Φιάσκο! - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Φιάσκο!Το "σκάνδαλο" Καμμένου μετετράπη σε Βατερλώ για Μητσοτάκη -Γεννηματά

Είχε πολυδιαφημιστεί αυτή η συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση πώλησης αμυντικού υλικού από τα αποθέματα του Ελληνικού Στρατού στη Σαουδική Αραβία. Υπήρξαν ακόμα και κραυγές για «μητέρα όλων των μαχών» στο Κοινοβούλιο και ψίθυροι για σκάνδαλα, μίζες και εκτεθειμένους πολιτικούς, αλλά και για την αρχή του τέλους ως προς την πολιτική θέση του Πάνου Καμμένου.

Δεκάδες πρωτοσέλιδα άρθρα σε εφημερίδες που ελέγχονται από πρόσωπα που είναι υπόδικοι έναντι της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά και που ενέχονται σε δυσώδεις υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια της ανοχής, υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της εισαγγελικής έρευνας, δεκάδες λοιπόν άρθρα και αναλύσεις για το λεγόμενο «σκάνδαλο Καμμένου».

Υπήρξαν και αποκαλύψεις απορρήτων εγγράφων, πάσης φύσεως και προέλευσης. Ενέπλεξαν ανώτατους στρατιωτικούς και ανώτερους διπλωμάτες. Η ημέρα αυτή ήρθε και όλοι ανέμεναν με αγωνία την έκβαση αυτής της «μητέρας όλων των μαχών» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Τη συζήτηση προκάλεσε η Νέα Δημοκρατία με επερώτηση βουλευτών της. Από την αρχή της συζήτησης στη Βουλή φάνηκε ότι η φαρέτρα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συμπεριλάμβανε εκπλήξεις. Τα έγγραφα τα οποία επικαλέστηκε είναι τα ίδια που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ακριβώς ημέρες. Τα επιχειρήματα που ακούστηκαν ήταν τα ίδια που είχαν καταγραφεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας κατήλθαν στην κοινοβουλευτική αρένα με αχρησιμοποίητα μέχρι στιγμής «πολεμοφόδια». Αυτά τα «πολεμοφόδια» λειτούργησαν καταλυτικά.

Ο κύριος Πάνος Καμμένος με μια σειρά από έγγραφα κατέδειξε και απέδειξε πως ο περίφημος «μεσάζων» κύριος Παπαδόπουλος δεν διαδραμάτιζε τελικά μεσολαβητικό ρόλο, αλλά αντιθέτως ήταν επίσημος εκπρόσωπος της Σαουδαραβικής πλευράς στη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση στην πώληση οβίδων 105mm χιλιοστών στη Σαουδική Αραβία.Τα έγγραφα αυτά είναι επικυρωμένα από την ελληνική προξενική αρχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Τα έγγραφα αυτά αποδεικνύουν τη γνησιότητα της εκπροσώπησης της Σαουδικής Αραβίας από τον κύριο Παπαδόπουλο.

Ο κύριος Καμμένος με άλλο έγγραφο κατέδειξε και απέδειξε πως δεν υπήρξε ποτέ επίσημο υπόμνημα του ανώτατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού ο οποίος κατά τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στους προϊσταμένους του και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρανομίες και παρατυπίες οι οποίες είχαν διαπιστωθεί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την πώληση αμυντικού υλικού στους Σαουδάραβες.

Τέλος ο κύριος Καμμένος αποκάλυψε πως ο αποκαλούμενος «μεσάζων» από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον κύριο Ανδρέα Λοβέρδο και την κυρία Φώφη Γεννηματά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν πολύ γνωστός, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Αποδεικνύεται πως ο κύριος Παπαδόπουλος είχε συνοδεύσει τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1991 στο ταξίδι του τότε πρωθυπουργού στη Ρωσία, ενώ η κυρία Φώφη Γεννηματά είχε ανοίξει την πόρτα του υπουργείου Άμυνας όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός αμύνης, και μάλιστα στα πλαίσια διαδικασίας προμήθειας πυρομαχικών για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.

Κατόπιν όλων τούτων κατέρρευσε το οικοδόμημα που δομήθηκε τις 15 τελευταίες ημέρες από τα ΜΜΕ που πρόσκεινται φιλικά στη Νέα Δημοκρατία και αρνητικά στην κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα.Έλειπε ωστόσο μια «πινελιά» για να αποκαλυφθεί το μέγεθος του σαθρού οικοδομήματος πάνω στο οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε να στηρίξει το σκεπτικό περί του «σκανδάλου Καμμένου», και η πινελιά αυτή δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί παρά μόνον από την εσωτερική απόρρητη αλληλογραφία του υπουργείου Εξωτερικών, και ο λόγος είναι απλός.

Ο βασικός πυρήνας του σκεπτικού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίχθηκε στο ότι διπλωμάτης που υπηρετεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε εγκαίρως την ελληνική κυβέρνηση περί της μη νομιμοποίησης του κύριου Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας στην υπόθεση προμήθειας αμυντικού υλικού από την Ελλάδα. Ως επιχείρημα ο έλληνας διπλωμάτης ανέφερε στοιχεία που του έδωσε τοπικός παράγοντας στο Ριάντ περί απόφασης, σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, της σαουδαραβικής κυβέρνησης, με την οποία δεν νομιμοποιείται ο κύριος Παπαδόπουλος να εκπροσωπεί το Σαουδαραβικό βασίλειο, και πως θα πρέπει να υιοθετηθεί άλλη οδός μεταξύ Ριάντ και Αθηνών, για την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας.

Στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος ακριβώς σε αυτή την απόρρητη αλληλογραφία του ελληνικού ΥΠΕΞ αποκάλυψε πως τελικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ζήτησε από τον πρέσβη της Ελλάδας στο Ριάντ να αποκαλύψει το όνομα αυτού του περίφημου πληροφοριοδότη, αυτής της «πηγής», όπως αναφερόταν στα απόρρητα τηλεγραφήματα από το Ριάντ προς την Αθήνα. Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ριάντ κατονόμασε την «πηγή», η οποία φέρει το όνομα ενός Έλληνα, ο οποίος δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία και είναι ανώτερο στέλεχος της σαουδαραβικής επενδυτικής εταιρείας Masic. Πρόκειται για τον Τζον Σφακιανάκη, με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.Η «πινελιά» αυτή του Αλέξη Τσίπρα διαλεύκανε και το παρασκήνιο που κυριάρχησε σε αυτή την υπόθεση. Ο κύριος Σφακιανάκης είχε διαβεβαιώσει τον έλληνα πρέσβη πως διέθετε επαφές και πως γνώριζε το τι συνέβαινε και το τι είχε ειπωθεί στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Είναι αυτή η πηγή η οποία είχε μεταφέρει στον έλληνα πρέσβη την πληροφορία ότι η τιμή των οβίδων την οποία είχε διαπραγματευθεί ως εκπρόσωπος ο κύριος Παπαδόπουλος, ήταν πολύ ακριβή και ως εκ τούτου κυβερνητικοί παράγοντες στο σαουδαραβικό βασίλειο επιθυμούσαν τον παραγκωνισμό του κύριου Παπαδόπουλου και την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Ελλάδα, αλλά σε χαμηλότερες τιμές.

Με λίγα λόγια, ο κύριος Τζον Σφακιανάκης πρότεινε στον έλληνα πρέσβη μια εκδοχή σύμφωνα με την οποία κάποιοι σαουδάραβες κυβερνητικοί ήταν διατεθειμένοι να ανατρέψουν την προηγούμενη συμφωνία και να υιοθετήσουν μια άλλη, προς όφελος της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αλλά με μείωση εσόδων για την ελληνική πλευρά. Αυτός όμως είναι ο ρόλος του πραγματικού μεσάζοντα. Να εργάζεται για τα επιχειρηματικά συμφέροντα αυτών με τους οποίους συνεργάζεται.

Το γιατί τώρα, ο έλληνας πρέσβης έπεσε στην παγίδα, είναι μια άλλη ιστορία την οποία θα διαλευκάνει στο μέλλον ο μηχανισμός του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Όσον αφορά τον ρόλο του κυρίου Τζον Σφακιανάκη, δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα, είναι ένα επιχειρηματικό στέλεχος το οποίο εργάζεται και δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία, σε επενδυτική εταιρεία, και άρα οι σκέψεις και τα συμφέροντά του ταυτίζονται με αυτά που κυριαρχούν στο Ριάντ.

Είναι προφανές πως αυτή η αποκάλυψη στέρησε από το οπλοστάσιο της Νέας Δημοκρατίας τον ίδιο τον κορμό της επιχειρηματολογίας της, αλλά και έδωσε την ευκαιρία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο να αντεπιτεθούν.

Στα πλαίσια αυτής της αντεπίθεσης αποκαλύφθηκαν οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά της Φώφης Γεννηματά με τον κύριο Παπαδόπουλο, ενώ στον χορό των αποκαλύψεων προστέθηκε και μια ανεξάρτητη από την υπόθεση εξέλιξη, που αφορά προσωπικά τον κύριο Καμμένο, με τον έμπορο όπλων κύριο Πατεράκη. Ο κύριος Καμμένος αποκάλυψε πως προ μηνός είχε δεχθεί ένα ανώνυμο απειλητικό τηλεφώνημα και πως προσέτρεξε αμέσως στη Διεύθυνση Εκβιαστών της ΕΛ.ΑΣ. Μέσω των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας αποκαλύφθηκε ο κάτοχος του τηλεφωνικού αριθμού με τον οποίο κάλεσε τον υπουργό Αμύνης και του απηύθηνε τις απειλές.Ο κύριος Καμμένος ανέφερε στη Βουλή πως ο κάτοχος αυτού του τηλεφώνου είναι ο γνωστός επιχειρηματίας και έμπορος όπλων Γιώργος Πατεράκης. Ο επιχειρηματίας-έμπορος όπλως αργά το απόγευμα της Δευτέρας με ανακοίνωσή του διέψευσε τα παραπάνω, αλλά προφανώς τον λόγο πλέον έχουν οι διωκτικές αρχές, και μάλιστα από τη στιγμή που ένα τέτοιο γεγονός έχει δημοσιοποιηθεί μέσω του κοινοβουλίου.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως παρότι αποκαλύφθηκαν στη Βουλή νέα στοιχεία, τόσο η παρέμβαση της κυρίας Φώφης Γεννηματά όσο και η δευτερολογία του κυρίου Μητσοτάκη δεν περιελάμβαναν απαντήσεις σε αυτές τις νέες αποκαλύψεις. Ήταν δε χαρακτηριστική η ομιλία της προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία φαινόταν ξεκάθαρα ότι είχε συνταχθεί με όσα δεδομένα υπήρχαν λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή. Η κυρία Γεννηματά δεν αναφέρθηκε ούτε μια στιγμή στις επιπτώσεις από την αποκάλυψη, επί παραδείγματι, του ρόλου του Τζον Σφακιανάκη, ή των επικυρωμένων αποδείξεων περί νομιμοποίησης του κυρίου Παπαδόπουλου ως εκπροσώπου της Σαουδικής Αραβίας.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεδρίασης της Βουλής απείχε πολύ από μια ολοκλήρωση της «μητέρας όλων των μαχών» την οποία επιθυμούσε να δώσει η Νέα Δημοκρατία, κατέληξε μάλλον σε μια οδυνηρή διάψευση προσδοκιών και μία ακόμα απόδειξη ότι η στρατηγική και η τακτική που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι κατώτερη των περιστάσεων και απέχει πολύ από την ανάδειξη ενός αξιόπιστου πολιτικού λόγου.

Το ζήτημα είναι έαν εκείνοι που έστησαν την υπόθεση «σκάνδαλο Καμμένου» εντός, εκτός και επί τα αυτά της Νέας Δημοκρατίας, θα αποκαλυφθούν. Διότι στο τέλος, τον λόγο τον έχουν μόνο οι ψηφοφόροι, και μόνον αυτοί. Διότι, όπως απεδείχθη περίτρανα κατά την τελευταία περίοδο, ούτε τα ΜΜΕ βγάζουν κυβερνήσεις, ούτε οι εκδότες ψηφίζουν πρωθυπουργούς. Ούτε καν αρχηγούς κομμάτων... Και όσοι εκδότες και ΜΜΕ το επιχειρούν, αντιμετωπίζουν μόνον το φιάσκο.Ας ενθυμούνται ορισμένοι πως η Ντόρα Μπακογιάννη, λαοπρόβλητη ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας έχασε από τον Αντώνη Σαμαρά, και πως ο επίσης λαοπρόβλητος Ευάγγελος Βενιζέλος έχασε από τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές τον Γενάρη του 2015, παρά τις περί του αντιθέτου, και στις τρεις περιπτώσεις, βαθυστόχαστες αναλύσεις, σχόλια και αφηγήσεις, γνωστών γραφίδων...

ΠΗΓΗ:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad