Γιατί δεν παντρεύονται οι «αιώνιοι» εργένηδες; - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Γιατί δεν παντρεύονται οι «αιώνιοι» εργένηδες;



 

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο άγαμος 40άρης που αποκλείει ή διστάζει έντονα να παντρευτεί, προβάλλοντας άπειρες δικαιολογίες, υποφέρει από φοβίες και ψυχολογικά συμπλέγματα
Ολοένα και περισσότεροι άνδρες απορρίπτουν τον έγγαμο βίο και εντάσσονται στο κλαμπ των αιώνιων εργένηδων. Σύμφωνα μάλιστα με το «γραφείο πληθυσμιακών αναφορών» των ΗΠΑ τα μοναχικά άτομα ηλικίας 25-34 ετών πλέον ξεπερνούν τους παντρεμένους κατά 46%!

Το μοντέλο ζωής των εργένηδων φαντάζει τέλειο… καμία δέσμευση, ανεξαρτησία αποφάσεων, ελευθερία διάθεσης του εαυτού. Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι ο άγαμος 40άρης που αποκλείει ή διστάζει έντονα να παντρευτεί, προβάλλοντας άπειρες δικαιολογίες, υποφέρει από φοβίες και ψυχολογικά συμπλέγματα.


Μερικές από τις δικαιολογίες που προβάλλουν οι αιώνιοι εργένηδες είναι οι απαιτητικές επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, οι υποχρεώσεις απέναντι στους ηλικιωμένους γονείς τους, οι υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες για την εξωτερική εμφάνιση, μόρφωση, επαγγελματική καταξίωση, ακόμα…. και για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό της εν δυνάμει συζύγου.

«Πίσω από το πέπλο γοητείας και του μυστηρίου που αποπνέουν αυτοί οι άνθρωποι κρύβονται ψυχολογικά κυρίως προβλήματα που τους “υποχρεώνουν” να έχουν αρνητική άποψη για το γάμο», μας εξηγεί η κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο Δρ. Ίλια Θεοτοκά.

Ποιοι άνδρες όμως αποφεύγουν τον έγγαμο βίο;

• Οι μισογύνηδες, όσοι δεν εκτιμούν τις γυναίκες και δυσκολεύονται να νοιώσουν θετικά αισθήματα για αυτές.

• Οι ομοφυλόφιλοι ή οι άνδρες με λανθάνουσα ομοφυλοφιλία.

• Όσοι δεν μπορούν να δημιουργήσουν ουσιαστικές και μακροχρόνιες συναισθηματικές σχέσεις.

• Οι άνδρες που είναι συναισθηματικά προσκολλημένοι σε κάποιον γονέα και κυρίως στη μητέρα τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις μάλιστα οι άνδρες που ανήκουν σ’ αυτήν την κατηγορία δεν εγκαταλείπουν το πατρικό σπίτι. Ακόμα κι όταν οι γονείς πεθάνουν δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουν να υποστηρίξουν έναν γάμο.

• Οι ναρκισσιστές, καθώς αδυνατούν να νοιαστούν ουσιαστικά για τον σύντροφό τους.

• Οι ανώριμοι άνδρες, οι οποίοι είτε δεν έχουν ενηλικιωθεί ψυχολογικά, είτε έχουν μία ανεύθυνη στάση ζωής και έτσι φοβούνται να αναλάβουν ευθύνες.

• Νευρωσικά ή μίζερα άτομα που πιστεύουν ότι δεν έχουν την οικονομική άνεση για να παντρευτούν, θέλουν το εισόδημά τους αποκλειστικά για τον εαυτό τους, ή νομίζουν ότι θα απειληθεί το επαγγελματικό τους στάτους αν παντρευτούν.

• Οι αναποφάσιστοι, που ταλαντεύονται μεταξύ ανεξαρτησίας και συναισθηματικού δεσίματος.

• Όσοι προφασίζονται ότι έχουν επιλέξει την εργένικη ζωή αλλά ουσιαστικά έχουν σεξουαλικά προβλήματα ή προβλήματα σωματικής υγείας.

Βέβαια υπάρχουν και οι άνδρες που συνειδητά επιλέγουν να μην κάνουν οικογένεια, υποστηρίζουν την απόφασή τους και νοιώθουν καλά μ’ αυτή, τονίζει η Δρ.Θεοτοκά.

Ουσιαστικά, οι αιώνιοι εργένηδες φοβούνται τη δέσμευση είτε λόγω παιδικών βιωμάτων, είτε λόγω βιωμάτων που αφορούν σημαντικές σχέσεις τους και που είχαν αρνητική επίδραση σ’ αυτούς. Βέβαια δεν λείπουν φόβοι αλλαγής (κάθε είδους), αποτυχίας, απόρριψης, φόβος του ίδιου του εαυτού, κατά πόσο κάποιος μπορεί να δεσμευτεί όχι τόσο απέναντι στον άλλον αλλά απέναντι στον εαυτό του.

Σίγουρα η εποχή που ζούμε αλλά και οι υλιστικές κοινωνίες δεν βοηθούν στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων και γάμων.

Ωθούμαστε όλο και περισσότερο να επικεντρωνόμαστε στην ικανοποίηση των προσωπικών επιθυμιών και αναγκών αδιαφορώντας για τον άλλον, στάση που απομονώνει και απομακρύνει την επιθυμία για γάμο.

Το ζητούμενο είναι να νοιώθουμε καλά με τον εαυτό μας όποια κι αν είναι η επιλογή μας. Ένας ειλικρινής εσωτερικός διάλογος, αλλά και η αναζήτηση συμβουλής από έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει τους αιώνιους εργένηδες προς αυτή την κατεύθυνση, είτε αλλάξουν στάση είτε παραμείνουν πιστοί στις απόψεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad