Η επόμενη μέρα και η άλλη πλευρά της Ελιάς Καλαμάτας - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Η επόμενη μέρα και η άλλη πλευρά της Ελιάς Καλαμάτας


Τον έκτο μήνα διανύουν οι ελιές ποικιλίας Καλαμών στις κάδες των ελαιοπαραγωγών «περιμένοντας» τους εμπόρους. Όπως είναι γνωστό, με απόφαση του ΥΠΑΑΤ, οι ελιές ποικιλίας Καλαμών –εκτός της περιοχής Μεσσηνίας, που είναι πιστοποιημένες με ΠΟΠ– έχουν οριστεί ως συνώνυμα της «Kalamata olives». Ήδη, στην Περιφέρεια Στερεάς, η οποία αποτελεί μία από τις βασικές περιοχές παραγωγής του καρπού αυτής της ποικιλίας, έχουν ξεκινήσει αγοραπωλησίες του προϊόντος για την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμιά σχέση με την περσινή περίοδο, όπου η τιμή παραγωγού είχε ξεπεράσει τα 3 ευρώ το κιλό, λόγω της μικρής παραγωγής. Η εμπορία και διακίνηση του προϊόντος γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο και χωρίς την εφαρμογή συστημάτων πιστοποίησης στον πρωτογενή τομέα (διότι δεν τα ζητάνε οι έμποροι). Μέσα από αυτή την εξέλιξη, οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να κρατήσουν τις αγορές και παράλληλα να ανοίξουν νέους ορίζοντες στις χώρες του εξωτερικού.
Σύμφωνα με τον Ανέστη Μαυροειδή, γραμματέα του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Λιβανάτων, «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ποικιλία Καλαμών της περιοχής μας. Μέχρι σήμερα αντιμετωπίζαμε σοβαρά προβλήματα στην εξαγωγή της ελιάς μας ακόμη και σε χώρες τις ΕΕ.

Το προϊόν μας, με την ονομασία ελιά Καλαμάτας, είχε εκτοπιστεί από πολλά ράφια καταστημάτων σε Γαλλία, Ιταλία, Κροατία κ.ά, με αποτέλεσμα να χάνουμε αγορές και έσοδα. Με την απόφαση του υπουργείου, η κατάσταση ομαλοποιείται, χωρίς γραφειοκρατικά προβλήματα . Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ξεπερνάμε τα εμπόδια που παρουσιαζόντουσαν κατά την εμπορική περίοδο. Σε ό,τι αφορά τη δική μας παραγωγή, πρέπει να ενισχύσουμε την ταυτότητά μας, εφαρμόζοντας συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ώστε να διασφαλίσουμε το προϊόν από τους ανεξέλεγκτους ψεκασμούς, οι οποίοι δυναμιτίζουν την παραγωγή μας. Αυτό αποτελεί μεγάλο στοίχημα, διότι η υψηλή ποιότητα της ελιάς μας θα πρέπει να είναι και συνώνυμο με την ορθή γεωργική πρακτική που πρέπει να ακολουθούμε κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο άμεσος στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να τηρούμε την υγιεινή και ασφάλεια σε όλα τα αγροτικά μας προϊόντα».

Περιγράφοντας την κατάσταση της τρέχουσας περιόδου, ο Παρασκευάς Μπακάρας, ελαιοπαραγωγός από τη Λοκρίδα, δήλωσε: «Η περσινή παραγωγή ήταν μεγάλη, με αποτέλεσμα να έχουμε μικροκαρπία. Οι ελιές μας έχουν ωριμάσει στις κάδες και συζητάμε για την πώληση της παραγωγής μας. Το γεγονός της ονομασίας δημιουργεί μια θετική εξέλιξη, αυτό βέβαια θα το δούμε και στην πορεία, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τη νέα αυτή κατάσταση. Σίγουρα οι γειτονικές χώρες που παράγουν και αυτές το ίδιο προϊόν δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα. Το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων είναι δεδομένο και χρειάζεται μία συλλογική προσπάθεια για να το αντιμετωπίσουμε. Το θέμα μας είναι να διασφαλίσουμε την ταυτότητα μας, για να μπορέσουμε να κερδίσουμε».

Στο βάθος δικαστήρια
Η απόφαση του ΥΠΑΑΤ βρήκε σφόδρα αντίθετους τους Μεσσήνιους, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν κάθε νόμιμο δικαίωμα για να αποκαταστήσουν αυτή την αδικία.

Μέσω του Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ), ήρθαν σε απευθείας ρήξη με τον Βαγγέλη Αποστόλου.Ο ΣΥΜΕΠΟΠ εκτιμά ότι οι αποφάσεις του υπουργού υπονομεύουν τα συμφέροντα των παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών και για τον λόγο αυτόν προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μάλιστα, ο σύλλογος ζητά από όλους τους ελαιοκαλλιεργητές να στηρίξουν οικονομικά, έστω και με ένα μικρό ποσοστό, την κίνηση της προσφυγής, αφού όπως είναι ευνόητο θα χρειαστούν χρήματα για τους δικαστικούς αγώνες που θα αρχίσουν. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ, Θανάσης Μαυρούλης: «Στο αίτημα του ΣΥΜΕΠΟΠ να επιδιωχθεί η διεύρυνση της προστατευόμενης καλλιέργειας, στα πλαίσια του εφικτού (όπως επιβάλει το εθνικό συμφέρον), προτιμάται η κατάργηση της προστασίας της ονομασίας και η απελευθέρωση των εισαγωγών ελιάς Καλαμών, με την ένδειξη ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ζημιώνοντας βαριά τους Έλληνες παραγωγούς ποικιλίας Καλαμών». Με βάση το σκεπτικό που έχει αναπτυχθεί από τους διαμαρτυρόμενους παραγωγούς, οι κινήσεις του υπουργείου έχουν στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εμπόρων και όλα δείχνουν ότι η κόντρα αυτή θα έχει αρκετά επεισόδια στις αίθουσες των δικαστηρίων.

ΠΗΓΗ:ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad