Πώς να αποφύγετε τους πιο συνηθισμένους χριστουγεννιάτικους καβγάδες των παιδιών - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Πώς να αποφύγετε τους πιο συνηθισμένους χριστουγεννιάτικους καβγάδες των παιδιών


Τα Χριστούγεννα είναι ίσως η ομορφότερη περίοδος του χρόνου τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά που… ζουν τις γιορτές περισσότερο κι από εμάς. Οι δύο εβδομάδες όμως χωρίς σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες και με τα παιδιά στο σπίτι, μπορεί να είναι η αιτία προστριβών μεταξύ των αδερφών. Προετοιμαστείτε γιατί είναι πολύ πιθανό η συνύπαρξή τους να προκαλέσει εντάσεις. Πώς μπορείτε λοιπόν να αντιμετωπίσετε τις χριστουγεννιάτικες διαφωνίες τους και να επαναφέρετε την ειρήνη στο σπίτι;

Καβγάς νούμερο 1: «Το δικό σου δώρο είναι καλύτερο απ’ το δικό μου»



«Είναι άδικο, θέλω κι εγώ το δώρο του αδερφού μου», «το δώρο της αδερφής μου είναι καλύτερο απ’ το δικό μου. Γιατί;». Όπως είναι αναμενόμενο, τα δώρα είναι ίσως η πιο συχνή αιτία καβγά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Το περίεργο είναι πως τα παιδιά θέλουν το δώρο που δεν μπορούν να έχουν γιατί πολύ απλά το έχει το αδερφάκι τους. Στην ουσία, δεν τους νοιάζει ποιο δώρο ήταν ακριβότερο ή μεγαλύτερο αλλά ποιο δεν είναι δικό τους.

Ποια είναι η λύση

Καταρχάς θα πρέπει να προετοιμάσετε το έδαφος από νωρίς. Το πρώτο βήμα είναι να αφήσετε το κάθε παιδί να διαλέξει το δικό του δώρο έτσι ώστε να έχει την ευθύνη της δικής του επιλογής. Μπορείτε φυσικά να βάλετε ένα χρηματικό όριο που θα αφορά και τα δύο παιδιά για να μην αδικήσετε κανένα από τ’ αδέρφια. Αν και πάλι τα βρείτε… σκούρα, εξηγήστε τους πως το δώρο που τους έφερε ο Άγιος Βασίλης είναι αυτό που ζήτησαν από μόνα τους και πως μπορούν να μοιραστούν τα καινούρια τους παιχνίδια και να παίξουν μαζί.

Καβγάς νούμερο 2: «Εγώ θέλω να πάμε εκεί…», - «Όχι, εγώ θέλω να πάμε αλλού…»

Με το που αρχίζουν οι χριστουγεννιάτικες διακοπές ξεκινά και το γνωστό πρόβλημα: πώς να μείνουν και τα δύο παιδιά απασχολημένα χωρίς να βαρεθούν. Συνήθως όταν μιλάμε για αδέρφια με αξιοσημείωτη διαφορά ηλικίας, η επιλογή του ιδανικού μέρους είναι δίκοπο μαχαίρι αφού τα αδέρφια είναι πολύ πιθανό να έχουν διαφορετικό γούστο στη διασκέδαση. Οι διαφωνίες μεταξύ τους σχετικά με το πού θα πάτε δίνουν και παίρνουν και στο τέλος εσείς προσπαθείτε να τους ικανοποιήσετε όλους αλλά δεν ξέρετε πώς να το κάνετε χωρίς να φανεί πως παίρνετε το μέρος κάποιου παιδιού.

Ποια είναι η λύση


Το στοίχημα σε αυτή την περίπτωση είναι πώς θα καταφέρετε να επιλέξετε ένα μέρος που θα απευθύνεται σε παιδιά κάθε ηλικίας έτσι ώστε να μείνουν τα αδέρφια ικανοποιημένα. Στο Allou Kidom τα μικρότερα παιδιά μπορούν να πάρουν μέρος σε πιο απλά παιχνίδια ενώ τα μεγαλύτερα σε πιο περιπετειώδεις δραστηριότητες! Εννοείται, όμως, ότι μπορούν να διασκεδάσουν και μαζί σε παιχνίδια που το επιτρέπουν, όπως το καρουζέλ, το οποίο ταιριάζει και στο κλίμα των Χριστουγέννων, την κλασική ρόδα, τα βαρκάκια και τα φουσκωτά που όλοι ξέρουμε πόσο ξετρελαίνουν τα παιδιά...

Φυσικά, το κλίμα πρέπει να είναι άκρως εορταστικό λόγω των ημερών, γι’ αυτό πριν ή μετά το παιχνίδι, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να στείλουν το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη αλλά και να γνωρίσουν 4 από τους αγαπημένους τους ήρωες Playmobil. Μετά, μπορούν να συνεχίσουν να διασκεδάζουν ανενόχλητα κι εσείς να ξενοιάσετε γιατί θα έχουν μείνει όλοι ευχαριστημένοι!

Καβγάς νούμερο 3: «Υπάρχει Άγιος Βασίλης;», «Όχι, δεν υπάρχει.»

Το αιώνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι γονείς που έχουν παιδιά με αρκετά μεγάλη διαφορά ηλικίας. Γιατί είναι πρόβλημα; Γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως αποκαλύπτουν την αλήθεια για τον Άγιο Βασίλη στα μικρότερα, με αποτέλεσμα να τα πληγώνουν. Ένα μικρό παιδί όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί εύκολα τη μη ύπαρξη του καλοσυνάτου Άγιου αλλά πολλές φορές αισθάνεται προδομένο γιατί οι γονείς του του έλεγαν ψέματα. Τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, από την άλλη, είτε έχουν αφήσει την ιδέα να ωριμάσει μέσα τους είτε απλώς αποφάσισαν να μοιραστούν τη γνώση τους με το αδερφάκι τους... επίτηδες.

Ποια είναι η λύση



Προσπαθήστε να βρείτε τις ισορροπίες και μην πάρετε θέση αμέσως. Μπορείτε να συνδέσετε τον μύθο με την πραγματικότητα εξηγώντας στο παιδί ότι ο Άγιος Βασίλης όντως υπήρξε (ο Μέγας Βασίλειος από την Καισαρεία) και έμεινε γνωστός για την προσφορά του. Πέρα από αυτό, όμως, είναι σημαντικό να μην «καταργήσετε» όλα όσα πρεσβεύει: την αγάπη, τη γενναιοδωρία και την καλοσύνη. Με απλά λόγια εξηγήστε και στα δύο παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης μπορεί να βρίσκεται μέσα μας ή σε κοντινά μας πρόσωπα: σε εκείνους που βοηθούν τους συνανθρώπους τους ή σε εμάς όταν κάνουμε μια καλή πράξη. Δεν αναιρείτε τα λεγόμενα του μεγάλου παιδιού και δεν στενοχωρείτε το αδερφάκι του που έχει ανάγκη να πιστέψει στον ‘Άγιο Βασίλη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad