Γνώρισες κάποιον που έχει παιδί; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Γνώρισες κάποιον που έχει παιδί;


Μας αρέσει-δε μας αρέσει, ο έρωτας δε ρωτάει. Εμφανίζεται εκεί που δεν τον περιμένεις κι ούτε που προλαβαίνεις να σκεφτείς αν η επιλογή σου είναι σωστή ή όχι. Άλλωστε, δεν υπάρχει λάθος στον έρωτα. Όλα επιτρέπονται, όλα είναι αποδεκτά κι ακόμα και τα δύσκολα βρίσκει τρόπο να τα κάνει να μοιάζουν παιχνιδάκι για χάρη του. Μην αναρωτιέσαι λοιπόν, ούτε αν θα σου βγει σε καλό ούτε πού οδεύει η όλη κατάσταση πριν καλά-καλά αρχίσει. Δεν κάνατε δα και παιδί. Τι; Μήπως το νέο σου αμόρε έχει ήδη προλάβει να αποκτήσει πριν μπει στη ζωή σου και σ’ έχει λούσει κρύος ιδρώτας;


Ας ξεκαθαριστεί, αρχικά, ότι το να γνωρίζεις έναν άνθρωπο –προφανώς μη δεσμευμένο– ο οποίος έχει ήδη παιδί από προηγούμενο γάμο ή σχέση, δεν αποτελεί σήμα κινδύνου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ‘ναι αυτός ο λόγος που θα σε απομακρύνει από δίπλα του. Όταν κάποιος χωρίζει, αποχωρεί από μια σχέση, από ένα γάμο, από μία οικογένεια, μα δε διαγράφει την ιστορία του, ειδικά αν έχει ήδη προλάβει να αποκτήσει παιδί (ή παιδιά). Κι αυτό εννοείται πως δεν του στερεί το δικαίωμα να προχωρήσει και να φτιάξει ξανά τη ζωή του. Το ότι έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί με έναν προηγούμενο σύντροφο δε συνεπάγεται το ότι θα μείνει για πάντα μόνος να μεγαλώνει το παιδί του. Κι ο γονιός άνθρωπος είναι, έχει τις ίδιες συναισθηματικές ή και σεξουαλικές ανάγκες με όλο τον υπόλοιπο –άτεκνο– κόσμο.

Προτού ξινίσεις το προσωπάκι σου, λοιπόν, όταν ακούσεις ότι το άτομο που γουστάρεις έχει ήδη παιδί –και φυσικά πριν αρχίσεις τα σενάρια στο κεφάλι σου– σκέψου μερικά πράγματα πιο ρεαλιστικά. Όλοι έχουμε ένα παρελθόν κι ανθρώπους να μας το θυμίζουν. Σε άλλους μπορεί να πέρασε πιο διακριτικά και να μην άφησε πίσω πολλά. Σε άλλους, όμως, άφησε κληρονομία -και δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από ένα παιδί. Δεν ήταν λίγες οι σχέσεις ή οι γάμοι που, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν κράτησαν. Κι όσο κι αν οι σύντροφοι επιλέγουν να χωρίσουν τους δρόμους τους, δεν αποχωρίζονται ποτέ το παιδί και τις ευθύνες του, δεν παύουν να ‘ναι μάνα και πατέρας αντίστοιχα. Στο ευτυχές σενάριο, δηλαδή, που κάποιος απ’ τους δύο δεν έχει εγκαταλείψει το παιδί του ή δεν έχει φύγει απ’ τη ζωή, καθώς υπάρχει κι αυτό το ενδεχόμενο ενός single γονιού.

Η ζωή, ωστόσο, αργά ή γρήγορα προχωρά μπροστά κι ο έρωτας δε σταματά να δίνει χρώμα κι αξία σ’ αυτή, επειδή έγινες γονιός, λες και πρέπει να καταδικαστείς σε αιώνια μοναξιά. Έτσι, ένας χωρισμένος κηδεμόνας δεν παύει να αναζητά τη θαλπωρή της συντροφικότητας. Θα φλερτάρει, θα φτιάξει σχέσεις, σίγουρα, όμως, δε θα γνωρίζει κάθε πιθανό σύντροφο στο παιδί του. Είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου θα νιώσει την ανάγκη να κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα, εκθέτοντας σ’ όλο αυτό το ίδιο του το παιδί, κι έτσι ο άνθρωπος που θα του γνωρίσει, βάζοντάς τον στην οικογένεια, θα πρέπει να σημαίνει πολλά γι’ αυτόν.

Δείξε κατανόηση και δώσε χρόνο, μην πιέσεις καταστάσεις. Αποδέξου πως δε θα ‘σαι προτεραιότητα. Μα αφού η σχέση σας δοκιμαστεί, μην ξαφνιαστείς αν ο άνθρωπός σου σού ζητήσει κάποια στιγμή να γνωρίσεις το παιδί του. Ίσως αυτό να αποτελεί σημάδι ότι θέλει να προχωρήσει η σχέση σας, σίγουρα πως σ’ εμπιστεύεται. Σκέψου πόσο σημαντική είναι για ‘κείνον η σχέση του με το παιδί του. Δε θα άφηνε κανέναν να την απειλήσει, αν δεν τον ήθελε πραγματικά στη ζωή του.

Το μόνο, που πρέπει να σε απασχολεί από ‘δω και πέρα είναι το να σε συμπαθήσει κι εκείνο. Κι εσύ, βέβαια, εφόσον πρόκειται για το παιδί του ανθρώπου που έχεις ερωτευτεί, πώς γίνεται να μην το αγαπήσεις; Αναμφισβήτητα μπορεί να αναπτυχθεί ένας υπέροχος δεσμός. Αυτόματα, η σχέση σου μαζί του θα φέρει κι εσένα με το ταίρι σου ακόμα πιο κοντά.

Το μυστικό είναι να δείξεις στο παιδί τις πραγματικές προθέσεις σου. Να φερθείς με ειλικρίνεια κι όχι με προσποιητό κι υπερβολικό ενδιαφέρον. Να μην το κάνεις να αισθανθεί ανταγωνισμό, να μην μπεις ανάμεσά τους, να μην απαιτήσεις στιγμές απ’ τον χρόνο τους, ούτε να προσπαθήσεις να αντικαταστήσεις τον άλλον κηδεμόνα. Κάν’ το να σε εμπιστευθεί, να μη σε βλέπει ως εχθρό ή αντίζηλο για την προσοχή του γονιού του και συντρόφου σου. Αγκάλιασέ το, μίλα μαζί του, κάν’ του, αν θες όλα τα χατίρια, αλλά μην προσπαθήσεις να εκβιάσεις την αγάπη του. Μην το πιέσεις, άφησέ το σταδιακά να σε νιώσει σαν φίλο.

Αν ακόμα το μεταξύ σας είναι στην αρχή του και το νέο σου αμόρε σου ανακοινώσει ότι έχει παιδί, μη φρικάρεις και μην απορρίψεις μόνο γι’ αυτό έναν άνθρωπο. Ίσως το γνωρίσεις κάποια στιγμή, ίσως κι όχι, αν δεν τραβήξει τόσο. Δες το ψύχραιμα, ωστόσο. Μέσα απ’ τη σχέση σου με τα παιδιά, βλέπεις μια κρυμμένη μεριά του εαυτού σου -όσο καλά κι αν προσπάθησες να την εξαφανίσεις. Καλό θα σου κάνει, λοιπόν! Ετοιμάσου και καλή τύχη για την ιερά εξέταση, που θα περάσεις στην πρώτη σας συνάντηση! Άλλωστε, παιδιά είναι αυτά…

Συντάκτης: Πέννυ Λουπάκη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

ΠΗΓΗ:pillowfights.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad