Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών – Τα δραματικά στοιχεία στην Ελλάδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών – Τα δραματικά στοιχεία στην Ελλάδα


Το 2017 Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε στη γραμμή SOS 1056, 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.656 παιδιά. Μόνο το 0,5% (8 παιδιά) αφορούσαν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Το πρώτο δεκάμηνο του 2018 ο οργανισμός έλαβε στην ίδια γραμμή 647 καταγγελίες που αφορούσαν σε 1.186 παιδιά. Μόνο το 0,3% (3 παιδιά) αφορούσε σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Τα στατιστικά στοιχεία για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα δεν είναι αντιπροσωπευτικά, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών δεν αναφέρουν ποτέ ότι έχουν υποστεί τη συγκεκριμένη μορφή βίας. Ο θυμός, η ντροπή, η ενοχή, αλλά και ο φόβος οδηγεί τα παιδιά θύματα να μην αποκαλύπτουν αυτό που τους συμβαίνει. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά την πανελλαδική εκστρατεία «Μένει Μυστικό» και καλεί φορείς, ΜΜΕ και πολίτες να γίνουν η «φωνή» των θυμάτων που αποκαλύπτει και καταγγέλλει κάθε περιστατικό, ώστε να αναδειχθεί το φαινόμενο στην πραγματική του διάσταση.

Στην πραγματικότητα τα στοιχεία είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ όσα έχει στη διάθεσή του το «Χαμόγελο του Παιδιού», επισημάνθηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Βορείου Ελλάδος του οργανισμού, με αφορμή τη 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών.

Συνολικά, 134 ήταν τα αιτήματα που έλαβε το 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Γραμμή SOS 1056 για φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας. Τα αιτήματα αφορούσαν σε 218 παιδιά. Η αιτία απομάκρυνσης για 16 παιδιά (7,5%) ήταν η σεξουαλική κακοποίηση.

Το 1ο δεκάμηνο του 2018 ο οργανισμός έλαβε στην ίδια γραμμή 124 αιτήματα για φιλοξενία παιδιών θυμάτων κάθε μορφής βίας. Τα αιτήματα αφορούσαν σε 218 παιδιά. Η αιτία απομάκρυνσης για 12 παιδιά (5,5%) ήταν η σεξουαλική κακοποίηση. Το 2017 στα Σπίτια του Οργανισμού διέμειναν 297 παιδιά, με τα 9 εξ αυτών (3%) να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. Το 1ο δεκάμηνο του 2018 στα Σπίτια του Οργανισμού διέμειναν 299 παιδιά, με τα 6 (2%) εξ αυτών να έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» τόσο επιστημονικά όσο και στο πεδίο, εφαρμόζει δράσεις και παρέχει υπηρεσίες στα παιδιά σε επίπεδο πρόληψης και στα παιδιά θύματα βίας σε επίπεδο παρέμβασης και θεραπείας.

Στην Αθήνα λειτουργεί το «Σπίτι του Παιδιού, το πρώτο στην Ελλάδα, Κέντρο Ημέρας, για την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων, θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης, ή ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και παιδιά εμπλεκόμενα σε περιστατικά εκφοβισμού.

Συνολικά 66.000 πολίτες επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα www.meneimystiko.gr. Επιπλέον 17.500 πολίτες συνυπέγραψαν ηλεκτρονικά τις προτάσεις. Έγιναν 30 αναρτήσεις στο Facebook με απήχηση σε 1.000.000 χρήστες, 24 αναρτήσεις στο Twitter, προβλήθηκε spot και γράφτηκαν περισσότερα από 500 άρθρα και δημοσιεύματα.
Προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στη χώρα

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην ανάγκη σύστασης ενιαίου φορέα για την καταγραφή των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της φύσης αυτών, αλλά και στη θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να ενημερώνονται τα παιδιά, με έγκυρο τρόπο, για τα σχετικά ζητήματα και αφετέρου να γνωρίζουν τα παιδιά τι πρέπει να αρνούνται, τι να υποψιάζονται και για τι να αναζητούν βοήθεια σε περίπτωση που νιώσουν απειλούμενα.

Πληροφορίες: Τα ΝέαΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad