αλλοιώσεις στα αρώματα και στη γεύση που προκλήθηκαν λόγω των προσβολών από δάκο και γλοιοσπόριο», εξήγησε.

Ευαίσθητες ως προς τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά οι φετινές πωλήσεις
Τις ιδιαιτερότητες των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών, που κυριαρχούν στις φετινές πωλήσεις, επεσήμανε και ο υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιόλαδου του ΑΣ Χανίων, Νεκτάριος Παρασκάκης. «Είναι κάτι που συμβαίνει κατά κόρον φέτος κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση. Βλέπουμε λάδια, που από πλευράς χημικής ανάλυσης και παραμέτρων οξύτητας ανήκουν στην κατηγορία των έξτρα παρθένων, να κατατάσσονται στις επόμενες κατηγορίες, επειδή μπορεί να εμφανίζουν ελαττώματα, όπως για παράδειγμα στη γεύση ή στην οσμή», εξήγησε.

Μεταξύ 2,70-2,90 ευρώ το κιλό κινείται αυτή την περίοδο το ελαιόλαδο των Χανίων 3-5 γραμμών οξύτητας, ενώ στην ενιαία τιμή των 2,85 ευρώ για οξύτητες 3-5 γραμμών παίρνει ο συνεταιρισμός τα ΠΟΠ λάδια της περιοχής. «Υπάρχει μια σταθερή ροή κοπής του προϊόντος, όμως οι εμπορικές κινήσεις πραγματοποιούνται με αργούς ρυθμούς», σχολίασε ο κ. Παρασκάκης.

«Οι τιμές, αυτή την περίοδο, για τα λάδια της Κρήτης είναι κατά μέσο όρο στα 2,70 ευρώ/κιλό με βάση τις τρεις γραμμές οξύτητας», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου ΑΒΕΕ και της Ομάδας Αμπελουργών Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, «εάν κάποιος παραγωγός έχει λάδι οξύτητας τριών γραμμών, που δεν έχει ανακατευτεί με άλλα στις δεξαμενές, μπορεί να πληρωθεί και 3-3,20 ευρώ/κιλό». Αντίθετα, «εάν μιλάμε για λάδι 7 γραμμών, ο έμπορος θα πει 2,70 μείον 12 λεπτά, στα 2,58 ευρώ/κιλό», συμπλήρωσε, εξηγώντας τις διακυμάνσεις τιμών αναλόγως της οξύτητας.

www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad