Της Λυκοποριάς ο κόμβος εμπνέει "ποιητές " και υποψήφιο - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

Της Λυκοποριάς ο κόμβος εμπνέει "ποιητές " και υποψήφιο


Μπορείς να αρκείσαι σε αυτό που σου προσφέρουν. Και να μην μετέχεις σε διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Δεν έχεις όμως το δικαίωμα να ειρωνεύεσαι αυτούς που διεκδικούν κάτι καλύτερο. Και με τον ιδιαίτερο τρόπο του εκ του προχείρου ποιητή δεν επιτρέπεται με συναισθηματική ελαφρότητα να υπονομεύεις το έμπρακτο ενδιαφέρον πολιτών για διεύρυνση των κοινών αγαθών και όσα αξίζουν στην κοινωνία. Οι πολίτες αυτοί δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δικαιούχοι μερίσματος κριτικής από ανθρώπους που περιορίζονται να ασχολούνται με τους άλλους.

     Στην σελίδα «Λυκοποριά» στο fb ο κ. Πάνος Τσιλίδης λοιδωρεί και στοχοποιεί όσους κινητοποιήθηκαν, ώστε ο κόμβος, στην έξοδο προς την Παλαιά Εθνική οδό να ολοκληρωθεί ως συμπληρωματικό έργο με όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και λειτουργικότητας. Σε «ποίημά» του αφήνει υπονοούμενα. Για αυτά τα διαβρωτικά υπονοούμενα που χρησιμοποιεί και τις ατεκμηρίωτες επιθέσεις έχει συνοδοιπόρους τους Κώστα Τσαλτάκη, Γιώργο Κυριακόπουλο και Χαράλαμπο Καρούκη. Το λιγότερο που μπορεί να πει κάποιος είναι ότι πιστοποιούν ένα προσωπικό στάτους συμπεριφοράς, που προβάλλεται με αρνητική, αντικοινοτική ενέργεια. Αλλά εντάσσεται και σε μία Ελληνική διαχρονική παθολογία.

     Με την λογική του κ. Τσιλίδη και λίγων άλλων προέχει να κάνουμε κάτι όπως-όπως. Να κάνουμε κάτι και βλέπουμε. Έτσι, όμως, τα δημόσια έργα υποδομών δεν τελειώνουν ποτέ. Γιατί δεν γνωρίζεις πότε τελειώνουν, αφού αρχίζουν τα μερεμέτια. Όχι έργα σωστά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα, με απόδοση σε βάθος χρόνου. Δεν πήραν μαθήματα από τα αποτελέσματα των ισχυρών βροχοπτώσεων; Και ο κ. Τσιλίδης με την αγωνία να ανοίξει ο κόμβος όπως πρόχειρα και χωρίς γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών σχεδιάστηκε, ή κατασκευάστηκε, σε λίγο θα διαμαρτυρόταν για τις αρνητικές επιπτώσεις του. Αυτή η λογική του τρέχει γρήγορα: υποτάσσεται η σωστή εργασία στο «επείγον», στην σύντμηση του χρόνου.

     Δυο λόγια για ενημέρωση. Γνώθι μαθών, έλεγαν.

1.   Στις 17/11/17 ο Δήμος ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμβου, προκειμένου να κατασκευαστεί πεζογέφυρα και πεζοδρόμιο. Το Υπουργείο αναγνώρισε την επικινδυνότητα του έργου και ανέστειλε την λειτουργία του. Το αίτημα του Δήμου θα μπορούσε να ικανοποιηθεί σε ένα μήνα το πολύ αλλά  η Ολυμπία Οδός απεφάνθη ότι η γέφυρα χρήζει ανακατασκευής Ποια είναι η γνώμη αυτών που επείγονται να ανοίξει ο κόμβος όπως-όπως; 

2.   Μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις 29 Σεπτεμβρίου, κλιμάκιο του Υπουργείου έκρινε ότι το ποτάμι Σκουπαίικος έχει ανάγκη εγκιβωτισμού. Να το παρακάμψουμε;

3.   Το Υπουργείο Έργων και Υποδομών ενέκρινε κονδύλι 635 εκατ. Ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών σε όλο το μήκος τραίνου και αυτοκινητόδρομου.

4.   Προ μηνός, σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης παρουσία του Γ. Γ. του Υπουργείου, φορέων και πολιτών, ανακοινώθηκε από τον Γ.Γ. η ένταξη του έργου έξοδος Λυκοποριάς, γέφυρα και ποταμός στο παραπάνω κονδύλι και μάλιστα ως προτασσόμενο.Όμως, χωρίς ενημέρωση μεταφέρονται ανακρίβειες και προωθούνται ψευτοδιλλήματα, αντί να συγχαρούν τους Συλλογικούς φορείς και πολίτες που απαιτούν ένα έργο ασφαλές και σύγχρονο.

     Το παράπλευρο έργο της Ολυμπίας Οδού, ο κόμβος και το «ποίημα» είχαν και παράπλευρες απώλειες τυφλής βιασύνης. Το ποίημα άρεσε στον φερόμενο υποψήφιο δήμαρχο, ανηψιό πρώην δημάρχου. Του αρέσουν φαίνεται τα υπονοούμενα και οι κριτικές; Επιστρέφει ο παλιός, ιστορικός τρόπος του πολιτικού που σε «χτυπάει» στην πλάτη, που σε κολακεύει, στην σύγχρονη φτωχή γειτονιά της ψηφιακής εποχής; Καλό είναι να προσέχει και να αποφεύγει την επιδοκιμασία διαβρωτικών επιθέσεων σε πολίτες που αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή. Και τέλος, ως μηχανικός, μπορεί να πει αν το έργο είναι ασφαλές και αν συμφωνεί άρον-άρον να ανοίξει ο κόμβος;

     Η συγκέντρωση-διαμαρτυρία στον κόμβο πέρυσι είχε στόχο την διεκδίκηση ενός συνολικού έργου με όλα τα δεδομένα και προοπτική.

     Οι ειρωνείες, εξυπνακισμοί μικροπαραγοντισμού δεν έχουν μέλλον.

      ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ:

1.   Σεβασμός σε όποιους πιστεύουν ότι τους ανήκει κάτι καλύτερο.

2.   Μακριά από όσους εκδηλώνονται με αμετροεπή λαϊκισμό.

3.   Η λέξη ΛΥΚΟΠΟΡΙΑ σημαίνει πολύ περισσότερα από φωτογραφίες ακρογιαλιάς και γκρίνια για τον κόμβο.

4.   Ο ΔΗΜΟΣ και η ΕΥΡΩΣΤΙΝΗ στερούνται χώρου ανταλλαγής ιδεών, συζήτησης, αυτού που έλεγαν αγορά του λόγου. Οι τοπικοί εκπρόσωποι πρέπει να διαθέτουν μία βασική πυξίδα έργων με κοινωνική αποδοχή.

5.   Σε αυτές τις εκλογές (αυτοδιοικητικές), θα έχουμε πλούσιο μενού: θα στενοχωρηθούμε αλλά και θα γελάσουμε.

Γρηγόρης Κλαδούχος

10/12/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad