Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα βρίσκεται η τυποποίηση μελιού στην Αρκαδία, αφού πολλοί παραγωγοί κινούνται μόνοι τους, με στόχο το εμπόριο μέσω λαϊκών αγορών ή προσωπικών γνωριμιών.
Από τη ΔΑΟΚ Αρκαδίας, ο Γιώργος Κόμητας εξηγεί στην «ΥΧ»: «Αυτήν τη στιγμή, στον νομό έχουμε δέκα συσκευαστήρια μελιού, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα δεν περνάει μέσα από αυτά, διοχετεύεται μέσω εμπόρων και με άτυπες μορφές διαδικασίες. Το ποσοστό που τυποποιείται δεν ξεπερνά το 15% της συνολικής παραγωγής».
Έχει περιθώρια όμως η Αρκαδία να αυξήσει τη λειτουργία των συσκευαστηρίων μελιού;
Σύμφωνα με τον κ. Κόμητα, «η Αρκαδία παράγει μέλι και παρουσιάζει μία έντονη δραστηριότητα. Η δυνατότητά της για αύξηση τέτοιων μονάδων είναι δεδομένη, εάν γίνει κατανοητό ότι μόνο έτσι θα υπάρξει δυναμική για εξαγωγές. Αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι η Αρκαδία πρέπει να διασφαλίσει και να προωθήσει το μέλι της μέσα από την τυποποίηση ώστε να μπορρέσει να πετύχει τα καλύτερα οικονομικά και ποιοτικά αποτελέσματα. Είναι ανάγκη για μία αλλαγή νοοτροπίας».
-Διαφήμιση-
Delegate
Ο ίδιος τονίζει ότι, μέσα από μια σειρά σεμιναρίων στους μελισσοκόμους που οργανώνει ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», θα γίνει μια οργανωμένη προσπάθεια προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δοθεί έμφαση στην ανάγκη διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και αποτροπής της νοθείας.
ΠΗΓΗ:ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου