Μέσα στον Απρίλιο οι υπογραφές με Amerra για Νηρέα και Σελόντα - Diogenis Press

ΣΕ ΤΙΤΛΟΥΣ

Home Top Ad

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Μέσα στον Απρίλιο οι υπογραφές με Amerra για Νηρέα και Σελόντα


Στα τέλη Απριλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών (SPA) η πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο επενδυτικό κεφάλαιο Amerra Capital.

Την περίοδο αυτή έχουν ξεκινήσει οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις του fund με τις τράπεζες για την προετοιμασία των όρων της σύμβασης, επί της βάσης της πρότασης που κατέθεσε το Amerra και η οποία, όπως έχει προ πολλού γράψει το Capital.gr., επικράτησε στο διαγωνισμό πώλησης των δύο εταιρειών. Το Amerra είχε την υποστήριξη του Mubadala Investment Company, το sovereign fund του Άμπου Ντάμπι που είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ανδρομέδα (αποκτήθηκε από το Amerra). Η σύμβαση αποκλειστικότητας με το Amerra υπεγράφη στις 19/3 και έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των απαραίτητων διεργασιών, έως τα τέλη Απριλίου όπως αναφέρθηκε.

Ακολούθως, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφού –πέραν της συνήθους διαδικασίας ελέγχου που πραγματοποιεί η Επιτροπή σε τέτοιες συμφωνίες- Νηρέας και Σελόντα αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα. Οι δύο εταιρείες μαζί θα έχουν μια παραγωγή στα επίπεδα των 70 χιλιάδων τόνων ιχθύων, με ετήσιες πωλήσεις άνω των 350 εκατ. ευρώ που θα επιδιωχθεί να αυξηθούν.

Ο Νηρέας διαθέτει σήμερα 26 µονάδες πάχυνσης, 4 ιχθυογενετικούς σταθµούς, 2 µμονάδες προπάχυνσης, 6 συσκευαστήρια, 1 µεταποιητήριο, 2 κέντρα logistics. Αντίστοιχα στο παραγωγικό δυναμικό της Σελόντα περιλαμβάνονται 6 ιχθυογενετικοί σταθμοί στην Ελλάδα, 55 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής στην Ελλάδα, 7 μονάδες συσκευασίας (σε 2 από τις οποίες υπάρχουν μονάδες μεταποίησης για την παραγωγή καθαρισμένων ψαριών και φιλέτου) και 1 κέντρο διανομής/ logistics.

Η ανάγκη για αναδιάρθρωση της λειτουργίας των δύο εταιρειών και ενδεχομένως η παραχώρηση κάποιων –μικρών και συγκεκριμένων- δραστηριοτήτων προκειμένου το deal να περάσει από την κρησάρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αναμενόμενη. Οι δύο εταιρείες μαζί δεν ελέγχουν συντριπτικά μεγάλο ποσοστό της εγχώριας αγοράς. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η διαδικασία ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού μπορεί να διαρκέσει έως και έξι μήνες.

Σε αυτή την ενδιάμεση φάση είναι πολύ σημαντικό οι δύο εταιρείες να διατηρήσουν τη δυναμική τους και να προετοιμαστεί το έδαφος για την έλευση του νέου επενδυτή. Και αυτό από τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, που ο ανταγωνισμός από τις τουρκικές επιχειρήσεις έχει ενταθεί λόγω πλεονάζουσας παραγωγής. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πορεία του προγράμματος αναδιάρθρωσης των δύο εταιρειών και να υπάρχει έλεγχος σε κάθε επίπεδο δραστηριότητας. Μέχρι τότε οι δύο εταιρείες που παραμένουν υπό τον έλεγχο των τραπεζών, θα απαιτηθεί να προχωρήσουν προσεκτικά ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των πωλητών και να εξασφαλιστεί ότι η νέα προσπάθεια που θα δημιουργήσει έναν "εθνικό πρωταθλητή" θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις.

Με τη δέσμευση αυτή, εξάλλου, θα προχωρήσει το νέο σχήμα στο οποίο περνούν οι δύο εταιρείες. Το πλάνο των επικεφαλής του Amerra Capital, όπως έχει παρουσιαστεί στις τράπεζες, προβλέπει τη σημαντική ανάπτυξη του νέου σχήματος που θα προκύψει, με στόχο να διεκδικήσει ηγετική θέση στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας. Στην προσπάθεια αυτή, το προσωπικό και οι εργαζόμενοι των δύο εταιρειών θα αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα, αφού αυτοί αποτελούν τη "ραχοκοκκαλιά" του εγχειρήματος. Η νέα προσπάθεια εκ των πραγμάτων είναι αναπτυξιακή και όχι συρρίκνωσης, συνεπώς στόχος είναι να πολλαπλασιαστεί το μέγεθος του νέου σχήματος και οι δυνάμεις του, είναι το μήνυμα του νέου επενδυτή στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι το σχήμα Amerra-Ανδρομέδα θα έχει έναν ισχυρό σύμμαχο στο εγχείρημα δημιουργίας ενός διεθνούς "παίκτη" στην αγορά της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, μόλις ολοκληρωθεί η απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα. Το Mubadala Investment Company από το Άμπου Ντάμπι (σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ανδρομέδα) έχει δεσμευτεί για την επένδυση σημαντικών κεφαλαίων στο νέο project, το οποίο αποτελεί την απαρχή σημαντικών επενδύσεων και σε άλλου κλάδους, με την Ελλάδα να αποτελεί επιλογή.

Το Mubadala, μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε 13 διαφορετικούς κλάδους σε 30 χώρες, έχοντας επενδύσει κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ. Το sovereign fund, που ελέγχεται φυσικά πλήρως από την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, διαθέτει συνδυασμένο χαρτοφυλάκιο ύψους 126 δισ. δολαρίων, έχοντας ήδη επενδύσει σε κλάδους όπως ο πετρελαϊκός, οι υποδομές, η τεχνολογία, η αεροναυπηγική, η εξόρυξη μετάλλων, η ανάπτυξη ακινήτων και άλλοι. Μεταξύ των εταιρειών που ελέγχει ή έχει τοποθετηθεί σε αυτές περιλαμβάνεται η CEPSA, η OMV, η Borealis, η Rolls-Royce Manufacturing, η Piaggio Aerospace, ενώ επενδυτικά έχει τοποθετηθεί σε ομίλους όπως η General Electric, η EMI και Carlyle Group.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad