«Νόμος και Τάξη» και ξύλο στα νησιά - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

«Νόμος και Τάξη» και ξύλο στα νησιά


Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τη νύχτα το λιμάνι της Μυτιλήνης και της Χίου, λόγω της άφιξης ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων για τη δημιουργία των νέων κλειστών δομών για το μεταναστευτικό.

Οδομαχίες είναι σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών. Προς στιγμή ξέσπασε και φωτιά σε θαμνώδη έκταση, η οποία και σβήστηκε.

Ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν συγκεντρωθεί και στην άλλη άκρη του δρόμου που οδηγεί στο Καβακλή, στη θέση Διαβολόρεμα.

Πεδίο μάχης Λέσβος και Χίος: Σύγκρουση με τα ΜΑΤ, έγινε χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης



Μάχες από τα ξημερώματα
Από τις 02:00 ως τις 04:00, όταν οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της Μυτιλήνης απωθήθηκαν, 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο "Πήγασος" ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.

Οι αστυνομικές δυνάμεις στάλθηκαν στο νησί ώστε να πραγματοποιηθούν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής διανομής προσφύγων και μεταναστών στην επιταγμένη έκταση της Καράβας - Καβακλή Μανταμάδου.

Μετά την ολοκλήρωση της αποβίβασης των αστυνομικών δυνάμεων, αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων και μηχανημάτων της αστυνομίας και του στρατού και την απελευθέρωση των εισόδων του λιμανιού από οχήματα, ξεκίνησε μεγάλη πομπή με κατεύθυνση την επιταγμένη έκταση, τη θέση Καβακλή - Καράβα.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων με μηχανήματα του Δήμου δυτικής Λέσβου έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε δυο σημεία, στη θέση Διαβολόρεμα και στη θέση Καράβα.


Κρότου λάμψης τα ξημερώματα

Λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η άφιξη και αποβίβαση επιπλέον 300 αστυνομικών συνοδευόμενα από αύρες νερού αλλά και μηχανήματα για την κατασκευή των νέων δομών, μπουλντόζες, γκρέιντερ και άλλα.

Περίπου 1.700 κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Κάραβα για να διαμαρτυρηθούν. Μόλις έφτασαν οι αστυνομικές δυνάμεις κάτοικοι άρχισαν να αποδοκιμάζουν, ενώ πέραξαν και αντικείμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτοξεύθηκαν και μολότοφ.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και κρότου λάμψης.

Σύμφωνα με το lesvospost, ένα αυτοκίνητο κυκλοφορούσε νωρίτερα στους δρόμους με ντουντούκα και καλούσε τους κατοίκους να βγουν έξω και να συγκεντρωθούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

Επεισόδια ξέσπασαν τα χαράματα στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί.

Η απόφαση ανακοινώθηκε με σκοπό να προχωρήσουν ανεμπόδιστα οι εργασίες κατασκευής νέας δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροτάδου - Βολισού.

Εξαιτίας της ρίψη χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή. Εκεί έχει συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.

Όπως αναφέρει το politischios, τα ΜΑΤ προχώρησαν στη ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης προς το πλήθος, προκαλώντας αναστάτωση, με τα επεισόδια να λαμβάνουν τέλος, λίγη ώρα μετά.



Η ανακοίνωση του Αρχηγείου της Αστυνομίας

Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε Μυτιλήνη και Χίο, αναφέρει τα εξής:

"Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα αποβιβάστηκαν στα λιμάνια της Μυτιλήνης και των Μεστών Χίου μηχανήματα έργων, για την έναρξη εργασιών κατασκευής των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων κράτησης. Αστυνομικές δυνάμεις συνοδεύουν τα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να ξεκινήσουν απρόσκοπτα οι εργασίες".

Στ. Πέτσας: Αποφασισμένη η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση κλειστών δομών

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της για την κατασκευή κλειστών δομών στα νησιά, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τονίζοντας πως είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία.

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση των κλειστών δομών που αποτελούν ένα μέρος του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Ζητούμε από τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν ότι είναι προς όφελος της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών η δημιουργία των κλειστών δομών. Φαντάζομαι ότι όλοι σήμερα που βλέπουμε ότι είναι σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν οι κλειστές δομές, όπου τέτοια θέματα όπως ο κοροναϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα παρά οι άναρχες δομές που αποτελούν μία υγειονομική βόμβα και στις οποίες δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος».

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι θα ξεκινήσουν και θα προχωρήσουν κανονικά οι διαδικασίες «έχουν αποβιβαστεί τα μηχανήματα και το προσωπικό στα σημεία που πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες». Και πρόσθεσε πως «υπάρχουν κάποιες μικρές αντιδράσεις», αλλά κάλεσε τις τοπικές κοινωνίες και τους τοπικούς φορείς να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Κι όπως είπε καταλήγοντας «ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, το οποίο έχει καλλιεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να αποκατασταθεί. Θα γίνουν οι κλειστές δομές και θα κλείσουν οι ανοιχτές δομές. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης».

Υπογράμμισε επίσης πως είναι προς όφελος και των τοπικών κοινωνιών «να υπάρχει έλεγχος και όχι αναρχία» και επανέλαβε πως οι κλειστές δομές «είναι μακριά από τον αστικό ιστό, επομένως θα μπορεί η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των περιοχών αυτών να αποκτήσει ξανά μια κανονικότητα. Επίσης θα είναι πολύ πιο εύκολο να προχωρά γρήγορα η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να προωθούνται δυτικά όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν στην Τουρκία».

ΚΙΝΑΛ: Δόγμα «Νόμος και Τάξη» και ξύλο στα νησιά
To Kίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Προστασίας του Πολίτη κατηγορεί την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αναλγησία μετά τα πρωινά επεισόδια στη Χίο και τη Λέσβο για την κατασκευή των κλειστών κέντρων φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

«Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος "Νόμος και Τάξη" που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας, αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής», αναφέρεται στη ανακοίνωση.

Το Κίνημα Αλλαγής επισημαίνει πως η κυβέρνηση προκαλεί τους νησιώτες με «την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους». Χαρακτηρίζει απίθανη τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι «όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα. Προκαλεί τον κοινό νου». «Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματά μας. Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.

Ανδρ. Μιχαηλίδης: Δέχθηκα απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ

Σε καταγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι προπηλακίστηκε από τα ΜΑΤ, στη διάρκεια κινητοποιήσεων κατοίκων στη Χίο κατά τη δημιουργίας νέων δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί, προχωράει ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ανέφερε: «Παρόλο που είχα γνωρίσει την ιδιότητά μου στον επικεφαλής της ομάδας των ΜΑΤ, η οποία βρισκόταν στην περιοχή του Αίπους, δέχτηκα μια απρόκλητη επίθεση και προπηλακισμό από τους άνδρες των ΜΑΤ. Μάλιστα, μου σπάσανε τα γυαλιά, με απώθησαν και μπροστά μου εκτέθηκε μια απαράδεκτη κατάσταση: Ένας πολίτης, ο οποίος ειρηνικά -τουλάχιστον εμένα δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου να κάνει κάτι επιθετικό- είχε συλληφθεί, αιμορραγούσε και παρόλα αυτά δεχόταν χτυπήματα από τους άνδρες των ΜΑΤ. Αυτήν την καταγγελία την έκανα προφορικά στην κυρία εισαγγελέα Πρωτοδικών, κατευθύνομαι αυτήν τη στιγμή στο γραφείο της για να καταθέσω και εγγράφως την καταγγελία ότι προπηλακίστηκε ο βουλευτής, χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, έχοντας κάνει γνωστή την ιδιότητά μου και μπροστά μου πολίτης, ο οποίος βρισκόταν ειρηνικά χωρίς καμία απολύτως επιθετική συμπεριφορά δεχόταν αυτό που περιέγραψα από τους άνδρες των ΜΑΤ. Είναι μια τραγική κατάσταση αυτή την οποία ζει το νησί σήμερα, είναι μια μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου μας και αυτή η σελίδα φέρνει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη και δυστυχώς του εντελλόμενου υπουργού του, του κ. Μηταράκη, που τυχαίνει δυστυχώς να είναι και βουλευτής Χίου».

Σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Χίου, ο βουλευτής διευκρίνισε: «Εδώ έχουν βγει περίπου δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ, μία ή δύο από αυτές είχαν εγκλωβίσει κάποιους πολίτες και δεν τους άφηναν να μετακινηθούν προς το σημείο που έχει επιταχθεί η περιοχή και προβλέπεται να δημιουργηθεί αυτή η υπερδομή. Δεν είχαν καμιά επιθετική συμπεριφορά οι άνθρωποι και δέχθηκαν μια απρόκλητη επίθεση. Η κατάσταση είναι εκρηκτική, ήδη υπάρχει άλλος ένας τραυματίας, ο οποίος διακομίστηκε με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι στο νοσοκομείο της Χίου και φοβούμαι ότι η κατάσταση πολύ εύκολα μπορεί να ξεφύγει».

Πηγή: thetoc.gr, ΑΠΕ - ΜΠΕ, lesvosnews.gr, capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad