Άσπρη μέρα μετά από χρόνια για την μαύρη Κορινθιακή σταφίδα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Άσπρη μέρα μετά από χρόνια για την μαύρη Κορινθιακή σταφίδα

Αυξημένη φέτος είναι η ποσότητα της κορινθιακής (μαύρης) σταφίδας σε όλες τις περιοχές της καλλιέργειας. Οι καιρικές συνθήκες στον τρύγο ήταν καλές με αποτέλεσμα να υπάρχει υψηλή ποιότητα. Φέτος είχαμε οψίμηση στον τρύγο κατά περίπου 15 ημέρες.

Η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα αποτελεί ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν με καθαρά εξαγωγικό χαρακτήρα (εξάγεται κατά 95%). Ο αριθμός των παραγωγών που απασχολούνταν στην καλλιέργεια της κορινθιακής σταφίδας μειώθηκε κατά 11% κατά την περίοδο 2009 - 2015, ενώ οι εξαγωγές κορινθιακής σταφίδας μειώθηκαν κατά 24,9% κατά την περίοδο 2010-2018, λόγω της μείωσης της παραγωγής.

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), υπάρχει σημαντική συμβολή του προϊόντος στην οικονομία των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) που καλλιεργείται (Αχαΐας, Κορινθίας, Ηλείας, Μεσσηνίας και Ζακύνθου). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλήρως απασχολουμένων στον κλάδο εκτιμάται σε 6.500 άτομα (5.000 παραγωγοί, 800 άτομα στις δραστηριότητες μεταποίησης και εμπορίας, 700 εποχικά απασχολούμενοι).

Όλοι οι φορείς του κλάδου συμφωνούν στην ανάγκη ενός προγράμματος ανανέωσης του φυτικού κεφαλαίου (αναμπέλωση) της κορινθιακής σταφίδας με οικονομική ενίσχυση, που θα συμβάλλει στη διατήρηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων και στην αύξηση των στρεμματικών αποδόσεων, διασφαλίζοντας τη συνέχιση της καλλιέργειας.

Ο διευθυντής της ΠΕΣ κ. Μίλτος Σταυρόπουλος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι είχαμε μια μειωμένη παραγωγή. Έτσι η ΠΕΣ έδωσε την υψηλότερη μέση τιμή 2,05 ευρώ / κιλό, από το πρώτο κιλό που παρέλαβε μέχρι και το τελευταίο. Η Ένωση πιστεύει ότι η «μέση τιμή» δίνει μια ασφάλεια στους παραγωγούς.

Φέτος η παραγωγή σταφίδας είναι αυξημένη 15 - 30% ανάλογα την περιοχή. Θα πρέπει να υπάρξει μια «ισορροπημένη τιμή» η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του προϊόντος αλλά και θα εξασφαλίζει το εισόδημα του παραγωγού.

Η ΠΕΣ είναι η οργάνωση που εμπιστεύεται η μεγάλη πλειοψηφία των σταφιδοπαραγωγών σε όλη την Πελοπόννησο. Κάνει το 60- 65% των εξαγωγών σταφίδας. Παρά την φετινή αυξημένη παραγωγή μπορούμε να δώσουμε μια καλή τιμή παραγωγού. Κατά το Δεκέμβριο η ΠΕΣ αναμένεται να ανακοινώσεις τιμές παραγωγού.

Λόγω της μειωμένης περσινής παραγωγής πολλοί ξένοι εισαγωγείς αντικατέστησαν την κορινθιακή σταφίδα με την σουλτανίνα, που η Τουρκία είναι ο μεγάλος «παίκτης» της παγκόσμιας αγοράς με πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι αυτή την εποχή έχουμε υποτονική ζήτηση για εξαγωγές. Όλοι μαζί στον κλάδο θα πρέπει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε το εισόδημα των παραγωγών και να συνεχιστεί η καλλιέργεια.

Επίσης μας προβληματίζει ένα πιθανό Brexit. Ως γνωστό η Μεγάλη Βρετανία είναι παραδοσιακά η μεγαλύτερη καταναλώτρια χώρα στη σταφίδα µας. Συνεπώς ένα Brexit και μάλιστα χωρίς συμφωνία θα έχει σαν αποτέλεσμα να επιβληθούν δασμοί που θα αυξήσουν την τιμή του προϊόντος. Εμείς σαν ΠΕΣ κάνουμε συνεχή αγώνα να «κερδίσουμε» νέες αγορές για το προϊόν».

Καλά εξελίχθηκε η παραγωγή σταφίδας και στην περιοχή της Ηλείας. Όπως αναφέρει ο κ. Χρήστος Σταυρόπουλος, σταφιδοπαραγωγός από την περιοχή της Ωλένης της Ηλείας, «φέτος δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια. Η παραγωγή είναι αυξημένη ποσοτικά σε σχέση με πέρσι και καλής ποιότητας. Λίγα προβλήματα είχαν τα αμπέλια λόγω της ξηρασίας. Ο τρύγος φέτος καθυστέρησε να ξεκινήσει αλλά έχει αυτή την εποχή σχεδόν ολοκληρωθεί. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 1,50 - 1,60 ευρώ το κιλό (συν το ΦΠΑ)».

Ιδιαίτερα ποιοτική προβλέπεται η φετινή σοδειά, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζακύνθου «η Ένωση», Πέτρος Βισβάρδης, ο οποίος εκφράζει την πεποίθησή του πως θα ξεπεράσει ποσοτικά τα περσινά επίπεδα. «Είναι μία καλή χρονιά και αναφορικά με την ποσότητα και με την ποιότητα», τονίζει.

Στα 1,5 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η τιμή εκκίνησης για παραλαβή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, εσοδείας 2019, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας. Η πρώτη δόση καταβάλλεται τρεις ημέρες μετά την παραλαβή και η εκκαθάριση έως το τέλος του μήνα παραλαβής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο οικονομικός διευθυντής της Ένωσης κ. Νικόλαος Ποδοχωρήτης, «φέτος η χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων τριών ετών. Υπάρχει αυξημένη ποσότητα και πολύ καλή ποιότητα. Αποφασίσαμε να δώσουμε τιμή παραγωγού στα 1,5 ευρώ το κιλό όταν πριν 3 χρόνια η τιμή ήταν στα 70 λεπτά. Πάντως υπάρχει πιθανότητα η αρχική τιμή που δώσαμε φέτος να αυξηθεί κατά την εκκαθάριση.

Μέχρι στιγμής παραλάβαμε περίπου 400 τόνους. Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η παράδοση του προϊόντος. Το Νοέμβριο θα γίνει η εκκαθάριση. Πάντως η εικόνα μέχρι στιγμής στην διεθνή αγορά (η σταφίδα είναι εξαγώγιμο προϊόν) είναι πολύ θετική.

Θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή μιας και υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Παραμένουμε αμετακίνητοι στο πάγιο αίτημά μας για την άμεση ανάγκη θέσπισης κινήτρων για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας αλλά και της χορήγησης έκτακτου βοηθήματος στους πληγέντες από επιθέσεις αγριόχοιρων, καθώς και προγράμματος ενίσχυσης για ειδική περίφραξη των σταφιδαμπελώνων».

Παϊσιάδης Σταύρος

ΠΗΓΗ:agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad