Το μοναχικό χωριό του Μοριά, που θα σας γοητεύσει - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Το μοναχικό χωριό του Μοριά, που θα σας γοητεύσει


Ανακαλύψτε το Κυπαρίσσι Λακωνίας - Δείτε φωτογραφίες

Κρυμμένο πίσω από τεράστιους βράχους και μέσα στην πυκνή βλάστηση, το παραθαλάσσιο αυτό χωριό είναι από τους ελάχιστους ανεπιτήδευτους παραδοσιακούς οικισμούς στις ακτές του Μοριά, που διατηρεί το χρώμα και τη γραφικότητά του. Είναι, όμως κι ένα μέρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά την ιστορία του.

Με τον Πάρνωνα να υψώνεται επιβλητικά από πάνω του και την άκρη του να βρέχεται από το Μυρτώο Πέλαγος, το Κυπαρίσσι για πολλά χρόνια ήταν απομονωμένο οδικά, μέχρι, δηλαδή και τη δεκαετία του '70. Ο λόγος για τον οποίο χτίστηκε σε αυτό το σημείο και είναι αθέατο από την παραλία, είχε να κάνει με την προστασία από τους πειρατές, που λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου. Όταν πέρασε ο κίνδυνος, οι κάτοικοι προχώρησαν στη δημιουργία κι άλλων παραθαλάσσιων οικισμών, όπως της Παραλίας και της Μητρόπολης.

Το Κυπαρίσσι πήρε τη σημερινή ονομασία του, λόγω των πολλών κυπαρισσιών, που βρίσκονται στην περιοχή. Είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας πόλης Κύφαντα, γνωστή για τα πηγαία νερά της. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπευτήρια της αρχαιότητας και λέγεται ότι οι ασθενείς έμπαιναν σε γούρνες που ήταν λαξευμένες στο βράχο, οι οποίες γέμιζαν με ιαματικό νερό που ανάβλυζε από το βουνό. Στην περιοχή σώζονται μέχρι σήμερα σπουδαία αξιοθέατα, όπως το Ασκληπιείο στο συνοικισμό Βρύση, το Βυζαντινό Κάστρο, στην περιοχή Καστέλλι, αλλά και η αρχαία πόλη των Κυφάντων.

Στο σήμερα, το παραθαλάσσιο αυτό χωριό διαθέτει όμορφες παραλίες. Η πιο γνωστή είναι η Μεγάλη Άμμος, με λευκό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, ενώ λίγο πιο βόρεια βρίσκεται η Αγία Κυριακή, μία σχεδόν ερημική παραλία. Στον οικισμό της Παραλίας θα δείτε τα κουκλίστικα ασβεστωμένα παραδοσιακά σπίτια, που ακουμπούν στη θάλασσα.

Η περιοχή προσφέρεται και για πεζοπορία και περιπάτους. Επιλέξτε μία βόλτα προς το λιμανάκι του Αγίου Γεωργίου, ενώ για τους λάτρεις της φύσης, θα μείνει αξέχαστη εμπειρία, ο περίπατος μέσα στα δάση και τα παρθένα φυσικά τοπία.

Στο Κυπαρίσσι θα βρείτε την απομόνωση και γαλήνη που αποζητάτε. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που έχει προσελκύσει κατά καιρούς ουκ ολίγους επιχειρηματίες και διασημότητες όπως το ζεύγος Μπους και την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad