Πλατεία Περιβολάκια "Συνεχίζουμε πάνω στο λάθος, ο ίδιος εργολάβος με το ίδιο ακριβώς σχέδιο" - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Πλατεία Περιβολάκια "Συνεχίζουμε πάνω στο λάθος, ο ίδιος εργολάβος με το ίδιο ακριβώς σχέδιο"


Τελικά (και μέχρι νεωτέρας βέβαια),η κεντρική μας πλατεία θα συνεχισθεί με τον ίδιο εργολάβο και με το ίδιο ακριβώς σχέδιο. Σαφέστατα είναι αίτημα της πόλης και των Κορινθίων να ολοκληρωθεί το έργο, να μην μείνει μια «γούβα» για πολλά χρόνια,καθώς επίσης και των καταστηματαρχών που είχαν επενδύσει στην πλατεία, ή έσπευσαν να το κάνουν, αφού είδαν να τους δίνεται μια νέα ευκαιρία.
Η απάντηση, στους ανθρώπους που επένδυσαν, πρέπει να δοθεί από αυτούς που τους διαβεβαίωναν ή τους προέτρεπαν να επενδύσουν στην πλατεία, αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες. Ας θυμηθούμε τι είχε γίνει και στην πλατεία Φλοίσβου,όπου οι καταστηματάρχες περίμεναν μια τετραετία μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του νέου Δημάρχου Κορινθίων ότι το έργο θα συνεχισθεί (σε αυτόν περνάει τώρα η ευθύνη),εξακολουθώ να έχω τις αμφιβολίες μου,διότι ο εργολάβος που παράτησε ένα μεγάλο έργο, έξι μήνες τώρα, στο κέντρο της πόλης, χωρίς να μας πει και τους ουσιαστικούς λόγους,έχει χάσει την αξιοπιστία του και έχει κυρηχθεί «έκπτωτος» εν τοις πράγμασι.
Τοποθετούμαι ξεκάθαρα, (όπως είχα κάνει και στο παρελθόν), λέγοντας ένα μεγάλο ΟΧΙ στην συνέχιση αυτού του έργου,για τους λόγους που θα αναπτύξω παρακάτω,εκτιμώντας ότι έχουμε πολύ δρόμο μέχρι την ολοκλήρωσή του. Ο στόχος του παρόντος άρθρου (άσχετα αν θα ολοκληρωθεί ή όχι το έργο),είναι να καταγραφεί στη συλλογική μνήμη των Κορινθίων η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε ένα τόσο σοβαρό έργο, καθώς και τα προβλήματα που θα προκύψουν από την υλοποίησή του.

Συνεχίζουμε πάνω στο λάθος γιατί:
1)Δεν έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός (οι αυτοδιοικητικοί μας άρχοντες το παρέκαμψαν), αποδεχθήκαμε μια μελέτη που συντάχθηκε από μη ειδικούς για έργα πρασίνου, μόνο και μόνο για να προλάβουμε την δημοπράτηση, με αποτέλεσμα τα προβλήματα που προέκυψαν. Αν δεν απατώμαι, αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έχει να γίνει από την εποχή του θεάτρου στην Κόρινθο!
2)Ολοι συμφωνούν πλέον ότι είναι μία κακή πλατεία, αλλά ταυτόχρονα λένε, άντε να τελειώσουμε με αυτή την εκκρεμότητα! Ο λόγος απλός, υπάρχει συνευθύνη,όταν μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την επιλογή δεν το έκαναν.
3)Ακόμα και ο πιο αδαής διαπιστώνει την παντελή έλλειψη πρασίνου,την υπερβολική κάλυψη από μπετόν,την ανεύθυνη μετατροπή του κοινόχρηστου χαρακτήρα της πλατείας (δύο στρέμματα παρακαλώ) για χρήση καταστημάτων, δια της γνωστής οδού της πέργκολας με πλαγιοκάλυψη νάυλον.(Συγνώμη ξέχασα και τις ανεστραμμένες ομπρελίτσες της Ερμού).
4)Κατά τ' άλλα θα έχουμε πιστή εφαρμογή της μελέτης (της ποιάς ;), ενώ προσφάτως αποκαλύφθηκε από αυτοδιοικητικούς ότι στην πλατεία δεν θα έχουμε παιδική χαρά(δεν χωράει, γιατί που θα βάλουν καρέκλες τα μαγαζιά ;) και άκουσον άκουσον τα παγκάκια θα είναι από μπετόν! Επίσης εκείνο το περιβόητο ακριβό μάρμαρο θέλει να το αλλάξει ο εργολάβος με άλλο φθηνότερο, γιατι δεν βγαίνει...., ενώ το ήξερε!
5)Στις καλένδες λοιπόν ο δήθεν βιοκλιματικός σχεδιασμός της κεντρικής μας πλατείας, αφού το φαινόμενο της θερμικής νησίδας είναι πλέον ορατό από όλους.
6)Λείπει από τον σχεδιασμό η κυκλοφοριακή μελέτη (δεν μιλώ για μια μελετούλα που θα «δικαιολογήσει» το έργο της πλατείας για να τελειώνουμε),αλλά για μια σύγχρονη μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη τις μελλοντικές ανάγκες των κατοίκων της Κορίνθου,όπως πύκνωση αστικής συγκοινωνίας, διασύνδεση με προαστιακό-στρατόπεδο-παραλία,πιθανή μεταφορά ΚΤΕΛ εκτός πόλης,χωροθέτηση πιάτσας ταξί και διασπορά αν είναι εφικτό,χώρους στάθμευσης,χώρους στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων,διασύνδεσής τους με το κέντρο της πόλης κ.λ.π.
7)Απουσιάζει το όραμα μιας μεγάλης πλατείας, όπως είχε προταθεί στο παρελθόν από την Κίνηση Πολιτών, που θα περικλείεται από τις οδούς Κολοκοτρώνη,Αδειμάντου,Ερμού και Κύπρου, με ταυτόχρονη αισθητική αναβάθμιση του Δικαστικού μεγάρου και του δημοτικού σχολείου.Αυτή η πρόταση σε συνδυασμό με το υπό υλοποίηση OPENMALL έπρεπε να εξετασθεί μαζί, εκ νέου και όχι αποσπασματικά.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους αυτοδιοικητικούς, να μην υλοποιηθεί αυτή η πλατεία,συνεχίζοντας το λάθος που θα καθορίσει αισθητικά και λειτουργικά το μέλλον της Κορίνθου.
Μην σκεφτείτε το πολιτικό κόστος, έτσι και αλλιώς επιμερίζεται.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad