Ας δούμε την κλιμακτήριο σαν μια νέα αρχή - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Ας δούμε την κλιμακτήριο σαν μια νέα αρχή


Λένε πως η γυναίκα είναι πιο ώριμη απ’ τον άντρα εκ φύσεως, επειδή έχει το αίσθημα της μητρότητας το οποίο επιβάλει απόλυτη συνείδηση κι ωρίμανση. Επομένως, της μεταφέρει υποσυνείδητα την ανάγκη για σταθερότητα, ασφάλεια και πειθαρχία. Συνεπώς, η γυναίκα είναι πιο συντροφική απ’ τον άντρα κι αυτό αποδίδεται πάλι στον ένστικτο της μητρότητας.


Εν ολίγοις, η ικανότητα αναπαραγωγής του ανθρώπινου είδους καθορίζει τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα και την ψυχολογία της. Τι γίνεται, όμως, όταν η περίοδος αυτή σταματάει; Όταν η κλιμακτήριος μετατρέπεται σε δικαστή και δίνει ισόβια εξορία στη μητρότητα; Είναι η στιγμή που καταργείται ο κανόνας με τον οποίο η γυναίκα πορευόταν μισή ζωή.

Κλιμακτήριος επίσης σημαίνει το τέλος μιας εποχής, ίσως για κάποιες το τέλος της νεότητας, όχι της ψυχικής, που μπορεί να κρατήσει και για πάντα, αν είμαστε τυχεροί, αλλά της σωματικής. Οι γυναίκες που περνάνε αυτό το αναπόφευκτο μονοπάτι, νιώθουν πως φτάνουν στο τέλος της ομορφιάς τους, αισθάνονται ίσως σαν να χάνουν κάτι απ’ τη θηλυκότητά τους και συνεπώς τις κυριεύει ένας τρόμος μπροστά σ’ αυτές τις αυταρχικές αλλαγές.

Τα συνήθη συμπτώματα αυτής της ψυχολογικής αναταραχής είναι θυμός, υπερευαισθησία, εναλλαγές στη διάθεση, φωνές, κλάματα, άγχος και θλίψη. Συνήθως ξεσπάνε στα πιο κοντινά πρόσωπα, χωρίς να δείχνουν τη διάθεση να λύσουν το πρόβλημα και χωρίς να ζητούν κατανόηση, αφού πιστεύουν ότι δεν μπορεί κανείς να τις καταλάβει. Στην πραγματικότητα, θέλουν να εκτονωθούν και ζητάνε αφορμές για να εκνευριστούν. Ωστόσο, πρόκειται για κάτι οργανικό και κανείς δεν μπορεί να τις κατηγορήσει για αυτή τη συμπεριφορά τους.

Βάσει ερευνών, σε πρώτη φάση, η γυναίκα που διανύει κλιμακτήριο πρέπει να βρει λύσεις να ανακουφίσει τα σωματικά συμπτώματα -που, με τη σειρά τους, επηρεάζουν και την ψυχολογία της. Ένας γιατρός μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που οφείλονται στη διαταραχή των ορμονών, καθώς χρήσιμες μπορούν να φανούν και κάποιες απλές καθημερινές συνήθειες.

Ενδεικτικά, μισή ώρα κάποιου είδους άσκησης την ημέρα μειώνει το στρες βοηθάει στη διάθεση και στην αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Προσοχή επίσης χρειάζεται η διατροφή, ελαττώνοντας σημαντικά την κατανάλωση καφεΐνης κι αλκοόλ, μειώνοντας παράλληλα και το κάπνισμα. Απαιτούνται ξεκούραση κι αρκετός ύπνος.

Στην προσπάθεια της γυναίκας να παραμένει χαλαρή και ψύχραιμη, όταν εμφανίζονται δυσάρεστες σκέψεις, έντονο άγχος κι αγωνία, βοηθά πολύ ο διαλογισμός, η yoga, τεχνικές χαλάρωσης ή οτιδήποτε άλλο στο οποίο βρίσκει ηρεμία. Για παράδειγμα, ένα βιβλίο, μια ταινία ή ένας καλός κι υπομονετικός συνομιλητής, όπως η μητέρα της που έχει ήδη περάσει από αυτή τη φάση ή μια φίλη που την διανύει επίσης.

Απ’ την άλλη, όμως, γιατί να πρέπει να μεταφράζεται η εμμηνόπαυση σαν ένα τέλος κι όχι σαν μια καινούργια αρχή; Γιατί να μην αντιμετωπιστεί θετικά, αντί να της επιτρέπουμε να μας τρομοκρατεί; Φυσικά δεν είναι παράλογο να μας φοβίζει, αν συλλογιστούμε πως όλοι μας φρικάρουμε στην ιδέα μιας αλλαγής η οποία δεν προκαλείται με τη θέληση και την πρωτοβουλία μας αλλά αντιθέτως αποφασίζει εκείνη το πότε θα συμβεί. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις όσο πιο ψύχραιμα κι αισιόδοξα γίνεται, να μη διογκώνουμε τη σημασία τους, να μην υπεραναλύουμε κι απλά να δεχόμαστε το πέρασμα του χρόνου με χαρά. Να βλέπουμε, στην ουσία, τις αλλαγές σαν μια πόρτα για ένα καινούργιο αύριο. Ένα αύριο με τη δικιά του μοναδική μαγεία.

Μια γυναίκα που διανύει την κλιμακτήριο, πρέπει να απομυθοποιήσει την ιδέα της εμμηνόπαυσης και να μη μεγαλοποιεί το αποτέλεσμα και τις αλλαγές που φέρνει. Αν το εξετάσει από μια πιο ψύχραιμη πλευρά θα παρατηρήσει πως δεν αλλάζει κάτι ριζικό, απλά κάποια πράγματα παίρνουν διαφορετική μορφή και σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ωρίμανση και γοητεία, αντί για γηρατειά κι αδυναμία αναπαραγωγής. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στο μυαλό μας, ενόσω παίρνουν τη διάσταση που τους δίνουμε.

Το σημαντικό είναι να ‘χουμε ανθρώπους γύρω μας να μας φροντίζουν, να μας στηρίζουν και να μας αγαπάνε. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει τίποτα που να μη λύνεται. Κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή, γεμάτη εκπλήξεις. Προφανώς δεν παράλογο το να αλλάξει η ψυχοσύνθεση της γυναίκας σε αυτήν την περίοδο, αλλά επιβάλλεται να το καταπολεμήσει για το δικό της καλό και τη δική της προσωπική ισορροπία κι εξέλιξη.

Συντάκτης: Eύα Μπάκα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

ΠΗΓΗ:pillowfights.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad